Wat zijn je meest vruchtbare dagen?

· 1 februari 2016

Probeer je zwanger te raken en begin je je geduld te verliezen? Is het door je hoofd gegaan dat jij of je partner misschien wel vruchtbaarheidsproblemen heeft? Het eerste wat je moet doen is ontspannen en leren hoe je kunt ontdekken wat je meest vruchtbare dagen van de maand zijn met behulp van onderstaande tips.

Leer hoe je de veranderingen in je lichaam kunt herkennen, alsook hoe je aan de hand van je lichaamstemperatuur kunt afleiden op welke dagen van de maand je de meeste kans hebt op bevruchting.

Maak een kalender

De eerste stap om te ontdekken wanneer jouw vruchtbare dagen zijn, hangt af van de regelmatigheid van je menstruatiecyclus. Als deze volledig regelmatig is, dan zal deze eerste stap erg makkelijk zijn, terwijl je bij een onregelmatige cyclus rekening moet houden met alle variabelen die wij zullen bespreken.

In beide gevallen raden we aan dat je een kalender gebruikt en de belangrijke informatie die wij hieronder uitleggen noteert, zodat je een duidelijk beeld krijgt van hoe jouw cyclus werkt.

Op welke dagen vallen ze?

Om te weten op welke dagen in de maand je het vruchtbaarst bent (met andere woorden, op welke dagen je ovuleert), zou je veertien dagen moeten terugtellen vanaf de eerste dag van je volgende menstruatie. Deze veertien dagen zijn een gemiddelde, maar je kunt zeggen dat in een cyclus van 28 dagen de meest vruchtbare dagen precies zijn tussen twee menstruaties in. Begin echter met tellen vanaf de eerste dag van je eerstvolgende menstruatie en tel niet vooruit vanaf de eerste dag van je vorige menstruatie. 

Zwangere Vrouw

Hoeveel dagen?

Houd in gedachten dat een ovulatie tussen 12 en 24 uur duurt en dat spermacellen twee tot vijf dagen kunnen overleven tot ze een eitje bevruchten. Dit betekent dat je gemiddeld slechts zes vruchtbare dagen hebt per maand. Van deze zes dagen ben je het vruchtbaarst op de dag van de ovulatie en de twee daaropvolgende dagen. Daarom is het belangrijk dat je je bewust bent van de andere signalen die je lichaam je geeft om te weten wanneer deze zijn.

Signalen van je lichaam

Je lichaam vertelt je altijd wat er aan de hand is en naarmate je vruchtbare dagen naderen, zou je de volgende veranderingen kunnen bemerken:

 • Je voelt je aantrekkelijker.
 • Je hebt een hogere seksdrive.
 • Je kunt soortgelijke symptomen ervaren als tijdens je menstruatieperiode, zoals ongemak, gezwollen borsten etc.
 • Vaginale afscheiding zal een vloeibare textuur hebben en een heldere kleur, vergelijkbaar met eiwit. Deze afscheiding zorgt ervoor dat de spermacellen makkelijker bij de baarmoeder kunnen komen. De afscheiding begint enkele dagen voor de ovulatie en wordt daarna meestal dikker en witter.
 • Je basale lichaamstemperatuur zal variëren.
Knuffelend Stel

Controleer je basale lichaamstemperatuur

Weten wat je basale lichaamstemperatuur is, helpt je niet alleen te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn zodat je zwanger kunt raken, maar is ook handig voor als je gebruik maakt van natuurlijke anticonceptiemethoden. Het is zelfs een van de oudste systemen die er zijn.

De basale lichaamstemperatuur wordt altijd gemeten als je lichaam in rust verkeert, gelijk wanneer je wakker wordt als dit mogelijk is en met een thermometer die zo nauwkeurig mogelijk is.

Begin met het meten van je lichaamstemperatuur vanaf de vijfde dag van je cyclus, via de rectum of de vagina, drie minuten lang. Er zijn enkele factoren die de basale lichaamstemperatuur kunnen doen variëren:

 • Slapeloosheid of minder dan drie uur slapen voor het opmeten.
 • Bewegen vlak voor het meten van je temperatuur.
 • Je temperatuur meten op een andere tijd dan normaal.
 • Een ander soort voedsel eten dan normaal.
 • Verkoudheden of zwakte.
 • Mediteren.
 • Wisselen van thermometer.
 • Je temperatuur meten via een ander lichaamsdeel.

En wanneer zijn de vruchtbare dagen?

Je kunt een grafiek maken zodat het resultaat beter zichtbaar is.

Voor de ovulatie varieert je basale lichaamstemperatuur gewoonlijk tussen de 36.5 en 36.7  graden Celsius. Vanwege hormonale veranderingen kan je temperatuur 0.3 tot 0.5 graden oplopen gedurende de twee of drie dagen voorafgaand aan de ovulatie. De verhoging houdt aan tot het einde van je cyclus wanneer je volgende menstruatieperiode begint.

Je zou deze grafiek ten minste twee maanden moeten bijhouden om zeker te weten wanneer jouw vruchtbare periode is.