Kan een dieet hidradenitis suppurativa verbeteren?

Als je hidradenitis suppurativa hebt, dan moet je mogelijk een speciaal dieet volgen. Hier zijn enkele suggesties voor wat je uit je dieet kunt halen om je aandoening te verbeteren.
Kan een dieet hidradenitis suppurativa verbeteren?
Maria Patricia Pinero Corredor

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Gezonde voeding is voor de preventie en behandeling van veel ziekten de beste bondgenoot. Waarom zou je dus niet een dieet voor hidradenitis suppurativa overwegen om het te verbeteren?

Volgens de Argentijnse Vereniging voor Dermatologie (Spaanse link) is de behandeling van deze huidaandoening op een therapeutische gids gebaseerd waarin het dieet van de patiënt deel van de algemene niet-farmacologische maatregelen uitmaakt.

De onderzoeken leveren niet veel bewijs op. Het weglaten van bepaalde zuivelproducten, geraffineerd voedsel, suikers en gisten kan de symptomen echter verbeteren.

Een aantal supplementen, zoals vitamine D, zink en kurkuma, kunnen ook gunstig zijn. Laten we dus eens nader bekijken hoe een dieet voor hidradenitis suppurativa nuttig kan zijn.

Wat is hidradenitis suppurativa?

Hidradenitis suppurativa (Engelse link) is een chronische, terugkerende, auto-inflammatoire huidziekte die de kwaliteit van leven schaadt. Het haarzakje raakt verstopt en vormt bultjes die ontstoken raken en scheuren.

We kennen het ook als omgekeerde acne, omdat de huidlaesie onder de huid verschijnt. Ze komen veel voor, vooral in gebieden waar wrijving optreedt, zoals de oksels en lies.

Het heeft een wereldwijde prevalentie van 0,05% tot 4% (Engelse link) en vrouwen tussen de 20 en 40 jaar hebben meer kans om er last van te hebben. Deskundigen zijn niet zeker over de oorzaak van de obstructie. Genetica, zwaarlijvigheid, wrijven over de huid en roken behoren echter tot de risicofactoren.

Hoe kan dieet bij de behandeling van hidradenitis suppurativa helpen?

Dr. Lawrence Gibson zegt (Engelse link) dat wat je eet, invloed op hidradenitis suppurativa kan hebben. Voedzame, uitgebalanceerde diëten kunnen overgewicht en obesitas beheersen, dit zijn beide risicofactoren.

Er is niet genoeg bewijs dat een specifiek dieet hidradenitis suppurativa geneest. Patiënten en artsen kennen echter het belang van voedingsmanagement bij de beheersing van deze pathologie. Hier zullen we enkele van de aanbevelingen en vorderingen bespreken.

Een zuivelvrij dieet

Fles en glas melk

Het verwijderen van zuivelproducten uit het dieet van iemand met hidradenitis suppurativa zou een effectieve voedingsmaatregel kunnen zijn om de symptomen van de ziekte te verzachten.

In het Journal of the American Academic of Dermatology (Engelse link) benadrukken onderzoekers dat zuivelproducten over het algemeen aan acne en HS kunnen bijdragen. Door een zuivelvrij dieet op 47 patiënten met de ziekte toe te passen, verbeterde 83% van de gevallen. Van de overige 17% verslechterde geen van hen.

Zuivelproducten bevatten caseïne, wei en hormonen die als androgenen bekend staan, die de haarzakjes verstoppen. De onderzoekers concludeerden dat een zuivelvrij dieet nieuwe laesies kan verminderen en de symptomen van hidradenitis suppurativa kan verminderen.

Aanbevelingen omvatten daarom het uitsluiten van melk, verse kazen, ricotta, kwark, gerijpte kazen, roomijs en yoghurt. Op dezelfde manier moet je onder andere wegblijven van zware room, karnemelk en boter.

Een dieet met een lage glycemische belasting

Een groep experts (Engelse link) gaf aan dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan enkelvoudige koolhydraten, zoals frisdranken, snoep en ijs, de bloedsuikerspiegel verhogen. En als gevolg daarvan de afscheiding van insuline. Dit leidt tot een toename van androgenen en een toename van het optreden van HS.

Om de glycemische belasting van je dieet te verlagen, zijn er verschillende items die je uit je dieet moet verwijderen. Deze omvatten onder andere de volgende voedingsmiddelen:

 • Suikers
 • Desserts
 • Suikerhoudende dranken
 • Snoep
 • Siropen
 • Maïssiropen
 • Chocoladerepen
 • Ontbijtgranen.

Op dezelfde manier moet je om symptomen van hidradenitis suppurativa te verlichten je vezelinname in je dieet verhogen door meer groenten, peulvruchten en fruit te consumeren.

Een dieet zonder tarwe en gist

Deskundigen hebben (Engelse link) tarwe en gist met een toename van het optreden van HS-symptomen in verband gebracht. Bij de productie van bier, wijn en CO2-gas voor brooddeeg wordt gebruikgemaakt van saccharomyces-gist. Verschillende onderzoekers ontdekten dat deze gist een reactie in het immuunsysteem veroorzaakt, waardoor intolerantie ontstaat.

Een kleine studie (Engelse link) onder 12 patiënten met hidradenitis suppurativa die gedurende 1 jaar een gistvrij dieet volgden, toonde aan dat de laesies verdwenen. Het verbeterde bovendien hun kwaliteit van leven. Toen de patiënten echter weer tarwe of bier consumeerden, keerden hun symptomen terug.

Helaas laten de steekproefomvang en het ontbreken van een controlegroep het niet toe om de resultaten te generaliseren. Ook is het onduidelijk of het gistprobleem alleen bij patiënten met tarwe-intolerantie optreedt.

Toch zijn aanbevelingen onder meer het schrappen van gefermenteerde alcoholische dranken, zoals bier en wijn. Net als brood, cake, pizza, sojasauzen, droge soepen en alle voedingsmiddelen die tarwe en gist bevatten.

Het mediterrane dieet

Het tijdschrift Nutrients (Engelse link) toont de resultaten van een onderzoek bij 41 patiënten met HS die weinig voedsel consumeerden dat typerend was voor het mediterrane dieet. Tegelijkertijd had een andere groep patiënten die ze consumeerden geen last van de aandoening.

Het mediterrane dieet omvat groenten, vers fruit, volkoren granen, bonen, extra vierge olijfolie, vis en zeevruchten. Ondertussen vermindert het de consumptie van geraffineerd en verwerkt voedsel. Het heeft een lage glycemische lading en een hoog vezelgehalte.

Laag calorisch dieet

In een aantal onderzoeken (Engelse link) is waargenomen dat veel patiënten met hidradenitis suppurativa zwaarlijvig zijn en dat er een directe relatie is tussen de body mass index en de ernst van de ziekte. Dr. Boer publiceerde (Engelse link) dat caloriearme diëten die gewichtsverlies bevorderen, het optreden van de aandoening verminderen.

In een retrospectieve studie (Engelse link) van zwaarlijvige patiënten die bariatrische chirurgie ondergingen, werd vastgesteld dat bij degenen die 15% van hun gewicht verminderden, de ernst van HS ook verminderde.

Aan de andere kant omvatten caloriearme diëten voedingsmiddelen met een hoog vezelgehalte, omdat ze verzadiging produceren. Producten met een hoge glycemische lading, zoals suikers en geraffineerde suikers, zijn uitgesloten.

Een veganistisch dieet

Verschillende onderzoeken (Engelse link) brengen een goede gastro-intestinale functie met de gezondheid van de huid in verband. Dit heeft met de micro-organismen te maken die in de darmen groeien (de darmmicrobiota). Mensen met een grotere diversiteit aan microbiota zijn degenen die meer groenten eten.

De Noord-Amerikaanse richtlijnen voor de klinische behandeling van HS publiceerden (Engelse link) dat patiënten met hidradenitis suppurativa en een lage groente-inname een lagere diversiteit aan microbiota hadden. De controlegroep zonder HS en een dieet rijk aan groenten viel op door een grotere diversiteit.

Aan de andere kant lijkt het erop dat het uitsluiten van groenten die tot de Solanaceae-familie behoren de symptomen kan verbeteren, zoals bij een aantal auto-immuunziekten (Engelse link). Deze omvatten aardappel, aubergine, tomaat, paprika. Er zijn echter geen studies om de informatie te ondersteunen.

Welke supplementen kunnen het hidradenitis suppurativa-dieet ondersteunen?

Hoewel er weinig vooruitgang in klinische onderzoeken naar het gebruik van supplementen bij de behandeling van hidradenitis suppurativa is, bevelen een aantal specialisten ze als adjuvante therapie aan.

Zink

Brocard en Dréno (Engelse link) ontdekten dat zinkgluconaat in een dosis van 90 milligram per dag werkte om de aangeboren immuniteit bij 22 patiënten met gevorderde stadia van HS te herstellen. Ondertussen bevelen andere professionals (Engelse link) 30 tot 60 milligram per dag aan om het ontstekingsproces van acne te verbeteren.

Vitamine D

Het belang van vitamine D

Bij huidaandoeningen moet je vitamine D niet via blootstelling aan de zon binnenkrijgen, maar via supplementen. Vitamine D speelt ook een belangrijke rol bij het verminderen van ontstekingen en deskundigen hebben de toepassing ervan bij HS besproken.

Een groep onderzoekers (Engelse link) merkte zelfs op dat 63% van de patiënten met HS- en vitamine D-tekort na het nemen van supplementen een kleine verbetering vertoonde.

Ze raden ook aan om vitamine D via voedsel of als supplement te gebruiken, in plaats van ze via de zonnestralen te ontvangen, omdat dit het klinische beeld kan verslechteren.

Kurkuma

Een aantal onderzoeken (Engelse link) verwijzen naar het vermogen van kurkuma als antioxidant, ontstekingsremmer en immuunsysteemregulator. De actieve stof, curcumine, moduleert ontstekingsproducerende verbindingen die als cytokines bekend staan.

Kurkuma zou daarom het ontstekingsproces bij hidradenitis suppurativa kunnen verbeteren. Hoewel er geen definitieve conclusies zijn over dosering en formulering, erkennen experts het positieve effect ervan (Engelse link).

Er is niet slechts één dieet voor hidradenitis suppurativa

Kortom, als je hidradenitis suppurativa hebt en je overweegt om je dieet te veranderen, dan kun je het beste onmiddellijk je dermatoloog raadplegen. Op die manier kan de professional je over het type dieet adviseren dat het meest geschikt is voor het stadium van HS waarin je je bevindt.

Het is ook een goed idee om een voedingsdeskundige te raadplegen om de voedingsstatus te bepalen en in geval van voedselintolerantie het juiste voedsel te selecteren. Tegelijkertijd moet de speciale professional bereidingsvormen overwegen om vezels en zink te verhogen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Danby FW. Diet in the prevention of hidradenitis suppurativa (acne inversa). J Am Acad Dermatol. 2015 Nov;73(5 Suppl 1):S52-4.
 • Barrea L, Fabbrocini G, Annunziata G, Muscogiuri G, Donnarumma M, Marasca C, Colao A, Savastano S. Role of Nutrition and Adherence to the Mediterranean Diet in the Multidisciplinary Approach of Hidradenitis Suppurativa: Evaluation of Nutritional Status and Its Association with Severity of Disease. Nutrients. 2018 Dec 28;11(1):57.
 • Choi F, Lehmer L, Ekelem C, Mesinkovska NA. Dietary and metabolic factors in the pathogenesis of hidradenitis suppurativa: a systematic review. Int J Dermatol. 2020 Feb;59(2):143-153.
 • Danby FW, Margesson LJ. Hidradenitis suppurativa. Dermatol Clin. 2010 Oct;28(4):779-93.
 • Rinaldi M, Perricone R, Blank M, Perricone C, Shoenfeld Y. Anti-Saccharomyces cerevisiae autoantibodies in autoimmune diseases: from bread baking to autoimmunity. Clin Rev Allergy Immunol. 2013 Oct;45(2):152-61.
 • Kim Y, Chen J, Wirth MD, Shivappa N, Hebert JR. Lower Dietary Inflammatory Index Scores Are Associated with Lower Glycemic Index Scores among College Students. Nutrients. 2018;10(2):182.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.