Vitaminen en melatonine en het coronavirus

De afgelopen weken zijn de effecten van sommige micronutriënten tegen een infectie van het coronavirus onderzocht. In dit artikel bespreken we de bevindingen.
Vitaminen en melatonine en het coronavirus

Laatste update: 21 mei, 2020

In dit artikel gaan we het hebben over het gebruik van vitaminen en melatonine om het coronavirus te bestrijden. Wetenschappers onderzoeken momenteel verschillende behandelingen voor het coronavirus, en de meeste zijn farmacologisch.

De belangrijkste focus is de dan verbetering van bilaterale longontsteking, die voor veel sterfgevallen verantwoordelijk is. Deskundigen beginnen echter ook andere manieren te onderzoeken om de ziekte te behandelen.

Velen van hen zijn gebaseerd op de toediening van micronutriënten in hoge doses. Deze omvatten dan vitaminen (met name vitamine C en vitamine D) en melatonine.

Vitaminen en melatonine bij de behandeling van het coronavirus

Coronavirus dat zich aan het verspreiden is

Wetenschappers bestuderen het potentieel van vitamine C als een mogelijke middel om het coronavirus aan te pakken. In China hebben experts voor deze ziekte een behandelprotocol opgestart.

Dit bestaat uit de toediening van intraveneuze vitamine C samen met andere antivirale middelen. Ze hebben een klinische proef (Engelse link) met 140 deelnemers opgezet om de resultaten van deze therapie te evalueren.

Ze hebben deze studie geïnitieerd op basis van een systematische review (Engelse link) gepubliceerd in de Journal of Medical Virology. Het toont namelijk het potentieel van bepaalde vitaminen voor de behandeling van verschillende soorten coronavirussen.

Om deze reden hebben wetenschappers verondersteld dat de toediening van vitamine C en zink mogelijk nuttig zou kunnen zijn om dit type virus te bestrijden. Daarnaast zijn er wetenschappelijke artikelen (Engelse link) die vitamine C-tekort aan een slecht functionerend immuunsysteem koppelen.

Normale doses van deze stof kunnen de afweer van ons lichaam namelijk stimuleren. Een hoge doses vitamine C kan mogelijk ook de incidentie en duur van virale ziekten verminderen.

Verder stelt de beschikbare wetenschappelijke literatuur (Engelse link) dat de inname van vitamine C een activering van de lymfocyten veroorzaakt en veilig is bij hoge doseringen (Engelse link).

Andere systematische reviews (Engelse link) geven aan dat het gebruik van hydrocortison, thiamine en ascorbinezuur (vitamine C) effectief is bij de behandeling van sepsis.

Onderzoek heeft aangetoond dat sepsis en multi-orgaanfalen twee van de belangrijkste doodsoorzaken zijn als gevolg van coronavirus-infectie.

Een ander mogelijk voordeel van deze combinatie volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Chest, is het herstel van endotheliale barrièredisfunctie in de longen.

Vitamine D en het immuunsysteem

Een recent artikel (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Medicine & Pharmacology suggereert dat het handhaven van een vitamine D-concentratie in het bloed boven 50 ng/ml de kans op infectie met een griepachtig virus met 27% verkleint.

Bovendien deactiveert de inname van vitamine D de aanmaak van renine, een enzym dat nodig is voor de aanmaak van angiotensine II. De laatste heeft een vaatvernauwend effect dat ontsteking en verhoogde bloeddruk veroorzaakt.

  • Een infectie met het coronavirus lijkt nauwe banden  te hebben met de verhoogde productie van dit enzym.
  • Hoge waarden van deze micronutriënt zijn ook geassocieerd met een lagere kans op luchtweginfecties, volgens het tijdschrift BMC Infectious Diseases (Engelse link).

Wetenschappelijke artikelen bevelen ook het gebruik van hoge doses vitamine D aan voor de behandeling van een longontsteking, samen met de relevante farmacologische richtlijnen.

Tot slot lijkt de inname van hoge waarden van vitamine D volgens experts veilig (Engelse link). Er zijn echter meer onderzoeken nodig om het risico op nierstenen te beoordelen als deze vitamine met calciumsupplementen wordt gegeven.

Melatonine en het coronavirus

Close-up van een virus deeltje

In de sectie preventie is het ook noodzakelijk om de mogelijke rol van dit hormoon te benadrukken dat onze slaap-waakcycli reguleert. Deskundigen hebben de rol van deze stof bij de preventie van influenza onderzocht, met positieve resultaten.

Volgens wetenschappelijk onderzoek (Engelse link) zorgt melatonine voor een afname van de aanmaak van cytokines. Dit zijn eiwitten die ontstekingsprocessen in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken.

De tests die in dit verband zijn gedaan, zijn echter op muizen uitgevoerd en daarom kunnen deskundigen de resultaten niet volledig naar mensen extrapoleren.

Een aantal auteurs verdedigen echter het gebruik van deze stof bij het behandelen of voorkomen van een virale longontsteking. De wetenschap heeft de antioxidante en ontstekingsremmende effecten van melatonine namelijk op grote schaal gedocumenteerd (Engelse link).

Nutriënten en coronavirussen: het onderzoek gaat verder

Vanwege het gebrek aan kennis in de wetenschappelijke gemeenschap over het nieuwe coronavirus, worden veel nieuwe therapieën getest om het aantal sterfgevallen te verminderen.

Afgezien van de beschikbare farmacologische behandeling, onderzoeken wetenschappers de toediening van micronutriënten in hoge doses om dan de effecten van een longontsteking en sepsis te verlichten.

De afgelopen maanden zijn veel klinische onderzoeken gestart. Op basis van de resultaten tot nu toe kunnen deskundigen op dit moment echter nog geen definitieve conclusies trekken.

Toch suggereert veel onderzoek dat het gebruik van bepaalde vitaminen en melatonine nuttig zou kunnen zijn bij zowel de preventie als de behandeling van de ziekte, op voorwaarde dat ze met andere antivirale middelen worden gecombineerd.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.