Hoe COVID-19 de nieren beïnvloedt

Het COVID-19-coronavirus is een ziekte die voornamelijk de longen aantast, maar we weten dat het ook de nieren aantast. Enkele van de eerste onderzoeken in China hebben dit onthuld.
Hoe COVID-19 de nieren beïnvloedt

Laatste update: 21 mei, 2020

Weten hoe COVID-19 de nieren beïnvloedt, is aan de lijst met vragen toegevoegd die de wetenschappelijke gemeenschap over de ontwikkeling van deze ziekte stelt. Deskundigen ontdekken als gevolg van de ziekte elke dag nieuwe symptomen en nieuwe complicaties.

De vraag kwam naar voren toen patiënten tijdens hun ziekenhuisopname een aandoening ontwikkelden die bekend staat als acute nierschade. Op dat moment begonnen Chinese artsen zich af te vragen hoe COVID-19 de nieren beïnvloedt. Er ontstonden dus hypothesen die door onderzoek worden bevestigd of ontkracht.

Momenteel is er nog geen duidelijk mechanisme. Nefrologen zijn het er echter over eens dat SARS-CoV-2 verantwoordelijk is voor een bepaald niveau van nierschade dat in frequentie varieert. Hoewel sommige geografische regio’s minder dan 1% van de patiënten met acute nierschade hebben gemeld, spreken andere landen van incidenten tot 30%.

Patiënten die door COVID-19 schade aan hun nieren oplopen, hebben de slechtste prognose. Acute nierschade is op intensive care-afdelingen moeilijk te behandelen.

Wetenschappelijke studies over hoe COVID-19 de nieren beïnvloedt

Uitvergroting van nieren

Wetenschappelijk onderzoek uit China waarschuwt voor nierschade als gevolg van coronavirus-infecties. Aan het begin van de coronavirus-uitbraak in China was er een reeks wetenschappelijke publicaties die voor nierschade door SARS-CoV-2 waarschuwden.

Sommigen baseerden hun studies op een klein aantal patiënten, terwijl andere onderzoeken bijna 1000 personen konden omvatten. In een van de eerste publicaties (Engelse link) werd gezocht naar de incidentie van acuut nierfalen bij patiënten met het coronavirus.

Acuut nierfalen is het onvermogen van de nier om zijn filterfuncties uit te voeren.

In de genoemde studie ervaart tot 9% van de patiënten nierfalen. Dit vertaalt zich in de aanwezigheid van proteïnurie of het verlies van eiwitten via de urine. Er is ook een verhoging van een stof genaamd creatine in het bloed, die bij het overschrijden een bepaalde hoeveelheid toxisch is.

Patiënten met deze aandoening ondergingen een tomografie van hun nieren. Uit de resulterende afbeeldingen bleek dat 100% van hen veranderingen in hun nieren vertoonde. Er was voornamelijk sprake van ontsteking en een ophoping van vloeistoffen.

Een ander baanbrekend wetenschappelijk onderzoek (Engelse link) naar de effecten van COVID-19 op de nieren kwam ook uit China. Bij deze studie vonden onderzoekers nierfalen bij 3% van de opgenomen patiënten. Tegelijkertijd vonden ze hematurie, de aanwezigheid van bloed in de urine van een patiënt, bij 40% van de patiënten.

De drie factoren van nierschade veroorzaakt door het coronavirus

Streng van het coronavirus

Het coronavirus komt de cellen van de nieren binnen en kan daar schade veroorzaken, hoewel schade ook het gevolg van medicatie en de behandeling kan zijn.

We zouden kunnen zeggen dat er drie aspecten zijn waarmee rekening moet worden gehouden als het gaat om de invloed van COVID-19 op de nieren. Deze factoren kunnen afzonderlijk of samen optreden, waardoor hun aanwezigheid bij elke patiënt varieert.

Het virus zelf

Nefrologen zijn het erover eens dat de nieren, samen met de longen, een van de organen zijn die deze ziekte aanvalt. De luchtwegen en de nieren hebben gemeenschappelijke stoffen, waaronder renine en angiotensine.

Deze stoffen gaan een verbinding aan met een receptor, wat ook het eiwit zou kunnen zijn dat SARS-CoV-2 als toegangspoort tot menselijke cellen gebruikt.

Systemische symptomen

Wanneer een ernstige vorm van COVID-19 zich voordoet, lijden veel organen aan de effecten van het falen van het lichaam. Iets soortgelijks doet zich voor wanneer een longontsteking het gevolg is van andere oorzaken, wat tot nierfalen kan leiden als gevolg van een cascade van effecten.

Behandeling

Hoewel er geen volledig effectief behandelingsprotocol is voor het coronavirus, onderzoeken wetenschappers alternatieven met een verscheidenheid aan geneesmiddelen. Onder deze medicamenten zijn enkele soorten die nadelige effecten hebben op de nieren en zelfs tot nierfalen kunnen leiden.

Hoe beïnvloedt COVID-19 de nieren?

De theorie over hoe SAR-CoV-2 het lichaam binnenkomt, is gebaseerd op de kennis die wetenschappers hebben over hoe het coronavirus de cellen van de longen infecteert. We weten dat de sleutel tot toegang tot het coronavirus het eiwit ACE2 is (Engelse link).

Het virus kan de cellen van de longen binnendringen, omdat de structuren van het virusoppervlak gedeeltelijk met ACE2 samenvallen. Dit is een receptor die alle mensen bezitten. ACE2 is ook een eiwit dat in de nieren aanwezig is en dat ingrijpt bij de regulering van de arteriële druk.

Het regelsysteem waarnaar we verwijzen is het renine-angiotensinesysteem. Het is een van de belangrijkste behandelingen van arteriële hypertensie met geneesmiddelen. Om deze reden vermoeden deskundigen ook dat patiënten met hypertensie bij deze pandemie een hoger sterftecijfer hebben.

Het blijkt dat de nieren ook vergelijkbare eiwitten bezitten, gezien hun participatie aan hetzelfde renine-angiotensinesysteem. De hypothese dat COVID-19 een vergelijkbare route zou kunnen volgen in de niercellen als in longcellen, wordt overwogen.

Nierpatiënten vormen een risicogroep als het om COVID-19 gaat

Het moet duidelijk zijn dat patiënten met een nierziekte tot degenen behoren die een groter risico lopen tijdens deze pandemie. Ze moeten daarom uiterst voorzichtig zijn en het sociaal isolement zoveel mogelijk handhaven.

Het is bovendien cruciaal dat ze met hun medicatie doorgaan. Als ze een arts moeten raadplegen over symptomen, dan heeft de arts die ze ontvangt hun volledige medische geschiedenis nodig om de beste behandeling voor hun specifieke geval te implementeren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.