Kruiden en planten om de menstruatie te reguleren

Heb je een onregelmatige menstruatie? Ontdek deze geneeskrachtige planten die je kunnen helpen je cyclus te reguleren.
Kruiden en planten om de menstruatie te reguleren
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 21 april, 2022

Is je menstruatie erg onregelmatig? Onregelmatige menstruaties zijn meestal geen ernstig probleem of een onomkeerbare aandoening. Maar als je de menstruatie wilt reguleren, kunnen de geneeskrachtige planten waarover we je vandaag vertellen je helpen!

Veel vrouwen hebben elke maand een vroege of late menstruatie en dat kan ze een angstig of gespannen gevoel geven. In dit artikel vertellen we je over de beste kruiden en planten die je kunt gebruiken om de menstruatie te reguleren.

De oorzaken van onregelmatige menstruaties

Je menstruatie reguleren

In het vrouwelijk lichaam hangt het menstruatieproces samen met twee systemen: het endocriene systeem en het zenuwstelsel. Sommige vrouwen hebben om de 28 dagen een heel precieze menstruatie, maar anderen weten niet zeker wanneer de menstruatie zal verschijnen of weggaan.

Deze onregelmatige menstruaties (die om de 15, 35 of zelfs 50 dagen kunnen komen) zijn de voornaamste reden om naar de gynaecoloog te gaan. Tijdens het bezoek zal de arts een reeks tests doen om de reden(en) te bepalen die deze onregelmatige menstruaties veroorzaken.

Van de mogelijke oorzaken kunnen we er de volgende uitlichten:

 • Het gebruik van orale voorbehoedsmiddelen en/of het misbruik van de post-coïtale of “morning after”-pil.
 • Het gebruik van antihypertensiva of middelen tegen maagzweren.
 • Het innemen van antipsychotische geneesmiddelen.
 • Hormonale veranderingen en plotselinge gewichtsveranderingen.
 • Stress, angst of nervositeit.
 • Problemen met de schildklier.
 • Gynaecologische operaties of ingrepen.
 • Veranderingen in routine (vooral in rust).
 • Een gebrek aan lichaamsbeweging.
 • Dieettekorten of eetstoornissen.

Kijk ook eens naar dit artikel:
Wat is de oorzaak van menstruatiekrampen?

Kruiden en planten om de menstruatie te reguleren

Als je menstruatie niet regelmatig is, en je soms gedacht hebt dat je aan een ernstig gezondheidsprobleem leed, kijk dan eens naar de volgende geneeskrachtige planten die heel nuttig kunnen zijn om je menstruatiecyclus te reguleren.

1. Rozemarijn

Dit kruid zou altijd in onze keuken moeten staan, zowel om zijn culinaire eigenschappen als om zijn geneeskrachtige kwaliteiten. Het helpt de bloeddruk en de bloedsomloop en helpt ook de menstruatie bij vrouwen te reguleren.

 • Een kop rozemarijnthee per dag is de aanbevolen minimumdosis.
 • Je kunt tot drie aftreksels per dag consumeren tot je menstruatie verschijnt.

2. Salie

Salie

Bij het reguleren van de menstruatie mogen we een heilzaam product als salie niet vergeten. De etherische oliën kunnen helpen om de hormonale activiteit (in dit geval oestrogeen) te reguleren. Bovendien vermindert saliethee angstgevoelens.

3. Kamille

De kamillebloem wordt gebruikt om koorts te verminderen, allergieën, psoriasis en artritis te verbeteren, en om klachten zoals braken, misselijkheid en duizeligheid te verlichten. Het kan gebruikt worden om je menstruatie te reguleren, dankzij zijn grote geneeskrachtige eigenschappen.

 • Drink maximaal drie kopjes per dag.

4. Gember

Gember om de menstruatie te reguleren

Een gemberwortelinfusie heeft het vermogen de lichaamstemperatuur te verhogen en menstruatieprocessen te stimuleren. Je kunt het zowel vers, gedroogd als gemalen consumeren. Vergeet niet dat het een zeer geconcentreerde en sterke specerij is, en dat je het alleen in kleine hoeveelheden moet gebruiken.

 • Drink gemberthee niet ‘s avonds, want het kan slapeloosheid of nachtmerries veroorzaken.

5. Peterseliethee

Consumeer deze thee alleen als je 100% zeker bent dat je niet zwanger bent, want het heeft abortieve eigenschappen en kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Peterselie kan helpen je menstruatie te bevorderen als je het elke dag drinkt (tussen de 3 en 4 kopjes). Het zit vol vitaminen (vooral vitamine C) en mineralen, en die helpen je energie op te peppen als je ongesteld bent.

6. Verbena

Verbena heeft het vermogen om de hypofyse (waar hormonen worden aangemaakt) te reguleren.

Daarom raden we je aan een aftreksel van deze plant te drinken bij onregelmatige menstruaties door schildklierproblemen of het innemen van bepaalde medicijnen.

Het kan ook helpen ontspanning op te wekken en alle stress weg te nemen die menstruatievertraging kan veroorzaken.

7. Artemisia

Sinds de oudheid wordt deze plant gebruikt om de menstruatie te reguleren en ook om menstruatiepijn te verlichten. Je kunt het drinken om de menstruatie aan te moedigen als ze te laat komt, en het helpt ook om je energieniveau op te krikken en het ongemak te verlichten.

8. Echte kamille

Deze plant groeit in het wild in tuinen en op straten, en ze kan als thee gebruikt worden om de menstruatie te reguleren. Het is niet aan te raden meer dan 4 kopjes per dag te drinken.

9. Wijnruit

Wijnruit is een plant met een scherpe smaak en geur die kan helpen om je menstruatie eerder op gang te brengen. Om de bitterheid van wijnruit te verminderen is het aan te raden honing toe te voegen. Als je eenmaal ongesteld bent kun je deze thee drinken als je pijn hebt in het gebied van de eierstokken en de baarmoeder.

10. Tijm

Om effect te hebben moet je het combineren met saffraan, in gelijke delen. Het heeft dezelfde effecten als de infusie van ruda of gember. Je kunt elk van de drie mogelijkheden proberen en zien welke in je lichaam meer effect heeft.

11. Engelwortel

Dit werkt als een emmenagoog (kruid dat de menstruatie activeert) en activeert de bloedstroom in de baarmoeder. Het is een uitstekend middel om de negatieve effecten van de menstruatie te helpen verminderen. Om van de voordelen te profiteren, drink je tot 3 keer per dag (na de hoofdmaaltijden) engelwortelthee.

Tips voor onregelmatige menstruatie

Als deze aandoening zich meerdere keren per jaar voordoet, of elke maand sinds je begon te menstrueren, raden we je aan naar de dokter te gaan voor een controle en diagnose.

Bovendien raden we je aan te overwegen enkele gewoonten die je menstruatie kunnen beïnvloeden te veranderen:

 • Eet een dieet dat veel plantaardig voedsel bevat.
 • Vermijd rood vlees (maar eet het wel als je menstrueert, om het ijzer dat je verliest terug te krijgen).
 • Kies vlas- en sesamzaad omdat ze ijzer leveren.
 • Eet producten zoals zilvervliesrijst, biergist, en zeewier om hun vitamine B-gehalte.
 • Drink geen koffie, alcohol en ook geen suikerhoudende frisdranken.
 • Pas op als je een tekort hebt aan zink, ijzer of vitamine B6, want dat kan invloed hebben op je menstruatie.
 • Vermijd overmatige stress evenals alles wat je nerveus of angstig maakt.

Zoals we je altijd zeggen, moet je onthouden dat deze aanbevelingen op geen enkele manier een bezoek aan je arts vervangen. Ga dus naar je gynaecoloog en vraag hem naar zijn mening over de inname van de hierboven genoemde kruiden, planten en infusies.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.