15 motiverende films voor zelfverbetering

In elk van deze films vind je de inspiratie en het leerproces dat nodig is om je dromen te verwezenlijken en hand in hand te gaan met succes.
15 motiverende films voor zelfverbetering

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 26 januari, 2024

Inspiratie kan uit verschillende bronnen komen: een boek, een lezing, een cursus, een mentor… en natuurlijk documentaires of motiverende films! Daarom geven we je in dit artikel een lijst met de beste motiverende films voor zelfverbetering, met als doel dat ze je inspireren om te vechten om je dromen te bereiken.

Heb je net je eigen bedrijf opgezet? Ben je zelfstandig ondernemer of wil je een nieuwe richting inslaan? Een beetje inspiratie om je doelen te bereiken komt altijd van pas, en cinema heeft die magie die je inspireert met zijn hoofdpersonen en verhalen.

Een geselecteerde lijst van de beste motiverende films voor zelfverbetering

Leren over de ervaringen van andere mensen kan op veel manieren helpen: weten hoe je in een situatie moet handelen, begrijpen dat je problemen soms niet zo ernstig zijn als je misschien denkt, op zoek gaan naar mentoren of referenties, enz.

Wie professioneel succes wil bereiken, zou een aantal van deze motiverende films moeten bekijken. Elk van hen brengt verschillende kwaliteiten en waarden over om een nieuwe weg in te slaan: hoop, wilskracht, optimisme, vreugde, doorzettingsvermogen en eerlijkheid… Dus hier gaan we!

1. The Social Network

Deze film vertelt het begin van Mark Zuckerberg, die van een student aan Harvard uitgroeide tot de eigenaar van het meest succesvolle sociale netwerk ter wereld.

Hoewel de film meer drama bevat dan wat er in werkelijkheid gebeurd lijkt te zijn, is de waarheid dat het ons laat zien hoe een zogenaamde “startup” er echt uitziet. Het laat ook zien wat de belangrijkste kenmerken zijn waaraan moet worden voldaan om het hoofd te kunnen bieden aan het verstrijken van de tijd en de problemen.

2. Citizen Kane

Dit is een meesterwerk van Orson Welles dat nooit uit de mode raakt. Het plot ontstond in 1941 en de film vertelt het verhaal van Charles Foster Kane, een fictieve krantenmagnaat die begrijpt wat belangrijk is in het leven.

Het personage is gebaseerd op William Randolph Hearst, en meer precies op zijn zoektocht naar macht en fortuin. Het is aan te raden om het te bekijken om te begrijpen dat professioneel succes niet het enige doel is dat ondernemers zouden moeten hebben.

3. The Pursuit of Happyness, een van de meest succesvolle motiverende films voor zelfverbetering

Dit is een geweldige prestatie van Will Smith, die een man speelt die alles heeft gegeven om zijn dromen te bereiken.

Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat in de film is opgenomen vanwege het doorzettingsvermogen, de inspanning en de resultaten van deze (vaak wanhopige) vader, die het onmogelijke deed zodat hij en zijn zoon uit de armoede konden komen. Het is ideaal om de waarden passie en opoffering (twee noodzakelijke ingrediënten om succesvol te zijn) te laten zien.

4. Rocky

Afgezien van het verhaal van de bokser, gespeeld door Sylvester Stallone, geeft deze film een inspirerende boodschap: geef nooit op en streef steeds harder om je doel te bereiken.

In dit geval bereidt Rocky Balboa zich voor als nooit tevoren om tegen Apollo Creed te vechten om de nieuwe kampioen zwaargewicht te worden.

Met de competitieve geest kom je een heel eind. Als je klaar bent met het kijken van de film, raden we je ook aan om naar de soundtrack te luisteren als je nog meer motivatie nodig hebt!

5. Jerry Maguire

Tom Cruise speelt de hoofdrol in dit verhaal over Jerry Maguire. Het is een man die alles had: vrienden, een verloofde, carrière, enz. Op een dag heeft hij echter een openbaring: sportagenten moeten beter voor hun klanten zorgen en niet alleen maar denken aan het vinden van meer geld. Zo verliest hij wat hij bezit en begint hij aan een reis om het terug te krijgen.

Deze film gaat over hoe je dromen moet najagen en niets als vanzelfsprekend moet beschouwen.

We denken dat je dit artikel ook wel wilt lezen:
De 15 beste films op Netflix volgens critici

6. De Godfather

We zullen niet beweren dat deze film je zal inspireren om lid te worden van de maffia en de georganiseerde misdaad in te gaan, maar hij zal je wel helpen om te leren van Michael Corleone (met de spectaculaire Al Pacino in de hoofdrol).

De hoofdpersoon begon met een klein familiebedrijf en werd vervolgens een van de invloedrijkste en machtigste van het land. Bovendien is dit een meesterwerk van Francis Ford Coppola dat iedereen minstens één keer in zijn leven zou moeten zien.

7. De Wolf of Wall Street

Deze film mag niet ontbreken in deze lijst van motiverende films die meer succes moeten hebben omdat het een uitstekende film is met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol. Het vertelt het levensverhaal van Jordan Belfort, een New Yorkse effectenmakelaar verblind door ambitie.

Maar het hoogtepunt van het personage (en DiCaprio’s prestatie) is zonder twijfel het vertrouwen dat hij heeft in zichzelf en zijn werk, en hoe hij dat overdraagt op zijn partners en werknemers.

Deze film leert je veel dingen: verkopen, goede leiders zijn en het talent van anderen herkennen.

8. Glengarry Glen Ross

Dit verhaal is gebaseerd op het Pulitzer Prize-winnende toneelstuk van Davil Mamet. Het beschrijft de wereld van onroerend goed in de stad Chicago. De leugens, de achterklap en alles wat moet worden doorstaan om succesvoller te worden in het zakenleven.

Het is belangrijk om te kijken, want het zakenleven kan wreed en moordend zijn. Het is altijd het beste om voorbereid te zijn.

9. Moneyball, een van de beste motiverende films

Je hoeft geen honkbalfan te zijn om een voorbeeld te nemen aan Billy Beane (gespeeld door Brad Pitt), de algemeen manager van de Oakland Athletics.

Omdat het team geen geld had om goede spelers te kopen, moet er een nieuwe manier worden gevonden om te concurreren en goede resultaten te behalen.

Het is essentieel voor degenen die willen innoveren of voor degenen die nooit hun dromen opgeven of toegeven aan pessimistische opmerkingen. Ga voor professioneel succes!

10. The Bucket List

Een bucketlist gemaakt door twee terminaal zieke mensen. Dit is het plot van twee mannen die vrienden worden als ze het ziekenhuis ingaan voor een behandeling tegen longkanker. Beiden besluiten te ontsnappen om al die dingen te doen die ze altijd al wilden doen.

Jack Nicholson en Morgan Freeman laten kijkers zich afvragen wat hun prioriteiten zijn in hun leven. En hoe zit het met jou? Durf jij in hun voetsporen te treden en je lijst aan te vullen?

11. Eat Pray Love

Deze film motiveert ons om niet te blijven stilstaan bij tragedie, verlating en depressie, net als de hoofdpersoon van de gelijknamige roman van Elizabeth Gilbert.

De hoofdpersoon van dit verhaal wordt zonder bezittingen op straat achtergelaten. Op dat moment besluit ze om drie landen te bezoeken waar ze ervaringen zal opdoen die haar zullen helpen om zichzelf op waarde te schatten. Kijkers kunnen door haar voorbeeld de inspiratie vinden die ze nodig hebben om nieuwe wegen te vinden en hun doelen te bereiken.

12. Slumdog Millionaire

Deze film won acht Oscars (waaronder een nominatie voor “Beste film van het jaar” in 2008) en vier Golden Globe Awards, en dat is geen wonder. Deze indrukwekkende film biedt fundamentele lessen voor iedereen.

De hoofdpersoon van het verhaal is Jamal, een jonge Hindoestaanse jongen die uitbuiting van kinderen en extreme armoede aan den lijve heeft ondervonden. Op een dag besluit hij mee te doen aan een quiz in een televisieprogramma. Als hij wint, kan hij uit de armoede komen.

Een duidelijke boodschap: activeer de motor van het geloof om vooruit te komen en vertrouw altijd op alles waar je je zinnen op hebt gezet.

Vind je dit een leuk artikel? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Wat is extrinsieke motivatie en hoe kan het gedrag beïnvloeden?

13. Dead Poets Society

Dit is een klassieker van het witte doek, maar de waarden die het overbrengt zijn nog steeds geldig in de nieuwe ondernemende generaties.

Robin Williams geeft leven aan de nieuwe literatuurdocent die is aangekomen op de meest traditionele school om een revolutie teweeg te brengen in het lesgeven die verder gaat dan boeken. De leerlingen zullen zelf moeten nadenken om vooruit te komen. Net als wij.

14. Pay It Forward

Haley Joel Osment, Kevin Spacey, Helen Hunt en Jon Bon Jovi maken deel uit van de cast van deze prachtige film, die generaties lang als inspiratie heeft gediend. Het doel is duidelijk: anderen helpen.

Elke leerling moet tijdens de les maatschappijleer een idee bedenken om de wereld te veranderen. Trevor, 11 jaar, heeft een initiatief dat steeds meer aanhangers krijgt.

  • Iedereen moet drie mensen helpen.
  • Degenen die geholpen zijn, moeten drie anderen helpen, enzovoort, in een keten van goede daden.

Dit gebaar is het levende beeld dat een kleine bijdrage genoeg is om alles te veranderen. Het gaat om een persoonlijke verandering die zich vertaalt in een sociale verandering.

15. La vita è bella (Life is Beautiful )

Een film met alle kwaliteiten om de kijker verliefd te maken: lachen, tranen, liefde zonder grenzen, enz. En het heeft een diepgaande boodschap, waarbij de zoektocht naar positiviteit in het aangezicht van tegenslag het hoofddoel wordt.

Guido is een Italiaanse Jood, de eigenaar van een boekwinkel. Hij en zijn familie moeten naar een nazi-concentratiekamp. Omdat hij weet dat het leven van zijn zoon op het spel staat, besluit hij hem te beschermen terwijl hij speelse situaties creëert.

Deze motiverende films kunnen je helpen inspireren om voor je dromen te gaan

Werken voor wat je wilt is niet altijd gemakkelijk. Er zijn worstelingen onderweg die soms bergopwaarts gaan. Het belangrijkste zijn echter niet de omstandigheden, maar je eigen wil om ze te veranderen.

Dus, als je deze motiverende films voor zelfverbetering hebt bekeken, neem dan even de tijd om na te denken. Je einde is nog niet geschreven; het verhaal dat je moet leven is net begonnen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.