Je urine kan iets zeggen over je gezondheid

We willen je graag vertellen over de 8 soorten urine - of liever, de 8 kleuren die menselijke urine kan hebben en wat ze aangeven. Mis het niet!
Je urine kan iets zeggen over je gezondheid
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 10 september, 2022

Je urine kan iets zeggen over je gezondheid en het is al sinds de oudheid een van de meest gebruikte manieren om iemands gezondheidstoestand te kennen. Dankzij deze kleuren is het mogelijk om mogelijke kwalen van allerlei aard te bestuderen, niet alleen nier- of urineproblemen.

We stoten via onze urine honderden soorten afvalstoffen uit die het lichaam niet nodig heeft en die afkomstig zijn van alles wat we eten en drinken. Daarom staan voeding en hydratatie in direct verband met de kleur van onze urine.

De aspecten die aan de orde komen zijn kleur, dichtheid en geur. Natuurlijk is dit alles op een oppervlakkig niveau, want een laboratorium analyse is uitgebreider. Laten we het eens van dichterbij bekijken!

Het uiterlijk van je urine kan iets zeggen over je gezondheid

Het is erg belangrijk om, althans in algemene termen, te weten wat de kleur van je urine kan zeggen over je gezondheid. Zo kun je de signalen opvangen die het lichaam bij ongemak uitzendt, zodat je de dokter over eventuele onregelmatigheden kunt inlichten.

Doorzichtige of heel heldere soorten urine

Als urine geen kleur heeft of heel helder is, is dat een aanwijzing dat je veel meer water drinkt dan je nodig hebt, en dat je moet stoppen om de zouten in het lichaam niet te decompenseren. Hoewel het waar is dat de risico’s van te veel water drinken zeldzaam zijn, is niemand ervan vrijgesteld er last van te hebben.

Als de kleur te licht is en de persoon vaak moet plassen, kan er sprake zijn van waterintoxicatie of overhydratie. Is de kleur daarentegen licht, voel je de aandrang om te plassen, maar heb je niet veel vocht gedronken, dan kan dit wijzen op diabetes.

Heldere of doorzichtige urine

Een heldere urine die geen gele tint heeft wijst erop dat je lichaam goed gehydrateerd is. Deze kleur wordt meestal opgevat als een teken van goede gezondheid.

We denken dat je dit ook leuk vindt om te lezen:
Lees hier alles over wat je nieren doen

Lichtgele urine

Mal color de la orina.

Lichtgeel is ook een teken van goede hydratatie. Als de kleur echter begint te verdonkeren tot diepgeel, amberkleurig of bruin, is dat een teken dat je meer water moet drinken.

Bruine urine

De bruine kleur kan het gevolg zijn van het gegeten hebben van voedsel zoals bonen, bonen, rabarber, of bepaalde medicijnen. In het meest extreme geval kan je urine iets over je gezondheid zeggen. Deze kleur kan namelijk  wijzen op een leveraandoening of ernstige uitdroging.

Roze en rode urine

Sommige rode voedingsmiddelen kunnen veranderingen in de kleur van de urine veroorzaken, waardoor die een roze of roodachtige tint krijgt. Het eten van bosbessen, rabarber, bieten, of elk ander roodachtig voedsel kan je urine in deze kleur laten veranderen.

Deze kleur kan echter ook het gevolg zijn van bepaalde medicijnen, of het kan bloed zijn. Over het algemeen moet het niet als een alarmerend teken opgevat worden. Het kan echter wijzen op hematurie (bloed in de urine) ten gevolge van een infectie.

Anderzijds stellen recente studies (Engelse link) dat urine paars kan worden bij bepaalde bacteriële infecties. Typisch verschijnt deze aandoening bij mensen die katheters of katheters gebruiken. De paarse verkleuring is het gevolg van de combinatie van rode en blauwe pigmenten die door bacteriën worden aangemaakt.

Oranje urine

Het eten van voedsel zoals bosbessen, rode bieten, wortelen, of elk ander oranje voedsel kan ervoor zorgen dat de urine tijdelijk deze kleur krijgt.

In sommige gevallen kan het wijzen op een lever- of galwegenprobleem, vooral als het gepaard gaat met lichtgekleurde ontlasting. Ook uitdroging, waardoor de urine geconcentreerd en veel dieper van kleur kan worden, kan de urine oranje van kleur maken.

Lichtgroen-blauw

Vrouw op de wc

Groene urine komt soms voor bij infecties van de urinewegen, die veroorzaakt worden door pseudomonas bacteriën. Anders dan dit kan het ook het gevolg zijn van de consumptie van bepaald voedsel, vooral als het een blauwe of groene kleur heeft. Asperges bijvoorbeeld kunnen urine een licht groene of blauwe tint geven.

Anderzijds kan een blauwe of groenige tint er ook op wijzen dat je bezig bent met het wisselen van vitamines of medicijnen. Tot de medicijnen die deze tint aan de urine kunnen geven behoren propofol, metoclopramide, en traditionele Chinese geneeskunde. Als geen van deze twee gevallen de blauwgroene kleur verklaart, raadpleeg dan je arts.

Overige veranderingen

Schuimende urine

Als je urine te schuimig is, kan dat wijzen op een teveel aan eiwitten in het lichaam of een nierziekte die snel behandeld moet worden.

Troebele urine

Een troebel uiterlijk van de urine kan zeggen dat de urine een hoog gehalte aan fosfaat bevat, wat het gevolg kan zijn van nierstenen. Als je urine een paar dagen troebel blijft, is dat een duidelijk teken van een urineweginfectie, dus is het aan te raden zo snel mogelijk een arts te bezoeken.

Een troebel uiterlijk gaat gepaard met een onaangename geur en veroorzaakt veelvuldig urineren. Bij mannen kan de troebele of vieze kleur van de urine het gevolg zijn van achtergebleven sperma in de urinewegen.

Geur

Wanneer urine een intense en onaangename geur heeft, kan dit het gevolg zijn van zowel wat geconsumeerd is (asperges, koffie, medicijnen, enz.) als van infecties. Als de geur erg sterk is, is het daarom aan te bevelen een arts te bezoeken voor een evaluatie.

Als de kleur van je urine je zorgen baart, praat dan met je arts

Zowel de kleur als andere aspecten van je urine kunnen heel nuttig zijn om je gezondheidstoestand te bepalen. Dit geldt vooral op het gebied van voeding en hydratatie. Daarom is het belangrijk de tekenen niet te missen, jezelf regelmatig te controleren, en goede leefgewoonten aan te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Brunzel, N. A. (2013). Fundamentals of Urine & Body Fluid Analysis. In Fundamentals of Urine & Body Fluid Analysis. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Hooper, L., Bunn, D. K., Abdelhamid, A., Gillings, R., Jennings, A., Maas, K., … Fairweather-Tait, S. J. (2016). Water-loss (intracellular) dehydration assessed using urinary tests: How well do they work? Diagnostic accuracy in older people. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.115.119925
  • Mundt, L. A., & Shanahan, K. (2011). Chemical Analysis of Urine. In Graff’s Textbook of Routine Urinalysis and Body Fluids. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.