Kan koffie dikmakend zijn? Ontdek de calorieën per drankje

Is koffie dikmakend? Natuurlijk niet! Lees verder en kom erachter!
Kan koffie dikmakend zijn? Ontdek de calorieën per drankje

Laatste update: 01 juni, 2023

Koffie is niet alleen een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld, maar heeft ook meerdere voordelen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Vandaag bekijken we of koffie dikmakend is en hoeveel calorieën er verborgen zitten in een kopje van deze heerlijke drank. Dus als je elke dag koffie drinkt, blijf dan lezen.

Een van de grote voordelen van koffie is dat het op meerdere manieren kan worden bereid –van een zwarte koffie tot eentje met melk (dierlijk of plantaardig). Hij kan zonder zoetstof worden gedronken om van zijn bittere smaak te genieten.

Je kunt er echter ook suiker, karamel of slagroom aan toevoegen om hem wat zoeter te maken. Deze eigenschappen maken het een zeer veelzijdige drank voor alle smaken. Lees verder om uit te vinden of koffie dikmakend is.

Hoeveel calorieën bevat koffie?

Verschillende onderzoeken hebben bevestigd (Engelse link) dat cafeïne, geconsumeerd als drank en als supplement, mensen helpt om 5% beter te presteren bij het sporten.

Dankzij het feit dat het een stimulerende drank is, is het in staat het zenuwstelsel te beïnvloeden, het vrijkomen van hormonen mogelijk te maken en de mobilisatie van lichaamsvet te bevorderen. Bij regelmatig gebruik kan het je echter tot 3 kilo per jaar doen aankomen.

De calorieën in een kop koffie opgelost in water en zonder toevoegingen zijn praktisch nihil. Volgens de Spaanse Voedingsstichting (FEN) komt 100 gram koffie overeen met 4 kcal. Maar als er melk, suiker, snoepjes en andere toppings aan worden toegevoegd, verandert de zaak.

Het beheersen van de consumptie is dan essentieel. Een evenwichtige voeding is onmisbaar voor een gezonde voeding en het vermijden van grote inname van suiker is cruciaal.

Als je meer calorieën eet dan je verbruikt, kom je aan. En als je meer verbruikt dan je eet, verlies je gewicht. Daarom is het belangrijk te weten hoeveel calorieën er verborgen zitten in die heerlijke lattes.

We moeten er rekening mee houden dat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een man met matige lichamelijke activiteit dagelijks gemiddeld tussen de 2.000 en 2.500 kcal nodig heeft en vrouwen tussen de 1500 en 2000 kcal.

Lees ook dit artikel:
Oploskoffie: is het aan te raden?

Waardoor kan koffie dikmakend zijn? Dit zijn de calorieën van elke soort

Koffie
Koffiezetapparaten hebben de drank gepopulariseerd en in elk huis beschikbaar gemaakt.

Momenteel heeft deze drank, dankzij de vele soorten koffiezetapparaten op de markt, een nieuw consumptieniveau weten te bereiken. Dat is mede dankzij het gemak waarmee heerlijke varianten kunnen worden bereid. Met automatische koffiezetapparaten kun je bijvoorbeeld veel speciale soorten koffie met schuimende melk bereiden.

En hoewel het waar is dat het dagelijks nuttigen van meerdere koppen koffie met melk en suiker gevolgen kan hebben voor het lichaamsgewicht, is er af en toe niets mis mee. Hierna leggen we uit hoeveel calorieën er in elke soort koffie zitten om je te helpen bewuster om te gaan met je eet- en drinkgewoonten.

1. Koffie met volle melk

We weten al dat 100 gram koffie overeenkomt met 4 kcal.  Nu moeten we echter de calorieën van een glas melk van 250 ml erbij optellen. Als het volle melk is zou dat 150 kcal zijn; als het halfvolle melk is 108 kcal; en als het magere melk is 88 kcal.

Wanneer de koffie gezoet wordt met een suikerzakje van 8 of 10 gram, moeten daar bovendien tussen 32 en 40 kcal aan toegevoegd worden. Als er twee zwakjes gebruikt worden levert dit tot 80 kcal.

Als je besluit gecondenseerde melk toe te voegen, moet je er rekening mee houden dat 50 ml van deze lekkernij 160 kcal bevat. Daarom betekent het drinken van een kop koffie van 250 ml met volle melk en twee zakjes suiker de consumptie van 234 kcal per kop. Om een kilo aan te komen met koffie drinken heb je 7.200 calorieën nodig.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Koffie en citroen: een goede combinatie?

2. Koffie met plantaardige melk

Koffie
Plantaardige melk kan koffie voorzien van een lager aantal calorieën dan volle melk.

Plantaardige melk gebruiken om koffie te bereiden betekent meestal een lagere calorie-inname dan door volle melk te gebruiken. Bovendien is het een geweldig veganistisch alternatief. In koffieautomaten kan het namelijk ook opgeschuimd worden en je een heerlijk kopje geven. In het algemeen kun je met elke plantaardige melk praktisch dezelfde resultaten bereiken als met volle melk.

Een kopje amandelmelk van 250 ml bevat ongeveer 60 kcal. Voor een kopje havermelk is dat 120 kcal. In een kopje sojamelk zitten 135 kcal. Als er geen suiker wordt gebruikt, is koffie zetten met plantaardige melk dus een betere optie om de calorie-inname te verminderen.

3. Café cortado

In Spanje serveren ze café cortado, waarin alleen een beetje koffiemelk zit en de rest water. Maar ondanks het feit dat er minder calorieën uit de melk komen, voegt men bij dit type drank meestal ook de inhoud van een zakje suiker. Daarom kan een kopje van 60 ml wel 50 kcal bevatten.

Het is belangrijk te benadrukken dat sommige onderzoeken (Engelse link) de werkzaamheid van cafeïne hebben onderzocht om het stofwisselingsproces te versnellen . Dit betekent dat als je espresso koffie of café cortado zonder suiker drinkt, je alle voordelen ervan kunt benutten.

Tot slot, is koffie dikmakend?

Een kop van 100 gram zwarte koffie in water zonder suiker bevat slechts 4 kcal. Dit is echter niet het geval bij koffie met melk en op een of andere manier gezoet. Dus, misschien is een enkele kop koffie met volle melk en suiker af en toe niet zo alarmerend. Het kan echter wel problemen opleveren bij mensen die er meerdere per dag drinken.

Dus, als antwoord op de oorspronkelijke vraag, koffie is niet dikmakend. De manier waarop je de koffie bereid om het beter te laten smaken kan dat echter wel zijn. Hierdoor is het drinken van koffie met melk en suiker elke dag geen goed idee als je een dieet probeert te volgen. Dat geldt ook voor wat we geneigd zijn om erbij te eten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.