7 natuurlijke middelen voor een droge huid

Wil je weten hoe je je huid hydrateert met volledig natuurlijke producten? In ons artikel geven we je verschillende opties
7 natuurlijke middelen voor een droge huid

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 04 oktober, 2023

De huid is een van de belangrijkste delen van ons lichaam, omdat ze ons bijzondere bescherming biedt. Daarom is het essentieel om haar te beschermen en te verzorgen. Uitdroging van de huid is een van de meestvoorkomende problemen, en een die jeuk en irritatie kan veroorzaken. Vandaag verzamelen we de beste natuurlijke middelen voor een droge huid die je kunt gebruiken.

Specialisten (Engelse link) noemen dit probleem xerodermie, een aandoening die kan ontstaan door veranderingen in de omgeving (kou, hitte, vochtigheid), onderliggende ziekten, medicijnen of ouderdom.

Over het algemeen is het een goedaardige aandoening, hoewel jeuk excoriatie kan opwekken die tot infecties kunnen leiden.

7 natuurlijke middelen voor een droge huid

Over het algemeen heeft een droge huid meestal twee katalysatoren: externe factoren en endogene factoren. In het eerste geval kunnen we wijzen op het overmatig reinigen van de huid, veranderingen in de omgeving en interactie met irriterende stoffen.

In het tweede geval zijn de endogene factoren veel complexer. Huidziekten, systemische ziekten, psychische aandoeningen, voedingspatronen en medicijngebruik verklaren meestal veel van de gevallen.

Bij dit alles kun je het beste een dermatoloog raadplegen om de werkelijke oorzaken vast te stellen. Thuis- en natuurlijke remedies voor een droge huid zijn dus alleen palliatief; ze behandelen de oorzaak zelf niet. Hier zijn de beste die je kunt gebruiken.

1. Yoghurtmasker

Er is gesuggereerd (Engelse link) dat topische toepassing van probiotica kan helpen bij de behandeling van huidaandoeningen. Er zijn ook aanwijzingen (Engelse link) dat ze heilzaam kunnen zijn na orale inname, dus je hebt twee alternatieven om ze te gebruiken als onderdeel van natuurlijke remedies voor een droge huid.

Je kunt een yoghurtmasker gebruiken op het getroffen gebied om de plaatselijke hydratatie te verbeteren en bijbehorende symptomen (jeuk, irritatie enzovoort) te bestrijden. Nadat het is aangebracht, moet je minstens 10 minuten wachten voordat je het verwijdert. Zorg ervoor dat je je voor en na gebruik van dit masker wast met water en zeep.

2. Honing

Er zijn aanwijzingen (Engelse link) dat honing nuttig kan zijn bij de behandeling van de symptomen van atopische dermatitis. Het is bekend (Engelse link) dat het het immuunsysteem van de huid kan moduleren, het wondherstel kan versnellen en de bacteriële populatie van de epidermis onder controle kan houden.

Ten slotte schrijven deskundigen (Engelse link) er verzachtende, hydraterende en verzachtende eigenschappen aan toe.

De beste manier om honing te gebruiken voor een droge huid is via een plaatselijk masker. Je kunt een beetje hiervan op het getroffen gebied verspreiden, indien mogelijk na het baden.

Honing mag niet worden gebruikt bij kinderen jonger dan één jaar vanwege het risico op botulisme, dus reserveer het gebruik ervan alleen voor volwassenen. Probeer hetzelfde te doen met andere natuurlijke remedies voor een droge huid.

3. Avocadomasker

Het mengen van een beetje avocado met een paar druppels olijfolie is een ander uitstekend idee om de droge huid te bestrijden. Dit mengsel kan over het hele lichaam worden aangebracht, hoewel het het beste is om het alleen op het gezicht aan te brengen. Het masker moet ongeveer tien minuten op de huid blijven zitten en dan worden verwijderd met een wattenschijfje en warm water.

4. Babyolie

Babyolie is mogelijk een van de beste producten die er bestaan om een droge huid te bestrijden. De aanbeveling is om een paar druppels van deze olie over het hele lichaam aan te brengen, bij voorkeur na het baden, als de huid nog nat is.

5. Amandelolie

Amandelolie heeft ook grote voordelen voor de droge huid, dankzij het feit dat het de huid hydrateert. Dit product is gemakkelijk verkrijgbaar. Na enige tijd zul je de resultaten waarnemen – een gezondere en een gehydrateerde huid.

Aloëvera

Experts (Engelse link) hebben aloëvera gebruikt als een natuurlijke behandeling voor de droge huid. De bestanddelen (Engelse link) hebben hydraterende eigenschappen, dus het is niet ongebruikelijk om ze aan te treffen in crèmes, zalven en andere huidproducten. U kunt een van deze aanschaffen, of u kunt het kristal ook rechtstreeks op het getroffen gebied aanbrengen.

7. Water

Uiteraard is het, om een droge huid te voorkomen, niet alleen voldoende om middeltjes of crèmes aan te brengen die haar hydrateren. Het is ook heel belangrijk dat onze voeding evenwichtig en gezond is, want zo helpen we ons lichaam om goed gehydrateerd te zijn. Daarom is een van de beste tips voor de gezondheid van onze huid het drinken van water.

Conclusie over natuurlijke middelen voor een droge huid

Zoals je kunt zien, zijn er verschillende natuurlijke remedies voor een droge huid die je kunt gebruiken. Deze bieden vrijwel onmiddellijke verlichting, hoewel je een dermatoloog moet raadplegen als het probleem aanhoudt . Zo kunt u het probleem bij de wortel aanpakken en niet afhankelijk worden van commerciële of zelfgemaakte producten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.