De verrassende voordelen van tijmthee

Blijf lezen om de verrassende voordelen van tijmthee te ontdekken en erachter te komen hoe je er van kan profiteren.
De verrassende voordelen van tijmthee
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Geschreven en geverifieerd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Laatste update: 17 juli, 2018

Heb je je ooit afgevraagd wat de voordelen van tijmthee zijn?

Het eerste dat je moet weten, is dat het een aromatisch kruid is. Dit wordt veel gebruikt bij het koken en in parfums en het kan ook worden gedronken in de vorm van hete thee.

In dit artikel zullen we deze geweldige thee en al zijn voordelen van naderbij bekijken.

Waar is tijmthee goed voor?

Vanaf nu gebruik je dit kruid niet meer alleen om smaak en heerlijke geuren aan je eten toe te voegen. Je zult het ook willen gebruiken als een warme drank.

Ontdek hieronder hoe je kunt profiteren van tijmthee dankzij zijn geweldige eigenschappen.

1. Desinfectiemiddel

Desinfectiemiddel

Als je aften of zweren in de mond hebt, kun je warme of koude tijmthee drinken om de ontstekingen te verminderen en het gebied te desinfecteren.

Omdat tijm doordat het Thymol bevat een sterk antisepticum is, kun je deze thee bovendien gebruiken om wonden, ooginfecties en wondjes in de huid te genezen.

2. Verlichten van ademhalingsproblemen

Wanneer je verkouden bent met hoesten of een andere ziekte van het ademhalingssysteem (vooral de typische winterziektes veroorzaakt door bacteriën of virussen), kunt je vertrouwen op de kracht van tijmthee.

Het kan verschillende ziektes behandelen, van bronchitis tot astma. Dit komt door de eigenschappen van tijm die de bronchiën verwijderen.

3. Voorkom voortijdige veroudering

Voorkom voortijdige veroudering

Dankzij de hoeveelheid antioxidanten die tijmthee bevat en de grote bijdrage van flavonoïden, kun je een gezonde celfunctie handhaven. Daarnaast kan je vroegtijdige veroudering in de cellen en de organen voorkomen.

Het is zonder twijfel een elixer voor de jeugd!

4. Voorkom indigestie

Na een grote, vullende maaltijd, een feestje of een andere gebeurtenis waarbij we te veel eten, kun je een gevoel van zwaarte en slaap veel beter voorkomen dankzij tijmthee.

Op zijn beurt dient deze drank om het slijm in het darmkanaal te elimineren. Het kan ook het opgeblazen gevoel in de buik en winderigheid verminderen.

Aarzel daarom niet om tijmthee te maken als je weet dat je maag meer voedsel binnen krijgt dan normaal.

5. Verminder PMS-symptomen

Verminder PMS-symptomen

De typische symptomen van de dagen voorafgaand aan de menstruatie kunnen worden verminderd met tijmthee. Tijdens je menstruatie kan het ook krampen verlichten. Bovendien kan het helpen om vaginale infecties te bestrijden als het uitwendig wordt toegepast.

6. Verlaag de bloeddruk

Deze plant komt van nature voor in gematigde streken van Europa, Azië en Noord-Afrika. Daar werd al in de oude Griekse tijd gebruik gemaakt van deze medicinale plant.

Door eenmaal per dag tijmthee te drinken, kan de bloeddruk worden gereguleerd en de gezondheid van je slagaders en aders worden verbetert. Het kan ook een uitstekende vervanging zijn voor zout in je voedsel. Dat is zeer gunstig als je problemen hebt met je bloeddruk of het vasthouden van vocht.

7. Versterk je immuunsysteem

Versterk je immuunsysteem

Als je vaak en gemakkelijk ziek wordt, komt dat misschien omdat je immuunsysteem niet gezond is. Tijm zit boordevol vitamine A en C. Deze vitamines werken als een onderdeel van je immuunrespons.

8. Krachtige mondwater

Als je lijdt aan halitose, kun je tijmthee drinken om van dit probleem af te komen. Steeds meer producten voor onze hygiëne bevatten tijm als een van de ingrediënten. Dit komt door de eigenschappen van tijm om geuren te elimineren.

9. Betere stemming

Heb je last van stress, angst, depressie of prikkelbaarheid?

Maak je dan geen zorgen. Tijmthee kan je hierbij helpen. Tijm bevat onder meer een ​​stof met therapeutische en ontspannende eigenschappen, Carvacrol.

Wanneer je tijm consumeert, brengen gevoelens van welzijn en comfort de hersenactiviteit in evenwicht. Het verhoogt ook je energieniveau en het vermindert angst. Dit is nog meer reden om te genieten van dit kruid na een lange, vermoeiende dag.

Manieren om tijmthee te drinken

Manieren om tijmthee te drinken

Het hangt allemaal af van de manier waarop je het wilt gebruiken. Met andere woorden, het vereist een andere voorbereiding is wanneer je deze natuurlijke remedie inwendig of juist uitwendig wilt gebruiken.

In ieder geval kan de ‘drinkbare’ optie andere ingrediënten bevatten om de effecten te versterken en bij een hogere temperatuur worden gedronken.

Als je de thee gebruikt om wonden te genezen of infecties te bestrijden, heb je minder ingrediënten nodig.

Tijmthee voor uitwendig gebruik

Ingrediënten

 • 1 eetlepel tijmblaadjes (10 g)
 • 1 kopje water (250 g)

Bereiding

 • Verhit het water en voeg, wanneer het kookt, de tijm toe.
 • Laat het 15 minuten koken en haal het van de warmtebron.
 • Laat het trekken totdat het op een drinkbare temperatuur is.
 • Zeef de bladeren en giet deze vervolgens over in een spuitfles.
 • Breng het aan op het aangedane gebied om deze zone schoon te maken en te desinfecteren.

Tijmthee voor inwendig gebruik

Als je wilt genieten van de voordelen van tijmthee als je hoest of verkouden bent, kun je nog een paar ingrediënten toevoegen:

Ingrediënten

 • 1 eetlepel tijmblaadjes (10 g)
 • 1 glas water
 • 1/2 citroen
 • 1 eetlepel honing (30 ml)

Bereiding

 • Verwarm eerst het water.
 • Voeg dan de tijm toe als het water begint te koken en kook gedurende 15 minuten.
 • Verwijder de pan daarna van het vuur en laat het 10 minuten rusten.
 • Zeef de bladeren en voeg vervolgens de honing toe.
 • Pers de citroen en voeg het sap toe.
 • Drink het zo heet als je kunt.

Waarschuwining

Indien iemand last heeft van bepaalde aandoeningen moeten zij deze thee vermijden:

 • Mensen die last hebben van maagzweren.
 • Mensen die lijden aan hartproblemen.
 • Zwangere vrouwen.

Drink niet meer dan één kopje per dag – een teveel aan Thymol (een van de belangrijkste componenten van tijm) kan vervelende bijwerkingen hebben. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Liu Q, Meng X, Li Y, Zhao CN, Tang GY, Li HB. Antibacterial and Antifungal Activities of Spices. Int J Mol Sci. 2017;18(6):1283. Published 2017 Jun 16. doi:10.3390/ijms18061283
 • Boskabady MH, Jalali S, Yahyazadeh N, Boskabady M. Carvacrol attenuates serum levels of total protein, phospholipase A2 and histamine in asthmatic guinea pig. Avicenna J Phytomed. 2016;6(6):636–642.
 • Sun Z, Park SY, Hwang E, et al. Thymus vulgaris alleviates UVB irradiation induced skin damage via inhibition of MAPK/AP-1 and activation of Nrf2-ARE antioxidant system. J Cell Mol Med. 2017;21(2):336–348. doi:10.1111/jcmm.12968
 • Heghes SC, Vostinaru O, Rus LM, Mogosan C, Iuga CA, Filip L. Antispasmodic Effect of Essential Oils and Their Constituents: A Review. Molecules. 2019;24(9):1675. Published 2019 Apr 29. doi:10.3390/molecules24091675
 • Melo, F. H. C., Moura, B. A., de Sousa, D. P., de Vasconcelos, S. M. M., Macedo, D. S., Fonteles, M. M. de F., … de Sousa, F. C. F. (2011). Antidepressant-like effect of carvacrol (5-Isopropyl-2-methylphenol) in mice: Involvement of dopaminergic system. Fundamental and Clinical Pharmacology25(3), 362–367. https://doi.org/10.1111/j.1472-8206.2010.00850.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.