Zeven tips om je ware passie te ontdekken

Het vinden van je ware passie is een proces dat je voldoening over je leven zal bepalen. Het artikel van vandaag bevat praktisch advies over hoe je kunt ontdekken waar je echt van houdt.
Zeven tips om je ware passie te ontdekken

Laatste update: 11 augustus, 2021

Ware passie is de emotie, het gevoel en de impuls die voortkomt uit de liefde voor iets. Het is de kracht die je mogelijkheden vergroot ten gunste van uitzonderlijke prestaties. Het is namelijk een krachtige stimulans voor optimale prestaties, wat iedereen wil bereiken. Daarom is het van vitaal belang om erachter te komen waar je gepassioneerd over bent.

De tijd om de passie te ontdekken varieert per persoon en niet alle passies worden verwezenlijkt, met als resultaat een middelmatig leven. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om je kansen te vergroten om te ontdekken waar je echt gepassioneerd over bent. Lees verder om erachter te komen welke dat zijn.

Het vinden van je ware passie is belangrijk om succesvol te zijn

Je moet je afvragen hoe belangrijk het werkelijk is voor je gewenste succes in het leven voordat je je ware passie vindt. Soms vind je het lang nadat het pad om het te vinden te moeilijk is geworden.

In wezen moet je begrijpen dat succes geen doel is (Engelse link), maar een rode draad die door het hele bestaan doorloopt. Op zijn beurt is passie de motor waarmee je vooruit kunt. De kracht om toegang te krijgen tot datgene waar je gepassioneerd over bent, is dat je voortdurend motiverende energie hebt om naar je doel te streven. Het houdt je dus op de been.

Zoals je je kunt voorstellen, zal de dagelijkse inspanning niet als een marteling voelen als je dingen moet doen die je niet leuk vindt. Je bent namelijk blij met eventuele vorderingen. Al het bovenstaande heeft gunstige gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid doordat dit je stressniveau vermindert.

Zeven tips om je ware passie te ontdekken

Zeven tips om je ware passie te ontdekken

De missie hier is om erachter te komen waar je gepassioneerd over bent. Daarom hebben we tips verzameld met een hoge mate van effectiviteit om de zoektijd te verkorten. Vanaf nu duwen we excuses naar de achtergrond terwijl je begint  je dromen begint na te jagen.

1. Onderzoek je kindertijd

De puurheid en waarheid van je essentie bevinden zich in de vroege levensfasen. Daarom is terugkijken op de dingen waar je toen van hield altijd een uitstekende indicatie van duidelijke voorkeuren. Wilde je vroeger dokter worden? Wilde je je verdiepen in de archeologie? Of was je geïnteresseerd in insecten? Dit zijn allemaal aanwijzingen die je de weg beginnen te wijzen.

2. Neem afstand van afleidingen

De hersenen doen buitengewoon werk door voor alles te zorgen en overal aan te denken. Overmatig lawaai en afleiding vanuit de omgeving zorgen er echter voor dat we ons niet kunnen concentreren.

Het is dus misschien het beste om gewoonten met betrekking tot passieve activiteiten te veranderen om te ontdekken waar je gepassioneerd over bent. Denk bijvoorbeeld aan overmatig veel tijd op sociale netwerken doorbrengen of eindeloos series kijken.

Stel tussen de 30 minuten en 1 uur per dag voor bezinning in met alle computers uit, zonder lawaai en met voldoende rust en stilte om je ware aard, verborgen achter je routine, te herontdekken.

3. Experimenteer en ontdek

Door elke dag dezelfde activiteiten te doen, worden alle kansen om te slagen in het vinden van je ware passie beperkt. Een goede manier om uit deze schadelijke cyclus te komen, is door een verscheidenheid aan cursussen te volgen en activiteiten te ontplooien. Dit creëert een trial-and-error scenario, waardoor je in minder tijd een positief resultaat kunt behalen.

4. Blijf kalm terwijl je je ware passie zoekt

Er is geen magische formule om erachter te komen waar je gepassioneerd over bent. Evenmin is er een geschatte termijn voor succes. Kalmte en geduld zijn daarom kenmerken om aan te werken om het gewenste resultaat te bereiken.

Stel dus geen deadlines en denk niet aan tijdsdruk, want het gaat hier over iets van onschatbare waarde, namelijk je ware passie. Dit heeft ook te maken met het geven van voldoende tijd aan eventuele nieuwe activiteiten die je probeert. Met andere woorden, geef niet op zonder eerst te onderzoeken wat het je te bieden heeft.

5. Onthoud dat je leeftijd niet belangrijk is

Leeftijd is geen bepalende factor om erachter te komen wat je ware passie is. Jezelf aanmoedigen om de eerste stap te zetten kan moeilijk zijn vanwege enkele van de barrières in de samenleving.

De waarheid is dat je jezelf moet toestaan om jouw voorkeuren te bereiken en te uiten, waarbij je alle obstakels buiten beschouwing laat, vooral die obstakels die je jezelf hebt opgelegd. Het is nooit te laat!

6. Focus om je ware passie te vinden

Neem de tijd en neem een pauze bij je zoektocht naar je passie

Je moet de mythe vergeten dat doen waar je gepassioneerd over bent gemakkelijk en aangenaam zal zijn. Er zullen namelijk altijd ongemakken zijn, bij elke activiteit die je onderneemt. Verder mag je niet vergeten dat dit voorbijgaande momenten zijn. Als je dit begrijpt, wordt het gemakkelijker om de motivatie vast te houden.

Er kan sprake van een scenario zijn waarin iemand al weet wat zijn ware passie is, maar ongunstige situaties leiden tot twijfels over de bron van hun inspiratie. Hier objectief mee leren omgaan en geen beslissingen nemen in het heetst van de strijd zijn de beste manieren om het op te lossen.

7. Houd achteruitgang onder controle

Zowel het zoeken naar als het ontdekken van je ware passie kan moeilijk zijn. De impuls van deze taak kan leiden tot onhoudbare uitputting. Daarom is het altijd cruciaal om voor jezelf te zorgen en prioriteit te geven aan je gezondheid en welzijn.

Het vinden van je ware passie

Naast de hierboven genoemde tips hebben nog een advies voor je. Stel jezelf de volgende vragen en analyseer je antwoorden grondig:

 • Wat zou je met je tijd doen als geld geen probleem was?
 • Welke activiteiten stimuleren je creativiteit?
 • Wat voor soort mensen bewonder je?
 • Zou je je huidige beroep kiezen als je je leven over mocht doen?
 • Wat doe je graag in je vrije tijd?
 • Geniet je van je leven?

De taak om erachter te komen waar je gepassioneerd over bent, is persoonlijk en verandert voortdurend, afhankelijk van bepaalde verwachtingen. Het is moeilijk voor een groep mensen om de formule voor succes te vinden, maar doorzettingsvermogen is de beste eigenschap om je doel te bereiken!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Robinson K. Encuentra tu elemento: El camino para descubrir tu pasión y transformar tu vida. Penguin Random House Grupo Editorial España. 2013.
 • Freire A. Pasión por emprender: de la idea a la cruda realidad. Editorial Norma. 2005.
 • Calle R. En busca del ser. Grupo Anaya Comercial. Sendas Series. 2003.
 • Moore T. Un trabajo con alma: La alegría de descubrir cuál es tu misión en el mundo (crecimiento personal). Editorial Urano. 2008.
 • Monbourquette J. Cómo descubrir tu misión personal. Editorial San Pablo. 2009.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.