Ideaal voedsel om je darmen te reinigen

Een gezond en gevarieerd dieet dat fruit, groenten, vezels en water bevat, is de beste manier om je darmen te reinigen.
Ideaal voedsel om je darmen te reinigen
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

De taak van de darmen is de nodige voedingsstoffen uit het voedsel dat je geconsumeerd hebt te filteren, zodat deze door het lichaam opgenomen kunnen worden. De dunne darm is zo’n vijf tot zeven meter lang, de dikke darm meet tussen één en anderhalve meter.

De ingewanden kunnen het slachtoffer zijn van onder andere:

  • constipatie
  • irritatie
  • ontstekingen

In dit artikel raden we jullie dan ook een aantal soorten voedsel aan die je kunnen helpen enkele van die darmkwalen te voorkomen of genezen.

Om de gewenste resultaten te behalen, is het eerste wat je moet doen het volgende: je darmen ontgiften.

Er stapelen zich in de ingewanden namelijk residuen op, die het normale transport van de stoelgang kunnen blokkeren en er op die manier voor kunnen zorgen dat giftige stoffen opgeslagen worden, die het colon kunnen:

  • irriteren
  • ontsteken
  • verstoppen

Wanneer de darmen volledig gereinigd en gezuiverd zijn, is het noodzakelijk dat je:

  • wekelijks een onderhoud uitvoert
  • je de ingewanden een keer per jaar volledig reinigt
  • dat je dagelijks gezond eet om zo beetje bij beetje een gezonde levensstijl te creëren

Je darmen dagelijks reinigen met voedsel

Er bestaat geen betere manier om je ingewanden op een natuurlijke en doeltreffende manier te reinigen dan het eten van het gepaste voedsel en de gepaste voedingsstoffen. Meer nog, het eten van het juiste voedsel is namelijk de enige manier om je ingewanden langdurig te reinigen.

In het lijstje van voedingsstoffen die deze functie vervullen, vinden we voornamelijk:

  • fruit
  • groenten
  • vezels
  • water

Zoals je waarschijnlijk wel gemerkt hebt, is er in dit lijstje geen voedsel van dierlijke oorsprong te vinden, en ook geen yoghurt, ondanks het feit dat yoghurt vaak aanbevolen wordt om de darmflora te herstellen.

Fruit en groenten

In de categorie fruit vind je de grootste hoeveelheid vitamines die je de noodzakelijk dagelijkse energie geven en die ons immuunsysteem aansterken. Dit doen ze dankzij de aanwezigheid van grote aantallen vezels en antioxidanten.

Pas wel op bij het selecteren van de juiste fruitsoorten en zorg ervoor dat ze niet te veel suiker bevatten. Fruitsoorten die we aanraden zijn onder andere:

Ook in groenten kan je de mineralen vinden die zorgen voor een balans in je lichaam en die je voorzien van een goede hoeveelheid vezels. Kies voor bijvoorbeeld luzerne of selderij of voor groenten met bladeren die gemakkelijk te kauwen zijn om zo de dunne darm te helpen genezen.

Granen, peulvruchten en noten

Noten voor de darmen

De bovengenoemde voedingsstoffen voorzien ons van de vezels die we nodig hebben en zorgen ervoor dat het ijzergehalte in ons bloed omhoog gaat. Ze leiden daarnaast ook tot een toename van peristaltiek in de darmen, wat zorgt voor een vorm van bescherming voor het hele spijsverteringssysteem.

Zo zorgt het er ook voor dat de ingewanden minder vaak het slachtoffer zijn van verschillende ziektes.

Algen

Psylliumvezel en spirulina zijn perfect om alle giftige stoffen die in de darmen te vinden zijn te absorberen en daarnaast vormen ze ook een soort glijmiddel voor de ontlasting.

Door regelmatig, maar met mate, algen te eten, kan je problemen zoals constipatie of een trage vertering verhelpen en het bloed in de ingewanden zuiveren.

Omega-vetzuren en extra vergine olijfolie

Omega-vetzuren kan je vinden in onder andere:

Ze zijn perfect om de darmen te reinigen. Net zoals de algen fungeren deze olies ook als een soort glijmiddel.

Daarnaast voeden ze de ingewanden en kunnen ze er voor zorgen dat onoplosbare vezels worden omgezet naar gemakkelijk verteerbare vezels.

Water

Water is zonder twijfel de beste bondgenoot in de strijd voor gezonde darmen. Het lichaam gebruikt water onder andere om:

  • te hydrateren
  • de lichaamstemperatuur te reguleren
  • elk van zijn organen te reinigen en zuiveren, ook de darmen

Water is dus met andere woorden ontzettend belangrijk bij de intestinale zuivering en genezing. Het regelmatig en voldoende drinken van water bevrijdt ons van de giftige stoffen en zuivert de residuen die al jaren in ons colon aanwezig zijn.

Wekelijks plan om de ingewanden te reinigen

Om een degelijk onderhoud van ons colon te garanderen, moeten we een dag lang:

  • genoeg water drinken
  • fruit eten zonder het te persen
  • rauwe, goed gewassen groenten consumeren

Doe dit wekelijks gedurende een periode van 24 uur.

Voedingsstoffen die gebruikt kunnen worden bij de jaarlijkse zuivering

Net zoals je elke week je darmen moet onderhouden, kan je ook het beste elk jaar een routineuze reiniging inplannen. Je doet dit door je wekelijkse onderhoud van 24 uur te verlengen naar een volledige week. Je eet dus een week lang de juiste fruitsoorten en rauwe groenten.

Tijdens het ontbijt kan je daar groene thee zonder suiker aan toevoegen. Tijdens deze week moet je ook voldoende natuurlijk water op kamertemperatuur drinken.

Zoals je kan zien hoef je geen speciale of vreemde voedingsmiddelen te kopen of veel tijd te hebben om je lichaam te zuiveren. Het enige wat belangrijk is, is dat je in bepaalde gezonde gewoontes volhardt en dat je enkel de voorgeschreven voedingsmiddelen eet en met mate.

Op deze manier houd je je darmen gezond en volledig ontgift. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Healthline.com Small intestine [Online] Available at: www.healthline.com/human-body-maps/small-intestine
  • Palacios Gil-Antuñano N, Montalvo Zenarruzabeitia Z, Ribas Camacho AM. Alimentación, nutrición e hidratación en el deporte. Servicio de Medicina, Endocrinología y Nutrición. Centro de Medicina del Deporte. Consejo Superior de Deportes.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.