De vele voordelen van tijm: ontdek de toepassingen

Ben jij je bewust van de vele voordelen van tijm? Ontdek alles wat je moet weten over deze plant en het gebruik ervan in dit artikel.
De vele voordelen van tijm: ontdek de toepassingen
Sergio Alonso Castrillejo

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Er zijn vele voordelen en toepassingen van tijm. Het is zelfs een van de meest gebruikte kruiden in de gastronomie vanwege de rijke aroma en smaak. Van hoeveel voordelen van tijm ben jij al op de hoogte? In dit artikel zullen we je vertellen over enkele van de eigenschappen van deze plant en de mogelijkheden voor het gebruik ervan. Maak dus aantekeningen!

Over tijm

Tijm, ook bekend als Thymus vulgaris, is een familielid van gewone munt en het is meer dan alleen een smaakversterker. De struik gedijt in warme klimaten en heeft kleine paarse bloemen en bladeren die rond de takken groeien. Dit type kruid is vrij gemakkelijk te verkrijgen. Je kunt het onder andere vinden in:

  • kwekerijen
  • kruidenwinkels
  • supermarkten

Je kunt het daarnaast ook zelf kweken als je een tuin of een balkon hebt, omdat het niet veel extra zorg nodig heeft om te groeien.

Hoewel het vaak wordt gebruikt als specerij om smaak en aroma te geven aan soepen, purees en zelfs om vlees te kruiden, kun je veel meer halen uit de voedingskundige eigenschappen.

Vandaag hebben we besloten om je te leren hoe je het beste van deze plant kunt profiteren. Het heeft meerdere functies, dankzij alles van schimmeldodende en antimicrobiële eigenschappen.

De vele voordelen van tijm

1. Tijm is een natuurlijke remedie voor veel kwalen

Tijm is een natuurlijke remedie voor veel kwalen

De vele voordelen van tijm maken het een veel gebruikte plant voor verschillende doeleinden. De antibacteriële en antiseptische eigenschappen van tijm maken het onder meer een effectieve acne-behandeling. Dit komt omdat het vrij krachtig is als het gaat om het doden van de bacteriën die huidproblemen veroorzaken.

Het is een geweldig antisepticum dat de micro-organismen die infecties veroorzaken kan elimineren. Daarom wordt het aanbevolen voor mensen met faryngitis en/of ontsteking van de keel.

Tijmolie is ook goed om huidschimmels te behandelen, vooral op de handen en voeten. Het is ook heel eenvoudig om tijmolie hiervoor te gebruiken:

  • Dompel de aangedane huid onder in een oplossing van water en een paar druppels tijmolie.
  • Laat ze daarna minstens 20 minuten weken.
  • Dep tot slot de huid goed droog.

Bovendien is het een geweldige behandeling voor bloedarmoede omdat het ijzer bevat. Het vergemakkelijkt ook de spijsvertering omdat het maagkrampen voorkomt, evenals de ophoping van gassen die tot buikpijn kunnen leiden. Drink tijmthee om van deze voordelen te profiteren.

Tenslotte is tijm een ​​uitstekende remedie om de vervelende symptomen van je menstruatiecyclus te behandelen. Dit komt omdat het de menstruatiepijn vermindert evenals de rest van de symptomen die daarbij horen zoals:

  • hoofdpijn
  • lichaamspijnen
  • vochtretentie

2. Het is geweldig om mee te koken

Een van de vele voordelen van tijm is dat het een heerlijke smaak aan talloze gerechten kan geven. Bovendien zijn de bladeren geweldig voor het garneren van gerechten. Het wordt ook aanbevolen als smaakmaker om de smaak van soepen, purees en stoofschotels te verbeteren.

Lange tijd werden kruiden zoals tijm gebruikt in gerechten die lang moesten sudderen. Dit komt omdat langzaam koken van de bladeren helpt om optimaal te profiteren van de oliën die ze bevatten en hun karakteristieke aroma te verbeteren. Deze methode is een van de gemakkelijkste manieren om te profiteren van de vele eigenschappen van tijm.

3. Tijm is een natuurlijk fungicide

Tijm is een natuurlijk fungicide

Tot slot is een van de vele voordelen van tijm is dat het een natuurlijk schimmelwerend middel is dat kan helpen om plagen en ziekten te verminderen. Deze plant heeft een schimmeldodende en insectenwerende werking die vooral effectief is tegen het koolwitje.

Ook heeft rode tijm-essentie een curatieve en preventieve werking op gewassen die zijn aangetast door schimmels en bacteriën. Het is eenvoudig te vinden in kwekerijen. Het enige dat je hoeft te doen is het over de getroffen gebieden te strooien.

Na de oogst kan het gebruik van tijm de levensduur van fruit en groenten verlengen. Dat is te danken aan de ionische activiteit van het extract die in de celwand van de micro-organismen binnen kan dringen en vervolgens vernietigen zonder de producten te beïnvloeden.

Dit is dus een geweldige, niet-giftige manier om planten te behandelen en ongedierte te voorkomen. Kende jij deze toepassing van tijm al? Heb je het al eens geprobeerd?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.