Mogelijke symptomen van een maagzweer

In dit artikel hebben we het over maagzweren. En we richten ons voornamelijk op de bijbehorende symptomen, zodat je deze sneller kunt herkennen. Ben je klaar om meer te leren?
Mogelijke symptomen van een maagzweer

Laatste update: 26 januari, 2019

Een maagzweer; je hebt ongetwijfeld weleens van dit vervelende probleem gehoord. Dit is een probleem waarbij er in de maag- of darmwand een zweer ontstaat. Maagzweren kunnen zeer hevige pijn veroorzaken en ontstaan meestal tijdens stressvolle situaties, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk over deze aandoening te weten.

Wat is een maagzweer?

Maagzweren komen vrij vaak voor. Ze kunnen ontstaan doordat je leefstijl niet zo gezond is als deze zou moeten zijn. Het probleem begint doordat er een zweer ontstaat in het slijmvlies van je maag of het bovenste gedeelte van de dunne darm (ook wel bekend als de twaalfvingerige darm).

De zweer ontwikkelt zich wanneer er sprake is van een plotselinge verandering in je spijsverteringsproces. Dit soort zweren kunnen bijvoorbeeld ontstaan wanneer er te veel maagzuur wordt afgescheiden. Misschien verbaast het je dat statistieken aantonen dat bijna 10% van de wereldbevolking ooit last heeft van dit probleem. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn. Wanneer maagzweren namelijk onbehandeld blijven, kunnen ze tot ernstigere complicaties leiden, zoals een maagbloeding of perforatie.

Waardoor wordt een maagzweer veroorzaakt?

Maagzweer
  • De meest voorkomende oorzaak van een maagzweer is wanneer er een infectie ontstaat veroorzaakt door de bacterie helicobacter pylori. Het is vrij normaal om een maagzweer meteen te associëren met stress en metabole veranderingen die het cortisolgehalte in het lichaam beïnvloeden. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Onthoud echter dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn – bacteriën zijn veel vaker verantwoordelijk voor een maagzweer.
  • Slik je regelmatig ibuprofen wanneer je pijn hebt? Als dit zo is, pas dan op. Door namelijk op de langere termijn grote hoeveelheden ibuprofen te slikken, kun je de lichamelijke secretie van maagzuur aantasten, wat uiteindelijk kan leiden tot een maagzweer.
  • Het gebruik van tabaksproducten is een grote boosdoener. Als je nog steeds verslaafd bent aan die verschrikkelijke sigaretten, dan wordt echt eens tijd dat je je gezondheid op de eerste plaats zet. Het is het zeker waard!
  • Het regelmatig drinken van alcohol en eten van erg zuur of pittig voedsel kan op den duur ook leiden tot een maagzweer.
  • Tot slot moet je ook stress overwegen, maar zoals we eerder al aangaven, is stress nooit volledig de oorzaak. Mensen die een stressloze leefstijl hebben en vrijwel nooit last hebben van angst, kunnen ook last krijgen van een maagzweer.

Symptomen van een maagzweer

Buikpijn

Naast het voelen van pijn en ongemak is het meest voorkomende symptoom van een maagzweer zuurbranden. Hierdoor verwarren mensen een maagzweer ook vaak met indigestie. Wees je ervan bewust dat als een maagzweer onbehandeld blijft de zweer er uiteindelijk voor zal zorgen dat de maag- of darmwand wegslijt. Dit veroorzaakt interne bloedingen en kan zelfs de omliggende organen, zoals de alvleesklier, aantasten.

Een maagzweer is een ernstig probleem. Houd deze symptomen dus in je achterhoofd en aarzel niet om je dokter te raadplegen wanneer je ongemak of pijn ervaart of gewoon wanneer je je zorgen maakt.

De meest voorkomende symptomen

  • Je hebt het gevoel vol te zitten: Misschien heb je net gegeten en zit je maag nu vol en voelt hij hard aan, alsof je veel te veel hebt gegeten en je amper adem kunt halen. Als dit vaak voorkomt en niet gewoon één keer in de zoveel tijd, maak dan een afspraak bij de dokter.
  • De hik, oprispingen en darmgas. Heb je na het eten de hik, gevolgd door oncontroleerbare oprispingen en uiteindelijk enkele uren later resulteert in darmgas? Dit kan wijzen op een maagzweer.
  • Pijn in de onderbuik. Wanneer je pijn of een brandend gevoel hebt, vooral rond de navel en buik, die op geen enkele behandeling reageert, dan kan dit ook een probleem zijn. Als dit gevoel meer dan een week aanhoudt, is het tijd om je dokter te raadplegen.
  • Korte periodes last hebben van erge honger. Een vrij apart symptoom van een maagzweer is dat je je na het eten enkele uren erg vol voelt, maar dan ineens zonder waarschuwing juist weer erg uitgehongerd lijkt. Dit is echter geen echte honger. Het gevoel wordt simpelweg veroorzaakt doordat het maagzuur je maagzweer irriteert.

Vergevorderde symptomen van een maagzweer

  • Misselijkheid en gewichtsverlies: Dit zijn enkele vergevorderde symptomen waar je zeker alert van zou moeten worden. Niemand valt zomaar af zonder reden. Onverklaarbaar gewichtsverlies is een duidelijk teken dat je lichaam niet de voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft of dat je spijsverteringssysteem niet naar behoren functioneert. Als je daarbij ook last hebt van misselijkheid en braken, dan zijn dit nog duidelijkere tekenen van een mogelijke maagzweer. Stel het dan niet uit en maak meteen een afspraak bij je dokter!
  • Bloed braken: Dit is een onmiskenbaar teken dat de maagzweer er al voor heeft gezorgd dat de maagwand of de wand van de twaalfvingerige darm al weg aan het slijten is. Ga in dit geval meteen naar de eerste hulp. Blijf rustig – onthoud dat een maagzweer goed behandeld kan worden. Met behulp van de juiste medicijnen en enkele veranderingen in je dieet en leefstijl kun je deze situatie erg snel weer omdraaien. Volgens de Maag Lever Darm Stichting kunnen maagzuurremmers en een antibioticakuur het probleem in 90% van de gevallen snel oplossen. Het is het belangrijkst om de ernst van je symptomen in te zien, zodat je zo snel mogelijk kunt handelen

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.