Tips om je meest vruchtbare dagen te herkennen

Probeer je zwanger te worden en begin je je geduld te verliezen? Begin je zelfs al te denken dat jij of je partner misschien vruchtbaarheidsproblemen hebben? In dit artikel lees je over de meest vruchtbare dagen van de maand. 
Tips om je meest vruchtbare dagen te herkennen

Laatste update: 05 maart, 2019

 

Leer hoe je de veranderingen in je lichaam kunt herkennen. Als je dit goed onder de knie krijgt, leer je zelfs hoe je aan de hand van je lichaamstemperatuur kunt zien wat je meest vruchtbare dagen zijn. In dit artikel vertellen we je hoe je jouw meest vruchtbare dagen kunt herkennen. Als je zwanger probeert te worden, is het goed om hier op te letten.

Tips om je meest vruchtbare dagen te herkennen

1. Maak een kalender

Als je wil ontdekken wanneer jouw vruchtbare dagen zijn, moet je goed letten op de regelmatigheid van je menstruatiecyclus. Als deze precies regelmatig is, is de eerste stap voor jou makkelijk.  Voor vrouwen met een onregelmatige cyclus wordt het echter wat moeilijker. Zij moeten letten op een aantal variabelen. We bespreken ze hieronder.

In beide gevallen is het zeer aan te raden om een kalender te gebruiken. Hier kun je alle belangrijke informatie waar we het over gaan hebben op vastleggen. Zo krijg je een duidelijk beeld van hoe jouw cyclus werkt.

2. Stel de dagen vast

Zwangere Vrouw

Om te weten op welke dagen in de maand je het vruchtbaarst bent, zou je veertien dagen moeten terugtellen vanaf de eerste dag van je volgende menstruatie.

Deze veertien dagen zijn een gemiddelde, maar in een cyclus van 28 dagen kun je zeggen dat de meest vruchtbare dagen precies tussen twee menstruaties in zitten. Tel echter niet vooruit vanaf de eerste dag van je vorige menstruatie. Wacht op je volgende menstruatie en tel dan terug vanaf je eerste dag. Dit geeft je een beter beeld van je vruchtbare dagen.

3. Weet hoeveel dagen je vruchtbaar bent

Onthoud goed dat een ovulatie tussen 12 en 24 uur duurt en dat spermacellen 2 tot 5 dagen kunnen overleven tot ze een eitje bevruchten. Dit betekent dat je gemiddeld slechts zes vruchtbare dagen per maand hebt. 

Van deze zes dagen ben je het meest vruchtbaar op de dag van je ovulatie en de twee dagen daarna. Het is daarom om je goed bewust te zijn van de andere signalen die je lichaam je geeft. Je lichaam vertelt je meer over je vruchtbare dagen dan je denkt!

4. Luister naar je lichaam

Knuffelend Stel

Je lichaam vertelt je altijd wat er aan de hand is. N aarmate je vruchtbare dagen naderen, zou je de volgende lichamelijke veranderingen kunnen opmerken:

  • een gevoel van aantrekkelijkheid
  • hogere seksdrive
  • symptomen die zich ook voordoen tijdens je menstruatie, zoals ongemak en gezwollen borsten
  • vaginale afscheiding van een vloeibare textuur en witte kleur
  • variërende basale lichaamstemperatuur

De witte vaginale afscheiding zorgt ervoor dat spermacellen makkelijker bij de baarmoeder kunnen komen. Deze afscheiding verschijnt enkele dagen voor de ovulatie en wordt daarna meestal wat dikker en wat witter.

5. Controleer je basale lichaamstemperatuur

Weten wat je basale lichaamstemperatuur is, helpt je niet alleen bij het herkennen van je vruchtbare dagen. Het is namelijk ook handig als je gebruik maakt van natuurlijk anticonceptiemethoden.

Je meet je basale lichaamstemperatuur als je lichaam aan het rusten is. Je kunt het bijvoorbeeld doen net nadat je wakker wordt, met een thermometer die zo nauwkeurig mogelijk is.

Begin met het meten van je basale lichaamstemperatuur vanaf de vijfde dag van je cyclus. Je meet via de rectum of via de vagina, voor drie minuten lang. Er zijn echter wel een aantal factoren die variatie in je basale lichaamstemperatuur kunnen veroorzaken:

  • slapeloosheid of minder dan drie uur slaap voor het opmeten
  • beweging vlak voor het meten van je temperatuur
  • het opmeten van je temperatuur op een andere tijd dan normaal
  • andere voeding dan normaal
  • verkoudheid of zwakte
  • meditatie
  • het gebruiken van een andere thermometer
  • het meten van je temperatuur via een ander lichaamsdeel dan normaal

6. Leg je vruchtbare dagen vast

Om een goed overzicht te houden van je meest vruchtbare dagen, kun je bijvoorbeeld een grafiek maken van alle factoren die we hierboven hebben genoemd. In deze grafiek kun je je basale lichaamstemperatuur opnemen.

Deze temperatuur ligt meestal tussen de 36.5 en 36.7 graden celsius. Hormonale veranderingen kunnen echter voor een verschil van 0.3 tot 0.5 graden zorgen. Dit gebeurt meestal twee of drie dagen voor je ovulatie. Deze verhoging houdt aan tot het einde van je cyclus en stopt wanneer je volgende menstruatie begint.

We raden je aan om deze grafiek minstens twee maanden bij te houden. Op deze manier krijg je een beter en preciezer beeld van wanneer jouw vruchtbare periode precies is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.