Het coronavirus en kanker: wat je moet weten

Het belangrijkste voor mensen met kanker is het toepassen van maatregelen om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen. Je hoeft geen speciale voorzorgsmaatregelen te nemen, tenzij je arts anders aangeeft. Vandaag vertellen we je meer over het coronavirus en kanker.
Het coronavirus en kanker: wat je moet weten

Laatste update: 21 mei, 2020

In dit artikel bespreken we het coronavirus en kanker. Een van de mythen die bestaan met betrekking tot het coronavirus is dat het alleen ouderen ernstig treft. Maar dat is niet zo. Iedereen met een verzwakt immuunsysteem loopt een groter risico op COVID-19.

Onder hen zijn ook mensen met kanker of personen die bepaalde behandelingen hebben ondergaan die verband houden met deze ziekte. Wat moet je weten over het coronavirus en kanker? Lees vooral verder.

Elk virus moet de afweer van het immuunsysteem van elk individu overwinnen om zich te vestigen en ziekte te veroorzaken. Dit geldt ook voor virussen zoals het beruchte nieuwe coronavirus, nu bekend als SARS-CoV-2.

Deze afweer is doorgaans zwakker bij mensen met kanker en andere chronische ziekten. Degenen die behandelingen ondergaan die hun immuniteit verminderen, hebben ook een zwakkere afweer.

Het is belangrijk om er nadrukkelijk op te wijzen dat mensen met kanker geen groter risico lopen om de ziekte op te lopen. Ze kunnen het net zo goed krijgen als ieder ander. Als ze echter het virus krijgen, zijn ze mogelijk vatbaar voor een meer venijnige aanval die symptomen veroorzaakt die veel ernstiger zijn.

Coronavirus en kanker: hoe mensen met kanker te beschermen

Er is geen groot verschil in preventieve maatregelen als het gaat om coronavirus en kanker. In principe zouden kankerpatiënten dezelfde aanwijzingen moeten volgen als iedereen, maar dan strenger. De beste manier om zichzelf te beschermen is door sociaal contact tot een maximum te vermijden. Isolatie en afstand nemen zijn de ideale manier om infectie te voorkomen.

Wanneer we praten over het vermijden van contact met anderen, bedoelen we niet alleen het beperken van contact met vreemden. Dit omvat gezinsleden en degenen die deel uitmaken van iemands normale routine.

Daarnaast betekent het dat je anderen niet meer begroet met handenschudden of met omhelzingen, behalve als je er zeker van bent dat de ander het virus niet heeft.

Het is een goed idee om indien mogelijk wegwerphandschoenen te dragen om bijvoorbeeld post of pakketten te ontvangen. Hetzelfde geldt als je om de een of andere reden het huis moet verlaten. Deze maatregelen geven gehoor aan een eenvoudige logica: hoe minder mensen worden blootgesteld aan het virus, hoe kleiner de kans dat ze besmet raken.

Het coronavirus en kanker

Hygiëne is een cruciale factor

Het coronavirus kan niet tegen water en zeep. Deze micro-organismen hebben een buiten-membraan van lipiden (of olie) die zeep gemakkelijk vernietigt. Zonder dit buitenmembraan valt het virus uiteen. Je handen wassen is daarom belangrijker dan ooit.

Gezien deze aanbeveling vragen velen zich af of ze hun handen moeten wassen omdat het virus via de huid binnenkomt. Het antwoord is nee. Deze hygiënemaatregel is belangrijk om redenen die we aan de hand van een voorbeeld zullen uitleggen:

Stel dat een postbode het virus heeft en hoest in de buurt van het pakket dat hij gaat bezorgen. De persoon die het pakket ontvangt, heeft geen idee en haalt het pakket zonder voorzorgsmaatregel op. Het virus kan zich naar de handen van de ontvanger verspreiden, maar dat is niet voldoende om een infectie te veroorzaken. Als de ontvanger echter zijn of haar gezicht aanraakt, heeft SARS-CoV-2 de mogelijkheid om via de mond, neus of ogen het lichaam binnen te dringen. Dit veroorzaakt besmetting.

We letten normaal gesproken niet volledig op bij wat we de hele dag aanraken. Daarom is het het beste om regelmatig je handen te wassen. Als het virus namelijk aanwezig is, zal het verdwijnen en er is dan geen risico.

Als het virus niet aanwezig is, is het nog steeds goed om de gewoonte te ontwikkelen om altijd goed je handen te wassen. Immers, vandaag kan het zijn dat het virus niet aanwezig is, maar morgen kan dat wel het geval zijn.

Je handen wassen met water en zeep is een van de meest effectieve maatregelen tegen het coronavirus.

Goed je handen wassen

Het coronavirus en kanker: andere controlemaatregelen

Het New England Complex Systems Institute, een van de centra die al enkele maanden aanbevelingen verzamelt, raadt aan om veilige zones te creëren, te beginnen bij je thuis. Dit betekent simpelweg dat je er voor zorgt dat het virus je huis of een bepaalde ruimte niet binnenkomt.

De beste manier om dit te bereiken is door ervoor te zorgen dat iedereen die samen in één huis woont of de ruimte bezoekt, voldoet aan de aanbevelingen voor hygiëne en contact. Het betekent ook dat je geen bezoek meer ontvangt. Als bezoekers toch het huis of de ruimte binnenkomen, moeten ze een masker dragen, hun handen wassen en fysieke afstand houden.

Het is ook goed om een manier te zoeken om medicijnen in te slaan, genoeg voor een maand of twee, indien dit mogelijk is. Als het gezondheidssysteem onder de druk bezwijkt, kan de bevoorrading van medicijnen stoppen, dat zou heel ernstig zijn.

Tegelijkertijd is het belangrijk om oppervlakken en objecten schoon te maken die we relatief vaak aanraken. Veeg ze eenvoudig af met een doekje met zeep of bleekmiddel, vooral deurknoppen en lichtschakelaars.

Als het gaat om het coronavirus en kanker, moeten patiënten op dit moment dus extra voorzichtig zijn. Dat betekent echter niet dat je in paniek moet raken, obsessief moet zijn of dat angst de overhand moet nemen. Het komt allemaal neer op het aannemen van nieuwe gewoonten die al na een paar dagen een tweede natuur zullen worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • ROMERO, L. (2020). MEDIDAS DE HIGIENE PÚBLICA, DEFENSA CONTRA EL CORONAVIRUS. EN MÉXICO ES POSIBLE CONTENER LA EPIDEMIA. Gaceta UNAM (2010-2019), (5115), 11.
  • Zhao, Z., et al. “Individualized treatment recommendations for lung cancer patients at different stages of treatment during the outbreak of 2019 novel coronavirus disease epidemic.” Zhonghua zhong liu za zhi [Chinese journal of oncology] 42 (2020): E007.
  • Yang, L., H. Y. Xu, and Y. Wang. “Diagnostic and therapeutic strategies of lung cancer patients during the outbreak of 2019 novel coronavirus disease (COVID-19).” Zhonghua zhong liu za zhi [Chinese journal of oncology] 42 (2020): E006.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.