Lees hier alles over wat je nieren doen

Je nieren zijn essentieel voor het op peil houden van je bloeddruk en voor de werking van onder meer vitamine D.
Lees hier alles over wat je nieren doen

Laatste update: 08 oktober, 2020

De nier is een complex orgaan dat verantwoordelijk is voor het via de urine verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam. Normaal gesproken hebben mensen twee nieren, die zich achter in de buik, naast de wervelkolom en onder de ribben bevinden.

De nieren hebben een boonvorm. Het zijn essentiële organen, daar leven niet mogelijk is als ze niet correct functioneren. Dankzij technologische vooruitgang zijn er echter technieken zoals dialyse of transplantaties die artsen toestaan om ze te vervangen.

Naast de urineproductie nemen de nieren deel aan vele andere processen, zoals het reguleren van de bloeddruk. Daarom leggen we in dit artikel uit wat je nieren doen, hun anatomie en hun belangrijkste eigenschappen.

Anatomie van de nieren

De nieren, zoals we hierboven al vermeldden, zijn boonvormig, met één concave kant en de andere kant bol. De nierslagader komt het concave deel binnen, dat heb bloed met de afvalproducten van het lichaam naar de nier vervoert. Dit deel is ook de uitgang van de nierader en de urineleider.

De nier heeft twee hoofdonderdelen: de cortex en de medulla. De cortex is het buitenste deel die de meeste bloedstroom ontvangt. Het is voornamelijk verantwoordelijk voor filtratie en reabsorptie. Daarnaast bevat het bijna alle glomeruli, wat we later zullen uitleggen.

De medulla bestaat uit een reeks structuren die verantwoordelijk zijn voor het geleiden van de urine die de nier produceert naar de urineleider. De urineleider is een buis die naar de blaas loopt, waar urine wordt opgeslagen en vervolgens wordt afgevoerd.

Alles over wat je nieren doen

De functionele eenheden van de nieren zijn de nefronen. De nefron is de plaats waar bloedfiltratie plaatsvindt (Engelse link) en urine wordt geproduceerd. Er zijn ongeveer 800.000 nefronen in elke nier.

Hun structuur is erg complex, maar het basisidee is dat ze bestaan uit een reeks cellulaire structuren en membranen die bloed doorlaten en filteren. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor het afscheiden van bepaalde stoffen en het opnieuw opnemen van andere stoffen, zoals kalium.

Wat doen je nieren?

We noemden al dat de belangrijkste functie van je nieren is om stoffen via de urine te verwijderen, maar dit is niet de enige functie. Dit orgaan speelt ook een zeer belangrijke rol bij de afscheiding van bepaalde hormonen en stoffen.

Allereerst moeten we benadrukken dat de nier ervoor zorgt dat vitamine D wordt omgezet in zijn actieve vorm. Deze vitamine is essentieel voor het metaboliseren van calcium. Daarnaast produceert de nier erytropoëtine, dat verantwoordelijk is voor het stimuleren van de synthese van rode bloedcellen in je lichaam.

Aan de andere kant zijn de nieren essentieel voor bepaalde processen die homeostase in je lichaam mogelijk maken. Met andere woorden, ze helpen je lichaam om een intern evenwicht te behouden, zelfs als de omstandigheden in je omgeving veranderen.

Ze reguleren bijvoorbeeld zowel de bloeddruk als de pH-waarde van je bloed. Ze regelen ook het plasmavolume, daar ze de concentratie van urine wijzigen en waterverlies bij uitdroging kunnen helpen voorkomen.

Ook interessant om te lezen:
Hoe COVID-19 de nieren beïnvloedt

De boonvorm van de nieren

Hoe filteren ze het bloed?

Bloed bereikt de nefronen via de nierslagader, waar deze slagader zich vertakt in kleinere aderen die de glomerulus vormen. De glomerulus laat kleine moleculen, vloeistoffen en gifstoffen in de tubuli passeren. Op deze manier behouden ze de grootste elementen, zoals cellen.

Bovendien bestaat de glomerulus uit een reeks buisjes waarin het lichaam veel van het gefilterde water of bepaalde stoffen die het nodig heeft weer opneemt. Het kan bijvoorbeeld natrium- of kaliummoleculen opnieuw opnemen.

Conclusie

Wat je moet onthouden, is dat de nieren complexe organen zijn die, naast het produceren van urine, verantwoordelijk zijn voor vele andere functies. Deze omvatten de synthese van erotropoëtine en het beheersen van de bloeddruk.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.