Ondersteun je nierfunctie met deze voedingsmiddelen

Er zijn veel soorten voedsel die kunnen helpen om je nierfunctie te ondersteunen. Dit komt omdat ze ontgiftende eigenschappen hebben die de vorming van nierstenen helpen voorkomen.
Ondersteun je nierfunctie met deze voedingsmiddelen
Sergio Alonso Castrillejo

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Chronische nierziekten vormen momenteel een groot gezondheidsprobleem. Maar hoe ondersteun je je nierfunctie? Gelukkig zijn er veel soorten groenten en fruit die je kunnen helpen.

Onderzoekers schatten dat de prevalentie van nierproblemen in de komende 10 jaar zal verdubbelen. Dit komt door de toenemende vergrijzing van de bevolking en de toename van andere chronische processen zoals diabetes en obesitas.

Daarom zijn het opnemen van dit soort voedsel in je dieet en het volgen van andere voedingsrichtlijnen een geweldige preventieve maatregel om de progressie van nierdegeneratie te vertragen. Ze kunnen ook helpen bij het voorkomen van andere soorten ziekten, zoals ziekten die verband houden met cardiovasculaire complicaties.

Ondersteun je nierfunctie met goede voeding

Het belang van goede voeding om de nierfunctie te ondersteunen

De nieren zijn de organen die verantwoordelijk zijn voor het verwijderen van afvalstoffen uit ons lichaam. Bloed passeert de nieren en deze filteren het. Ze reguleren ook lichaamsvloeistoffen en optimaliseren het elektrolytenniveau in het lichaam.

Bij ernstige problemen zullen de nieren problemen krijgen met het efficiënt uitvoeren van de bovengenoemde functies. Dit is de reden waarom mensen met nierproblemen hun inname van vloeistoffen en sommige voedingsmiddelen moeten beperken.

Je dieet aanpassen om de nierfunctie te ondersteunen is niet alleen een gezonde keuze. Het is een fundamenteel onderdeel van de behandeling bij nierfalen, samen met medicijnen en dialyse.

Goed eten is van fundamenteel belang voor de juiste behandeling van deze aandoening en om het optreden van andere bijbehorende ziekten zoals diabetes, hypertensie of obesitas te voorkomen. Het dieet van mensen met nierproblemen moet aan een aantal eisen voldoen, waaronder:

 • voldoende variatie.
 • uitgebalanceerd.
 • voldoende inname van energie.
 • goed verdeeld over de dag.
 • aangepast aan de behoeften en mogelijkheden van het lichaam.

Hieronder zullen we je vertellen over de vijf groenten en fruit die je kunnen helpen je nierfunctie te ondersteunen.

1. Andijvie

Andijvie is een heerlijke groente en ideaal voor mensen die hun nierfunctie willen ondersteunen. Dit komt omdat het een hoog watergehalte heeft en weinig calorieën levert. Andijvie bestaat voor ongeveer 95% uit water. Daarom is het een licht te verteren groente. Het is echter wel goed verzadigend vanwege het vezelgehalte.

Vanuit voedingsoogpunt is deze groente ook behoorlijk rijk aan mineralen en vitamines. Het bevat bijvoorbeeld calcium, fosfor, ijzer, kalium en natrium en het is rijk aan vitamine A, C en B.

2. Uien en lente-uitjes

Uien en lente-uitjes

Uien zijn een van de meest gegeten groenten ter wereld. Gelukkig biedt het vele voordelen, die in elke laag verborgen zitten. Het belangrijkste voordeel van ui is echter het ondersteunen van de nierfunctie dankzij de diuretische eigenschappen. Dat wil zeggen, het eten van uien verhoogt de hoeveelheid vocht en natrium dat via de urine uit je lichaam wordt verdreven.

Een wetenschappelijk onderzoek van het Journal of Medicinal Food toonde het vermogen aan van uien om de functie van de nieren efficiënt te activeren en de afvoer van vloeistoffen uit het lichaam te vergemakkelijken.

Zoals we eerder al hebben vermeld, bieden uien vele andere voordelen:

 • Ten eerste is het een bondgenoot tegen diabetes.
 • Het bevordert ook de spijsvertering.
 • Uien helpen het immuunsysteem te verbeteren.
 • En ten slotte kunnen uien verlichting bieden bij sommige ademhalingsaandoeningen.

3. Wortelen

Dit is een populaire groente die vooral bekend staat om de voordelen die het heeft voor je gezichtsvermogen. Wortelen hebben echter ook veel andere gunstige eigenschappen. De belangrijkste voor dit artikel is dat het een krachtig diureticum is.

Net als uien bevatten wortelen veel water, wat kan helpen om de nierfunctie te verbeteren. Dit komt omdat ze de productie en het uitdrijven van urine vergemakkelijken. Daarom is het eten van deze groente ook zeer nuttig bij het verminderen van nierstenen.

Wortels zijn ook goed voor je ogen. Dit komt omdat ze een goede bron van vitamine A zijn. Deze vitamine helpt het gezichtsvermogen te behouden. Ook is bètacaroteen een krachtige beschermer die vroegtijdige veroudering kan helpen voorkomen.

De consumptie van wortelen kan ook helpen om het netvlies te beschermen en het ontstaan van staar te voorkomen. In tegenstelling tot de populaire legende verbeteren wortelen het gezichtsvermogen niet en geven ze je ook geen nachtzicht, ze helpen alleen bij het behouden van je gezichtsvermogen zoals we al eerder vermeldden!

4. Bessen

Bessen

Deze vruchten zijn bijzonder ideaal voor het bestrijden van infecties en voor het verbeteren van de perifere circulatie. Ze worden ook wel superfoods genoemd.

 • Bosbessen zijn niet alleen heerlijk, maar hebben ook antiseptische actieve ingrediënten die infecties van je urinewegen kunnen helpen voorkomen.
 • Daarnaast heeft cranberrysap verbazingwekkende antiseptische en antibiotische acties op de bacteriën die urineweginfecties veroorzaken.

Bessen bevatten ook kininezuur, een stof die de pH van de urine verandert en vervolgens wordt uitgescheiden. Dit is goed omdat het ook de vorming van nierstenen tegen kan gaan.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
Je nieren helpen ontgiften met 5 simpele tips

5. Ondersteun je nierfunctie met andere voedingsmiddelen

De soorten groenten en fruit die in dit artikel worden genoemd, zijn niet de enige voedingsmiddelen die we aanbevelen voor mensen die de nierfunctie willen ondersteunen. Vele anderen producten zijn ook fantastisch voor dit doel.

Ondersteun je nierfunctie met voedingsmiddelen zoals:

 • mandarijnen
 • citroenen
 • komkommers
 • verse asperges
 • doperwten
 • champignons en andere eetbare paddenstoelen
 • gist, gefermenteerde producten, levende culturen zoals kefir en yoghurt

Aarzel in ieder geval niet om contact op te nemen met een professional als je al nierproblemen hebt. Ze moeten een goed behandelplan voor je kunnen opstellen en een goed dieet aanbevelen om de problemen om te keren of te vertragen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.
 • Abouzed TK., Contreras MM., Sadek KM., Shukry M., et al., Red onion scales ameliorated streptozotocin induced diabetes and diabetic nephropathy in wistar rats in relation to their metabolite fingerprint. Diabetes Res Clin Pract, 2018. 140: 253-264.
 • Saari JC., VItamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.