Kruiden en planten om de menstruatie te reguleren
Is je menstruatie erg onregelmatig? Onregelmatige menstruaties zijn meestal geen ernstig probleem of een onomkeerbare aandoening. Maar als je de menstruatie wilt reguleren, kunnen de geneeskrachtige planten waarover we je vandaag vertellen je helpen!
Veel vrouwen hebben elke maand een vroege of late menstruatie en dat kan ze een angstig of gespannen gevoel geven. In dit artikel vertellen we je over de beste kruiden en planten die je kunt gebruiken om de menstruatie te reguleren.
De oorzaken van onregelmatige menstruaties
In het vrouwelijk lichaam hangt het menstruatieproces samen met twee systemen: het endocriene systeem en het zenuwstelsel. Sommige vrouwen hebben om de 28 dagen een heel precieze menstruatie, maar anderen weten niet zeker wanneer de menstruatie zal verschijnen of weggaan.
Deze onregelmatige menstruaties (die om de 15, 35 of zelfs 50 dagen kunnen komen) zijn de voornaamste reden om naar de gynaecoloog te gaan. Tijdens het bezoek zal de arts een reeks tests doen om de reden(en) te bepalen die deze onregelmatige menstruaties veroorzaken.
Van de mogelijke oorzaken kunnen we er de volgende uitlichten:
- Het gebruik van orale voorbehoedsmiddelen en/of het misbruik van de post-coïtale of “morning after”-pil.
- Het gebruik van antihypertensiva of middelen tegen maagzweren.
- Het innemen van antipsychotische geneesmiddelen.
- Hormonale veranderingen en plotselinge gewichtsveranderingen.
- Stress, angst of nervositeit.
- Problemen met de schildklier.
- Gynaecologische operaties of ingrepen.
- Veranderingen in routine (vooral in rust).
- Een gebrek aan lichaamsbeweging.
- Dieettekorten of eetstoornissen.
Kijk ook eens naar dit artikel:
Wat is de oorzaak van menstruatiekrampen?
Kruiden en planten om de menstruatie te reguleren
Als je menstruatie niet regelmatig is, en je soms gedacht hebt dat je aan een ernstig gezondheidsprobleem leed, kijk dan eens naar de volgende geneeskrachtige planten die heel nuttig kunnen zijn om je menstruatiecyclus te reguleren.
1. Rozemarijn
Dit kruid zou altijd in onze keuken moeten staan, zowel om zijn culinaire eigenschappen als om zijn geneeskrachtige kwaliteiten. Het helpt de bloeddruk en de bloedsomloop en helpt ook de menstruatie bij vrouwen te reguleren.
- Een kop rozemarijnthee per dag is de aanbevolen minimumdosis.
- Je kunt tot drie aftreksels per dag consumeren tot je menstruatie verschijnt.
2. Salie
Bij het reguleren van de menstruatie mogen we een heilzaam product als salie niet vergeten. De etherische oliën kunnen helpen om de hormonale activiteit (in dit geval oestrogeen) te reguleren. Bovendien vermindert saliethee angstgevoelens.
3. Kamille
De kamillebloem wordt gebruikt om koorts te verminderen, allergieën, psoriasis en artritis te verbeteren, en om klachten zoals braken, misselijkheid en duizeligheid te verlichten. Het kan gebruikt worden om je menstruatie te reguleren, dankzij zijn grote geneeskrachtige eigenschappen.
- Drink maximaal drie kopjes per dag.
4. Gember
Een gemberwortelinfusie heeft het vermogen de lichaamstemperatuur te verhogen en menstruatieprocessen te stimuleren. Je kunt het zowel vers, gedroogd als gemalen consumeren. Vergeet niet dat het een zeer geconcentreerde en sterke specerij is, en dat je het alleen in kleine hoeveelheden moet gebruiken.
- Drink gemberthee niet ‘s avonds, want het kan slapeloosheid of nachtmerries veroorzaken.
5. Peterseliethee
Consumeer deze thee alleen als je 100% zeker bent dat je niet zwanger bent, want het heeft abortieve eigenschappen en kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Peterselie kan helpen je menstruatie te bevorderen als je het elke dag drinkt (tussen de 3 en 4 kopjes). Het zit vol vitaminen (vooral vitamine C) en mineralen, en die helpen je energie op te peppen als je ongesteld bent.
6. Verbena
Verbena heeft het vermogen om de hypofyse (waar hormonen worden aangemaakt) te reguleren.
Daarom raden we je aan een aftreksel van deze plant te drinken bij onregelmatige menstruaties door schildklierproblemen of het innemen van bepaalde medicijnen.
Het kan ook helpen ontspanning op te wekken en alle stress weg te nemen die menstruatievertraging kan veroorzaken.
7. Artemisia
Sinds de oudheid wordt deze plant gebruikt om de menstruatie te reguleren en ook om menstruatiepijn te verlichten. Je kunt het drinken om de menstruatie aan te moedigen als ze te laat komt, en het helpt ook om je energieniveau op te krikken en het ongemak te verlichten.
8. Echte kamille
Deze plant groeit in het wild in tuinen en op straten, en ze kan als thee gebruikt worden om de menstruatie te reguleren. Het is niet aan te raden meer dan 4 kopjes per dag te drinken.
9. Wijnruit
Wijnruit is een plant met een scherpe smaak en geur die kan helpen om je menstruatie eerder op gang te brengen. Om de bitterheid van wijnruit te verminderen is het aan te raden honing toe te voegen. Als je eenmaal ongesteld bent kun je deze thee drinken als je pijn hebt in het gebied van de eierstokken en de baarmoeder.
10. Tijm
Om effect te hebben moet je het combineren met saffraan, in gelijke delen. Het heeft dezelfde effecten als de infusie van ruda of gember. Je kunt elk van de drie mogelijkheden proberen en zien welke in je lichaam meer effect heeft.
We raden aan te lezen:
De vele voordelen van tijm: ontdek de toepassingen
11. Engelwortel
Dit werkt als een emmenagoog (kruid dat de menstruatie activeert) en activeert de bloedstroom in de baarmoeder. Het is een uitstekend middel om de negatieve effecten van de menstruatie te helpen verminderen. Om van de voordelen te profiteren, drink je tot 3 keer per dag (na de hoofdmaaltijden) engelwortelthee.
Tips voor onregelmatige menstruatie
Als deze aandoening zich meerdere keren per jaar voordoet, of elke maand sinds je begon te menstrueren, raden we je aan naar de dokter te gaan voor een controle en diagnose.
Bovendien raden we je aan te overwegen enkele gewoonten die je menstruatie kunnen beïnvloeden te veranderen:
- Eet een dieet dat veel plantaardig voedsel bevat.
- Vermijd rood vlees (maar eet het wel als je menstrueert, om het ijzer dat je verliest terug te krijgen).
- Kies vlas- en sesamzaad omdat ze ijzer leveren.
- Eet producten zoals zilvervliesrijst, biergist, en zeewier om hun vitamine B-gehalte.
- Drink geen koffie, alcohol en ook geen suikerhoudende frisdranken.
- Pas op als je een tekort hebt aan zink, ijzer of vitamine B6, want dat kan invloed hebben op je menstruatie.
- Vermijd overmatige stress evenals alles wat je nerveus of angstig maakt.
Zoals we je altijd zeggen, moet je onthouden dat deze aanbevelingen op geen enkele manier een bezoek aan je arts vervangen. Ga dus naar je gynaecoloog en vraag hem naar zijn mening over de inname van de hierboven genoemde kruiden, planten en infusies.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Afiat, M., Akbari Lor, A., Najaf Najafi, M., Ghazanfarpour, M., & Jafarabadi, M. (2022). Examining the Effect of Chamomile on Clinical Symptoms and Hormonal Parameters Among Patients With Polycystic Ovarian Syndrome. Journal of Family and Reproductive Health, 16(4), 248-253. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10350545/
- Ajmera, P., Kalani, S., & Sharma, L. (2019). Parsley-benefits & side effects on health. International Journal of Physiology, Nutrition and Physical Education, 4(1), 1236-1242. https://www.journalofsports.com/archives/2019/vol4/issue1/4-1-308
- Amabye, T. G., & Shalkh, T. M. (2015). Phytochemical Screening and Evaluation of Antibacterial Activity of Ruta graveolens L. – A Medicinal Plant Grown around Mekelle, Tigray, Ethiopia. Natural Products Chemistry & Research, 3(6). https://www.iomcworld.com/open-access/phytochemical-screening-and-evaluation-of-antibacterial-activity-of-rutagraveolens-l-a-medicinal-plant-grown-around-meke-43434.html
- Danish, I., Tyagi, L. K., & Sharma, S. (2023). A Novel Approaches to Feverfew (Tanacetum Prthenium): A Review. International Journal of Newgen Research in Pharmacy & Healthcare, 1(1), 39-53. http://www.ijnrph.com/index.php/ijnrph/article/view/13
- Davis, E., & Sparzak, P. B. (4 de septiembre de 2023). Abnormal Uterine Bleeding. StatPearls. StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532913/
- Ekiert, H., Pajor, J., Klin, P., Rzepiela, A., Ślesak, H., & Szopa, A. (2020). Significance of Artemisia Vulgaris L. (Common Mugwort) in the History of Medicine and Its Possible Contemporary Applications Substantiated by Phytochemical and Pharmacological Studies. Molecules, 25(19), 4415. https://www.mdpi.com/1420-3049/25/19/4415
- Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development. (6 de febrero de 2020). ¿Qué causa las irregularidades menstruales? Departamento de Salud y Servicios Humanos. Institutos Nacionales de la Salud. https://espanol.nichd.nih.gov/salud/temas/menstruation/informacion/causa
- Haj-Husein, I., Tukan, S., & Alkazaleh, F. (2016). The effect of marjoram (Origanum majorana) tea on the hormonal profile of women with polycystic ovary syndrome: a randomised controlled pilot study. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 29(1), 105-111. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jhn.12290
- Höller, M., Steindl, H., Abramov-Sommariva, D., Kleemann, J., Loleit, A., Abels, C., & Stute, P. (2024). Use of Vitex agnus-castus in patients with menstrual cycle disorders: a single-center retrospective longitudinal cohort study. Archives of Gynecology and Obstetrics, 309, 2089-2098. https://link.springer.com/article/10.1007/s00404-023-07363-4
- Kashefi, F., Khajehei, M., Alavinia, M., Golmakani, E., & Asili, J. (2015). Effect of ginger (Zingiber officinale) on heavy menstrual bleeding: a placebo-controlled, randomized clinical trial. Phytotherapy Research, 29(1), 114-119. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.5235
- Kataki, M. S., & Kakoti, B. B. (2015). Women’s Ginseng (Angelica sinensis): An Ethnopharmacological Dossier. Current Traditional Medicine, 1(1), 26-40. https://www.eurekaselect.com/article/67669
- Kort, D. H., & Lobo, R. A. (2014). Preliminary evidence that cinnamon improves menstrual cyclicity in women with polycystic ovary syndrome: a randomized controlled trial. American Journal of Obstetrics & Gynecology, 211(5), 487.e1-487.e6. https://www.ajog.org/article/S0002-9378(14)00446-3/fulltext
- Kubica, P., Szopa, A., Dominiak, J., Luczkiewicz, M., & Ekiert, H. (2020). Verbena officinalis (Common Vervain) – A Review on the Investigations of This Medicinally Important Plant Species. Planta Medica, 86(17), 1241-1257. https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/html/10.1055/a-1232-5758
- Marzouk, T. M., & Sayed Ahmed, W. A. (2015). Effect of Dietary Weight Loss on Menstrual Regularity in Obese Young Adult Women with Polycystic Ovary Syndrome. Journal of Pediatric & Adolescent Gynecology, 28(6), 457-461. https://www.jpagonline.org/article/S1083-3188(15)00003-0/abstract
- Mazzei, R., Genovese, C., Magariello, A., Patitucci, A., Russo, G., & Tagarelli, G. (2024). Plants in Menstrual Diseases: A Systematic Study from Italian Folk Medicine on Current Approaches. Plants, 13(5), 589. https://www.mdpi.com/2223-7747/13/5/589
- Mohapatra, S., Iqubal, A., Ansari, M. J., Jan, B., Zahiruddin, S., Mirza, M. A., Ahmad, S., & Iqbal, Z. (2022). Benefits of Black Cohosh (Cimicifuga racemosa) for Women Health: An Up-Close and In-Depth Review. Pharmaceuticals, 15(3), 278. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8953734/
- Ranjbary, A. G., Mehrzad, J., Garoussi, M. T., & Zohdi, J. (2022). Long Term Oral Administration of Oregano Essence Effectively Relieves Polycystic Ovarian Rats through Endocrine and Inflammatory Balance. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2022, 5303583. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2022/5303583/
- Riaz, Y., & Parekh, U. (31 de julio de 2023). Oligomenorrhea. StatPearls. StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560575/
- Sabry, M. M., Abdel-Rahman, R. F., El-Shenawy, S. M., Hassan, A. M., & El-Gayed, S. H. (2022). Estrogenic activity of Sage (Salvia officinalis L.) aerial parts and its isolated ferulic acid in immature ovariectomized female rats. Journal of Ethnopharmacology, 282, 114579. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874121008084
- Tahoonian-Golkhatmy, F., Abedian, Z., Emami, S.-A., & Esmaily, H. (2019). Comparison of Rosemary and Mefenamic Acid Capsules on Menstrual Bleeding and Primary Dysmenorrhea: A Clinical Trial. Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research, 24(4), 301-305. https://journals.lww.com/jnmr/fulltext/2019/24040/Comparison_of_Rosemary_and_Mefenamic_Acid_Capsules.11.aspx
- Wu, D., Kimura, F., Takashima, A., Shimizu, Y., Takebayashi, A., Kita, N., Zhang, G., & Murakami, T. (2013). Intake of vinegar beverage is associated with restoration of ovulatory function in women with polycystic ovary syndrome. The Tohoku Journal of Experimental Medicine, 230(1), 17-23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23666047/