Motivatie of discipline: wat is belangrijker?

Motivatie kan ons voorzien van het "wat" en discipline begeleidt ons bij het "hoe" om ons te helpen routines en gewoonten in te stellen om doelen te bereiken. Hieronder delen we de sleutels om beide in de praktijk te brengen.
Motivatie of discipline: wat is belangrijker?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Laatste update: 31 maart, 2024

Motivatie is de eerste stap om in actie te komen, discipline het doorzettingsvermogen wat ons helpt om door te zetten. Beide zijn nodig op weg naar het bereiken van de doelen die we onszelf stellen.

Gemotiveerd zijn nodigt ons uit om ons te verbinden met onze interesses en passies, met de opwinding om iets te bereiken. Gedisciplineerd zijn helpt ons juist om de ene stap na de andere te zetten om te komen waar we willen. Lees verder en leer een aantal sleutels die je zullen helpen om motivatie en discipline in je leven te oefenen.

Motivatie en discipline: wat ze beide inhouden

Veel mensen denken dat motivatie en discipline elkaar uitsluiten. Alsof motivatie voldoende is om discipline te ontwikkelen of andersom: alsof discipline de noodzakelijke input is om motivatie in stand te houden.

Beide zijn nodig om een doel of prestatie te bereiken. Daar waar motivatie afneemt, kan discipline ons vooruit helpen. Wanneer het echter gestandaardiseerd raakt en ons beperkt, kan motivatie nieuwe lucht van verandering brengen.

Aan de andere kant kunnen zowel motivatie als doorzettingsvermogen hun momenten van verdriet en glorie hebben. Dat wil zeggen, er zijn situaties waarin de intensiteit van motivatie ons het gevoel geeft dat we in staat zijn om bergen te verzetten. Maar het is logisch dat dit na verloop van tijd vervaagt.

Hetzelfde gebeurt met doorzettingsvermogen. Er zijn dagen waarop het gemakkelijker is om op te staan en de geplande activiteiten uit te voeren. Op andere momenten zullen we de geplande activiteiten met meer verveling  doen. Doorzettingsvermogen vergemakkelijkt echter ook het opbouwen van een gewoonte.

Vind je dit een leuk artikel? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Wat is extrinsieke motivatie en hoe kan het gedrag beïnvloeden?

Hoe kun je motivatie bevorderen?

Blije vrouw

Volgens het elektronische tijdschrift Actualidades Investigativas en Educación (Spaanse link) om motivatie te stimuleren is het belangrijk om te zoeken naar ervaringen die gevoelens van trots en voldoening opwekken. Als je deze actie wilt uitvoeren, kun je daarom de volgende aanbevelingen overwegen:

Zoek informatie en gegevens

Door gebruik te maken van films en getuigenissen, maar ook van voorbeelden van succes- en mislukkingen van mensen die te maken hebben met je interesse, kom je meer te weten over wat je interesseert.

Daardoor ontdek je aspecten die je niet kent en word je nog enthousiaster. Dat komt omdat je meer middelen tot je beschikking hebt. Motivatie is nodig om te leren.

Stel je de situaties voor waar je naar verlangt

Om doelen te bereiken, stel jezelf de volgende vragen en stel je voor hoe het zou zijn als je ze zou verwezenlijken: wat zou je willen bereiken, waar zou je naartoe willen, hoe zou je je voelen als je het doel bereikt?

Leer je emoties te herkennen en ze te beheersen

Motivatie kan aangevallen worden door bepaalde gedachten en emoties. Probeer te identificeren wat je denkt, welke aspecten in je voordeel spelen en welke tegen je, hoe je je voelt. Zo weet je ook waar je het sterkst in bent en waar je je moet verbeteren.

Zorg voor je intrinsieke en extrinsieke motivatie.

Intrinsieke motivatie is datgene wat om innerlijke redenen ontstaat en te maken heeft met je passies, waarden en interesses, terwijl extrinsieke motivatie te maken heeft met externe factoren, zoals erkenning of geld verdienen om een reis te maken.

Het is belangrijk dat je je niet alleen laat drijven door externe goedkeuring of validatie, maar je ook beweegt rond je innerlijke kompas, waarbij je aandacht besteedt aan wat jou een goed en voldaan gevoel geeft.

Als er alleen externe motivatie is, kan elke moeilijkheid ons het gevoel geven dat niets de moeite waard is geweest en dat daarom alles een mislukking had kunnen zijn.

We denken dat je het misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
15 motiverende films voor zelfverbetering

Hoe kun je discipline bevorderen?

Let op het gebruik van smartphones

Het is algemeen bekend dat je voor discipline orde op zaken moet stellen. Dit is essentieel om andere deugden te versterken. En zonder discipline is het heel moeilijk om kracht en kalmte te tonen bij obstakels die zich onderweg kunnen voordoen. Daarom kun je, als je discipline wilt opbrengen, onder andere het volgende doen.

Stel kleine doelen

Als je het moeilijk vindt om na verloop van tijd een routine vol te houden, is het een goed idee om te beginnen met het creëren van kleine gewoonten. Stel je het volgende voorbeeld voor: als je een wedstrijd van 10 kilometer wilt lopen, begin je elke dag met 30 minuten wandelen in een stevig tempo.

Voeg vervolgens nieuwe uitdagingen toe. Voor je het weet heb je een bepaalde gewoonte gecreëerd en ben je gemotiveerd om door te gaan. Bovendien kom je beetje bij beetje dichter bij de plek waar je wilt zijn: de 10 kilometer hardlopen.

Stel een routine in

Probeer een schema op te stellen en organiseer je zodat je je kunt wijden aan wat je wilt doen. Als je het moeilijk vindt om je te concentreren, kun je ervoor kiezen om een korte periode te werken, dit af te wisselen met een pauze en weer verder te gaan.

De Pomodorotechniek stelt dit voor en helpt je om de tijd die je besteedt aan taken die je kunnen overweldigen, te managen. Onthoud dat de hoeveelheid tijd die je aan een taak besteedt minder belangrijk kan zijn dan de kwaliteit.

Elimineer afleiding

Tegenwoordig zijn er lokmiddelen die je kunnen onderbreken of je focus kunnen wegnemen. Denk aan zaken zoals het gebruik van je mobiele telefoon of apps. Door afleiding te beperken, kun je je concentratie verbeteren en daarmee ook je discipline.

Reserveer een werkplek

Als je een plek hebt waar je je prettig voelt of waar je kunt bewegen, jezelf kunt uiten en kunt uitbreiden, zonder het gevoel te hebben dat je anderen stoort, zal dat je helpen om gedisciplineerder te zijn in de dingen die je doet. Houd rekening met de licht-, geluids- en temperatuuromstandigheden. Dit zijn namelijk allemaal factoren die bijdragen aan je op je gemak voelen en discipline stimuleren.

Doe aan lichaamsbeweging en probeer goed te eten

Als je een moment van de dag besteedt aan lichaamsbeweging en een gezond dieet aanhoudt, zal dat niet alleen je fysieke en mentale conditie verbeteren. Het zal je ook helpen om genoeg energie te hebben om je te wijden aan projecten die de discipline in je leven versterken.

Waar een wil is, is een weg

Waar een wil is is een weg

Zowel motivatie als discipline vereisen een gunstige omgeving. Dat wil zeggen dat je jezelf moet kunnen omringen met mensen die je stimuleren om vooruit te gaan. Mensen die je tijd respecteren en je doelen ondersteunen.

Mensen die jou je energie ontnemen, met hun angstige of permanente negatieve blik, kunnen ervoor zorgen dat je de moeilijkheden overschat ten opzichte van de middelen die je hebt.

Onthoud deze belangrijke woorden: waar een wil is, is een weg.

Motivatie zal ons het doel geven en dat innerlijke vuur voeden. Discipline ons zal helpen hulpmiddelen te ontwikkelen om dat doel te veroveren. Daarom zijn ze meer dan tegenpolen, ze vullen elkaar aan en beide zijn mechanismen om te cultiveren en te ontwikkelen op weg naar het bereiken van wat we voorstellen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • Batista Silva, A., Gálvez Espinos, M., & Hinojosa Cueto, I. (2010). Bosquejo histórico sobre las principales teorías de la motivación y su influencia en el proceso de enseñanza-aprendizaje. Revista Cubana de Medicina General Integral, 26(2). http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252010000200017&lng=es&tlng=es.
    • Masacon, M. R. H., López, G. A. C., & Lára, G. A. J. (2017). Motivación: las teorías y su relación en el ámbito empresarial. Dominio de las Ciencias, 3(2), 311-333. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5889721
    • Polanco Hernández, A., (2005), “La motivación en los estudiantes universitarios.” Revista Electrónica “Actualidades Investigativas en Educación”, Vol., núm.2, pp.1-13. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=44750219

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.