Ken je de 7 voordelen van mediteren?

Neem de tijd, adem en stop om na te denken over wat je elke dag doet, hoe je je leven leidt en hoe je obstakels en moeilijkheden tegenkomt.
Ken je de 7 voordelen van mediteren?

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 11 april, 2023

Meditatie wordt beschouwd als een vorm van mentale training. Het doel is om de gedachten die iemand heeft te focussen en af te leiden. In dit artikel leer je 7 voordelen van mediteren kennen.

In sommige gevallen wordt het gebruikt om het eigen bewustzijnsniveau van een persoon te verhogen, om de dagelijkse vermoeidheid te verminderen of om de concentratie te verbeteren.

Het wordt ook vaak gebruikt om slaap- of gedragsstoornissen te behandelen en om de algehele stemming te verbeteren. Hieronder staan enkele van de belangrijkste voordelen die meditatie voor ons leven kan opleveren.

7 voordelen van mediteren

1. Mediteren helpt om stress te verminderen

Studies tonen aan dat meditatie een effectieve behandeling bij stress is. De effecten die stress op het lichaam heeft, zijn immens en kunnen zeer negatieve gevolgen hebben.

Daarom is het belangrijk om stress zoveel mogelijk te verminderen. Het wordt aanbevolen om een paar meditatiesessies bij te wonen om te leren welke technieken je het beste kunt gebruiken.

2. Het helpt bij het beheersen van angstaanvallen

Als je dagelijks veel stress ervaart, kan dit angstaanvallen veroorzaken. Deze aanvallen kunnen lichamelijke symptomen hebben die ertoe kunnen leiden dat iemand zijn normale routine niet kan voortzetten.

Als je een beetje tijd vrijmaakt om je te wijden aan meditatie, kun je de angst verminderen die wordt veroorzaakt door stress. Studies bevestigen dat meditatie diverse aspecten kan bestrijden zoals:

3. Mediteren bevordert de emotionele gezondheid

Meditatie kan ons zelfvertrouwen en onze algehele stemming helpen verbeteren. Verschillende onderzoeken tonen bovendien aan dat meditatie kan helpen bij de behandeling van depressie.

Door meditatie voel je je ook optimistischer en kun je de dagelijkse obstakels van het leven aanpakken. Het maakt je daarnaast beter gefocust en helpt om een positievere kijk op het leven te hebben.

4. Het verbetert je aandachtsspanne

Onderzoek ondersteunt de overtuiging dat meditatie iemands aandachtsspanne kan verbeteren. Dit is belangrijk omdat het betekent dat je met meditatie meer alert en gefocust kunt zijn tijdens de activiteiten van je dag. Dit is zeer gunstig als je een zeer actief leven leidt. Het kan ook nuttig zijn als je een veeleisende gebeurtenis of dag voor de boeg hebt.

5. Mediteren verbetert je geheugen

Meditatie kan je ook helpen om je geheugen te verbeteren. Hierdoor kun je dingen beter onthouden en kun je je geest jong houden. Wetenschappelijke studies tonen aan dat meditatie een effectieve behandeling is voor geheugenproblemen en zelfs helpt bij het voorkomen van ziekten zoals de ziekte van Alzheimer.

Om deze reden wordt meditatie niet alleen aanbevolen voor jongeren, maar ook voor ouderen. Het is dan ook een geweldige techniek die mensen van alle leeftijden in hun dagelijkse routine moeten opnemen!

6. Het helpt om verslavingsproblemen te bestrijden

Er zijn veel onderzoeken uitgevoerd die aantonen dat meditatie een nuttig hulpmiddel is bij de behandeling van bepaalde verslavingen.

  • Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om elke vorm van negatieve afhankelijkheid of slechte eet- en drinkgewoonten te doorbreken.
  • Het kan ook helpen iemand bewust te maken van zijn of haar eigen verslavende gedragingen.

In het geval dat iemand echter aan een zeer schadelijke verslaving lijdt, wordt het ook aanbevolen om de hulp van een expert of specialist in te schakelen.

7. Mediteren verbetert je slaap ‘s nachts

Door meditatie aan je leven toe te voegen, kun je ‘s nachts dieper en rustiger slapen. Dit verhoogt ook de ontspanning die wordt bereikt tijdens de slaapuren.

Na het toevoegen van meditatie aan je dagelijkse routine, zul je snel het verschil voelen. Je wordt veel meer ontspannen en met meer energie wakker. Bovendien bevestigen sommige studies het gebruik van meditatie als behandeling voor bepaalde slaapstoornissen.

Hoeveel tijd moet je elke dag mediteren?

Als je 30 of 45 minuten per sessie mediteert, kun je zo tijd vrijmaken om opnieuw verbinding met jezelf te maken. Hoewel dit misschien te lang is voor degenen die net beginnen, wordt het na verloop van tijd gemakkelijker. In de tussentijd is zelfs slechts 10 minuten per dag voldoende om enkele voordelen op te merken.

  • Gedurende de eerste paar dagen mediteer je een paar minuten per keer.
  • Daarna ga je de tijdduur verlengen naarmate de dagen verstrijken.
  • Het wordt ook aanbevolen om de meditatietechniek te vinden die het beste bij je past.

Laatste tips

Voor sommige mensen is mediteren in absolute stilte het beste, maar andere mensen kunnen juist rustige en ontspannende muziek nodig hebben. Sommige mensen mediteren ook beter bij het uitvoeren van een rustige activiteit zoals wandelen.

Mediteer jij regelmatig? Heb je ooit geprobeerd om te mediteren? Deel je ervaringen en voeg eventuele voordelen toe aan de lijst die je hebt verkregen door meditatie!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Goyal, M., Singh, S., Sibinga, E. M., Gould, N. F., Rowland-Seymour, A., Sharma, R., … & Haythornthwaite, J. A. (2014). Meditation programs for psychological stress and well-being: a systematic review and meta-analysis. JAMA internal medicine, 174(3), 357-368.
  • Carmody, J., & Baer, R. A. (2008). Relationships between mindfulness practice and levels of mindfulness, medical and psychological symptoms and well-being in a mindfulness-based stress reduction program. Journal of behavioral medicine, 31(1), 23-33.
  • Jha, A. P., Krompinger, J., & Baime, M. J. (2007). Mindfulness training modifies subsystems of attention. Cognitive, Affective, & Behavioral Neuroscience, 7(2), 109-119.
  • Khalsa, D. S. (2015). Stress, meditation, and Alzheimer’s disease prevention: where the evidence stands. Journal of Alzheimer’s Disease, 48(1), 1-12.
  • Zgierska, A., Rabago, D., Zuelsdorff, M., Coe, C., Miller, M., & Fleming, M. (2008). Mindfulness meditation for alcohol relapse prevention: a feasibility pilot study. Journal of addiction medicine, 2(3), 165.
  • Martires, J., & Zeidler, M. (2015). The value of mindfulness meditation in the treatment of insomnia. Current opinion in pulmonary medicine, 21(6), 547-552.
  • Jain FA, Walsh RN, Eisendrath SJ, Christensen S, Rael Cahn B. Critical analysis of the efficacy of meditation therapies for acute and subacute phase treatment of depressive disorders: a systematic review. Psychosomatics. 2015
    Mar-Apr;56(2):140-52. doi: 10.1016/j.psym.2014.10.007. Epub 2014 Oct 22. Review. PubMed PMID: 25591492; PubMed Central PMCID: PMC4383597.
  • Jha, A.P., Krompinger, J. & Baime, M.J. Cognitive, Affective, & Behavioral Neuroscience (2007) 7: 109. https://doi.org/10.3758/CABN.7.2.109

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.