Namasté: wat betekent het eigenlijk?

Door het woord 'Namasté' in je yoga- of meditatiesessies te zeggen, geef je de goddelijke essentie een aanwezigheid in jezelf en betuig je je respect.
Namasté: wat betekent het eigenlijk?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je ooit in de fantastische wereld van de meditatie bent gedoken, dan ben je zeker in aanraking gekomen met het woord Namasté.

De term wordt veel gebruikt in de meditatie en ook in sommige yogascholen. Het woord heeft een diepe en spirituele betekenis. Dat is belangrijk om te weten. Op deze manier weet je wat je eigenlijk zegt als je dit woord gebruikt.

De oorsprong van het woord Namasté

Namasté

Namasté is een relatief onbekend woord, omdat het uit verre landen komt. Het betekent hallo en tot ziens. Het woord komt oorspronkelijk uit het Hindoe en de taal die daarbij hoort is het Sanskriet.

Het woord wordt vergezeld van een gebaar dat bekendstaat als mudra. Als je Namasté zegt, dan doe je je handpalmen tegen elkaar voor je borst. Dit is een teken van absoluut respect naar de persoon tegen wie je spreekt als je hallo of tot ziens zegt.

Dit is niet raar. Als je de etymologie van de wereld bestudeert, zul je erachter komen dat namas een zelfstandig naamwoord is dat je zou kunnen vertalen als ‘groet’ of ‘eerbied’.

Spiritualiteit bij meditatie en yoga

Vrouw die de mudra doet

Meditatie en yoga zijn oefeningen die veel voordelen geven aan de mensen die ze beoefenen. Er ligt een speciale nadruk op bewust zijn in het moment en jezelf bevrijden van oordelen.

Ze richten zich ook op andere zorgen en vragen die je gedachten beheersen. Op die manier kun je een staat van verbondenheid met alles, en je ego verdwijnt.

Bij yoga en meditatie wordt Namasté gebruikt om nederigheid uit te drukken. Dit is niet alleen bedoeld voor elke mogelijke luisteraar, maar ook voor de wereld en het universum.

Er zijn deskundigen die zich volledig wijden aan het bestuderen van het woord Namasté. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat ‘namas’ (waarvan we gezien hebben dat het groet of eerbied betekent) ook ‘niets van mezelf’ kan symboliseren. 

Dat is een toestand waarin je niks bent. En tegelijkertijd ben je alles. In die toestand bent je verbonden met de wereld, maar je ego is onderdrukt. Je brein is kalm en je bent relaxed, bijna in trance.

Je goddelijke essentie

Mediterende man

Volgens de traditie houdt de term Namasté in dat de goddelijke essentie zich in onszelf bevindt. Soms moet je dit ontdekken dankzij de erg gezonde oefeningen waar we het al over gehad hebben.

Op het moment dat je deze ideale staat van alertheid en kalmte tegelijkertijd bereikt, vouw je je handen samen. Daarna buig je naar voren en zeg je het woord.

Op deze manier geef je de goddelijke essentie die in je leeft een plaats. Maar datzelfde doe je bij iedereen en alles om je heen.

Het zou gelijk kunnen zijn aan het gebruik van het katholieke geloof om te knielen en een kruis te slaan als teken van nederigheid en respect voor God. In dit geval kan het woord Namasté aan een God gericht zijn, aan het universum of een andere persoon.

Maar het is niet alleen een teken van respect voor iemand anders, maar ook voor jezelf. Jullie zijn allebei goddelijke essenties en je herkent elkaar. En je begroet elkaar met respect.

Conclusie

Nu weet je wat het betekent om dit woord te zeggen. Dit laat je alles internaliseren wat het je kan geven. En je weet hoe het je een goed gevoel kan geven, elke keer dat je het zegt bij een yoga- of meditatiesessie.

Er zijn meer en meer mensen die de voordelen krijgen van het goede dat komt uit een paar minuten per dag deze oefeningen doen. Op deze manier breng je jezelf een beetje tot rust in de luidruchtige wereld vol verplichtingen waar we ons in bevinden.

Volhouden en weten wat het betekent om dit vreemde woord te zeggen, zal ervoor zorgen dat je het beste zult halen uit alle yoga- en meditatiesessies die je in de toekomst zult doen.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Imagen principal cortesía de © wikiHow.com
  • Campagne, D. M. (2004). Teoría y fisiología de la meditación. CUADERNOS DE MEDICINA PSICOSOMATICA Y PSIQUIATRIA DE ENLACE, 69(69–70), 15–30.
    https://www.researchgate.net/publication/28095567_Teoria_y_fisiologia_de_la_meditacion

  • Justo, C. F., Mañas, I. M., & Martínez, E. J. (2009). Reducción de los niveles de estrés, ansiedad y depresión en docentes de educación especial a través de un programa de mindfulness. Revista de Educación Inclusiva, 2(3), 11–22.
    https://doi.org/10.1016/S0002-8223(96)00569-X

  • Gálvez Galve, J. J. (2014). Meditación y emociones. Medicina Naturista, 8(2), 19–23.

  • Meditation programs for psychological stress and well-being: a systematic review and meta-analysis (2014). Goyal M, Singh S, Sibinga EM, Gould NF, Rowland-Seymour A, Sharma R, Berger Z, Sleicher D, Maron DD, Shihab HM, Ranasinghe PD, Linn S4, Saha S, Bass EB, Haythornthwaite JA.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24395196
  • Alterations in Brain and Immune Function Produced by Mindfulness Meditation (2003). Davidson, Richard J. PhD; Kabat-Zinn, Jon PhD; Schumacher, Jessica MS; Rosenkranz, Melissa BA; Muller, Daniel MD, PhD; Santorelli, Saki F. EdD; Urbanowski, Ferris MA; Harrington, Anne PhD; Bonus, Katherine MA; Sheridan, John F. PhD
    doi: 10.1097/01.PSY.0000077505.67574.E3


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.