5 ‘magische’ manieren om wijnruit te gebruiken

De wijnruitplant wordt vaak gebruikt om stress en angst te verminderen. Er wordt gezegd dat als je merkt dat de plant begint te verwelken, dit komt doordat het de slechte energie uit de omgeving absorbeert.

Misschien heb je al wel eens gehoord van dit kruid, dat kan worden verzameld in zowel ‘mannelijke’ of ‘vrouwelijke’ vorm. Er wordt gezegd dat het over ongebruikelijke effecten bezit, die niet direct zichtbaar zijn voor het blote oog. Meer informatie over de vele krachten en manieren waarop je wijnruit kunt gebruiken vind je in het volgende artikel en dan met name diegene die worden beschouwd als “magisch.”

Eigenschappen van de wijnruit

Wijnruit is een vaste, aromatische plant die geel-groene bladeren heeft en kleine bloemen produceert. Hij komt voor in droge gebieden en is goed aanpast aan een mediterraan klimaat. Het wordt gebruikt in vele huizen en tuinen vanwege het sterke aroma en de eigenschap om insecten af te weren van bepaalde gewassen.

Tal van oude beschavingen gebruikten wijnruit en aanbeden zelfs haar mogelijkheden. De Romeinen hebben deze plant gecultiveerd en droegen hem met zich mee als zij gevangenen bezochten, omdat ze geloofden dat het het “boze oog” af zou weren. De Chinezen gebruikten het om negatieve gedachten of wensen tegen te gaan. Keltische magiërs geloofden dat wijnruit hielp hen zich te verdedigen tegen magische spreuken en kon worden gebruikt als geneesmiddel. Wijnruit was heilig voor de vroegere Joden, Egyptenaren en Caledoniërs, die geloofden dat het een geschenk was van de goden.

In het vroegere Amerika werd wijnruit gebruikt door inheemse gemeenschappen bij toverspreuken en ze beweerden dat door het plaatsen van een tak onder het licht van de maan voordat ze deze aan hun geliefde gaven haar hart voor altijd zou winnen.

Wijnruit

Wanneer en hoe moet je wijnruit planten?

Er wordt gezegd dat wijnruit veel krachtiger is (zowel als geneesmiddel als in de geestelijke zin) als je een stek verzamelt uit de tuin van iemand anders en ervoor zorgt dat die persoon degene is die het later zal gebruiken, want de energie van die persoon blijft in de bladeren en de steel van de plant zitten. Hier zijn de basisstappen voor het planten van wijnruit, waarvan wordt verondersteld dat ze de voordelen uit de plant het beste naar boven brengen:

 • Plant nooit dit kruid als je boos, depressief of gestrest bent.
 • Vrouwen moeten wijnruit niet planten tijdens de menstruatie.
 • Als je wijnruit plant zonder te geloven in zijn bijzondere kwaliteiten of gewoon uit nieuwsgierigheid, zul je geen effect zien.
 • Neem de tijd voor het planten van wijnruit, maar overdrijf het niet. Deze plant vereist een behoorlijke hoeveelheid zonlicht en water.

Er zijn twee soorten van de wijnruitplant: mannelijk (met grote bladeren) en vrouwelijk (met kleine bladeren). Plaats de mannelijke planten aan de linkerkant van je tuin en de vrouwelijke planten aan de rechterkant.

Plant wijnruit nooit op een plaats waar katten vaak komen, hoewel het een uitstekende manier om te voorkomen dat ze zich ontlasten in dat bepaalde gedeelte van je tuin kan zijn. Het stoot ook kikkers af.

Als je merkt dat je wijnruitplant begint uit te drogen of wat fletser wordt, maak je geen zorgen en probeer niet om de plant te redden. Dit is een duidelijk signaal dat het de negatieve energie in de omgeving opvangt en het veel geluk brengt.

Liefde

Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van wijnruit?

Dit kruid wordt al eeuwen gebruikt in de traditionele geneeskunde. Enkele van de eigenschappen van wijnruit zijn:

 • Het versterkt de slagaders, beschermt haarvaten, vermindert spataderen, oedeem en andere problemen met de bloedsomloop en voorkomt inwendige bloedingen.
 • Het verbetert de spijsvertering door het voorkomen van maagpijn en brandend maagzuur, het verminderen van gas en indigestie en het stimuleren van de leverfunctie. Het beste is om dit kruid te consumeren als je te veel hebt gegeten.
 • Het heeft anti-spasmodische eigenschappen die algemene krampen, diarree en maagkrampen helpen voorkomen.
 • Het bevordert een gezonde menstruatie door de bloedtoevoer naar de baarmoeder te verbeteren. Het wordt niet aanbevolen om tijdens de zwangerschap te gebruiken, omdat het een miskraam kan veroorzaken.
 • Het wordt gebruikt om stress, angst, nervositeit en slapeloosheid te behandelen, dankzij de sedatieve effecten.
 • Het helpt de pijn te verlichten van schokken of spanning en bij vermindering van ontstekingen veroorzaakt door reuma en artritis.
 • Het kan gewichtsverlies bevorderen en vochtretentie verminderen, evenals het stimuleren van de afgifte van vetzuren uit weefsels.

Wees ervan bewust dat wanneer wijnruit in grote hoeveelheden wordt gebruikt het giftig kan zijn, vooral als de olie van de plant wordt opgenomen (dit is alleen bedoeld voor uitwendig gebruik!). Je kunt een kopje thee zetten van maximaal twaalf wijnruitbladeren per liter water. Kook dit mengsel en laat het tien minuten trekken, daarna kun je het zeven en er tot twee kopjes per dag van drinken.

Wat zijn de ‘magische’ eigenschappen van wijnruit?

Als je geïnteresseerd bent in spreuken en je wilt een goede energie aantrekken voor je huis of werkplek, kun je profiteren van de volgende voordelen:

 • Het beschermt: één van de meest bekende voordelen van wijnruit is dat het een beschermend veld rond de persoon die deze kruiden heeft geplant.
 • Het trekt positieve energie aan: soms zorgt de plant ervoor dat de juiste persoon ons leven binnen komt, in de liefde, familie of op het werk.
 • Het geneest: wijnruit kan worden gebruikt bij de behandeling van verschillende ziekten en aandoeningen, zoals we hierboven hebben beschreven.
 • Het bestrijdt negativiteit: als je leeft in een omgeving met slechte energie en “vibes”, kun je een beetje wijnruit gebruiken om de negatieve energie op te nemen die je huis verstoort.