7 fouten in huidverzorging die je moet vermijden

Rustgevende slaap, het vermijden van roken en drinken, gebruik van zonnebrandcrème, goed gebruik van make-up... Veel details in je dagelijkse leven zijn van invloed op een goede huidverzorging. Ontdek in dit artikel zeven fouten in huidverzorging die je moet vermijden.
7 fouten in huidverzorging die je moet vermijden

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Om een gezonde, gladde en stralende huid te hebben, moet je er wat tijd aan besteden. Om deze reden is het misschien niet voldoende om je make-up elke avond te verwijderen en elke dag een vochtinbrengende crème te gebruiken. Een aantal fouten in huidverzorging is zeer schadelijk voor je huid, wat betekent dat je ze moet vermijden.

Huidverzorging is niet alleen een kwestie van esthetiek. Het is ook een kwestie van gezondheid! Het is daarom naast schoonheidsproducten en esthetische behandelingen, belangrijk om de fouten in huidverzorging die je maakt te identificeren en te stoppen. Hieronder ontdek je zeven fouten in huidverzorging die je moet vermijden om goed voor je huid te zorgen.

Fouten in huidverzorging die je moet vermijden

Vrouw aan het scrubben

Overmatig exfoliëren tast de buitenste lagen van de huid aan, verandert de structuur en irriteert deze. Ja, het is waar dat exfoliatie dode huidcellen verwijdert en helpt om de huid er beter uit te laten zien. Je mag het echter niet overdrijven. Overmatig exfoliëren kan je huid ernstig beschadigen.

Als je te veel exfolieert, dan verwijder je ook de cellen die proberen te genezen en goed te groeien. Het kan je huid bovendien uitdrogen, waardoor er rimpels zichtbaar worden. Je mag maar één keer per week exfoliëren.

Geen zonnebrandcrème gebruiken

De zon is voor de gezondheid van de huid zeer schadelijk. Het is de nummer 1 oorzaak van huidveroudering, omdat UV-stralen vlekken en rimpels veroorzaken en huidkanker bevorderen. Om deze reden moet je zowel in de zomer als in de winter een zonnebrandcrème gebruiken die aan je huidtype is aangepast.

Je make-up niet verwijderen voordat je naar bed gaat

Vrouw verwijdert make-up

‘s Nachts kan make-up de poriën van je huid verstoppen, wat tot toekomstige problemen zoals mee-eters en acne kan leiden. Als je laat thuiskomt en erg moe bent, kan het een enorme verleiding zijn om naar bed te gaan zonder je make-up te verwijderen.

Dit is niet alleen een van de meestvoorkomende fouten in huidverzorging, maar ook een van de meest schadelijke. Het is dus essentieel om voordat je naar bed gaat je make-up goed te verwijderen, zodat je huid zichzelf ‘s nachts kan vernieuwen en voeden.

Als je je make-up niet verwijdert, dan wordt je huid droog en dof. Het vuil op je huid verstopt bovendien je poriën en dit kan het verschijnen van acne, mee-eters en allerlei soorten puistjes bevorderen. Je moet al je make-up met behulp van een gezichtsreinigingscrème of een aanbevolen product voor je huidtype verwijderen.

Producten niet correct gebruiken: een van de fouten in huidverzorging die je moet vermijden

Dit is een andere veelgemaakte fout. Vaak begint het met het niet kennen van je huidtype. Dit is het eerste dat je moet doen: analyseren of je een normale, droge, vette, gecombineerde of gevoelige huid hebt. Met deze informatie kun je de producten kiezen die het beste bij je huid passen. Het is ook belangrijk om te weten welke functie elk product vervult:

  • Dagcrème
  • Nachtcrème
  • Serum
  • Oogcontourcrème
  • Gezichtstoner
  • Reinigingsgel

Elk product heeft op je huid een specifiek effect. Je moet dus weten hoe je ze moet gebruiken.

Misschien ook interessant om te lezen:
De huidverzorging van kinderen in de zomer

Puistjes uitknijpen

Fouten in huidverzorging

Je puistjes uitknijpen kan aan een infectie en daaropvolgende littekens bijdragen. Je kunt in de verleiding komen om je puistjes uit te knijpen. Dit is echter op gebied van huidverzorging een grote fout.

Het is daarom het beste om ze niet aan te raken. Laat ze in plaats daarvan met rust en breng een product aan zodat ze zo snel mogelijk verdwijnen. Indien nodig kun je ook een concealer aanbrengen.

Voedingsgerelateerde fouten in huidverzorging

Het dieet is bij huidverzorging een sleutelfactor. Om een gezonde en stralende huid te hebben, is het dus belangrijk dat je veel fruit, groenten en voedzame voedingsmiddelen eet.

Zo voorzie je je huid van de voedingsstoffen en antioxidanten die ze nodig heeft (Spaanse link). Het is ook essentieel om gehydrateerd te blijven en schadelijke gewoonten zoals roken te vermijden.

Niet genoeg slapen

Vrouw heeft net haar gezicht gewassen

Gezonde gewoontes spelen bij de gezondheid van de huid een rol. Als je dus een gezond dieet volgt en een goede nachtrust krijgt, dan zie je er gezonder uit. Om ervoor te zorgen dat je huid zich ‘s nachts kan vernieuwen, moet je elke nacht voldoende goed slapen.

Hoewel elk persoon anders is, raden experts over het algemeen aan om elke nacht acht uur slaap te krijgen. Zo zal je huid er ‘s ochtends fris en uitgerust uitzien.

Aan de andere kant leidt slaapgebrek onmiddellijk tot donkere kringen en je huid zal er moe, droog en dof uitzien. Het is ook belangrijk om je kussenslopen vaak te wassen, omdat zich daar veel onzuiverheden en stoffen ophopen die schadelijk voor je huid kunnen zijn (Spaanse link).

Zoals je hebt gezien, zullen deze goede gewoonten ervoor zorgen dat je huid er stralender en gezonder uitziet. Probeer ze daarom elke dag in de praktijk te brengen om de mooie resultaten te bereiken die je zoekt!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.