Je partner kan gezondheidsproblemen eerder opmerken dan jij

Soms doen er zich veranderingen in je lichaam voor die je zelf niet ziet, maar die je partner onmiddellijk opmerkt. Negeer zijn of haar opmerkingen niet, maar luister.
Je partner kan gezondheidsproblemen eerder opmerken dan jij

Laatste update: 01 maart, 2019

Het huwelijksleven gaat niet alleen over samen lachen of avonturen beleven en zo nu en dan eens ruzie maken. Er is zo veel meer dat je van je partner kan leren als je samenleeft.

Je merkt de kleine lijntjes op het voorhoofd wanneer de ander ongelukkig is. Zijn of haar wangen worden nog steeds wat rozig wanneer hij/zij verrast zijn. Ook dat heb jij gezien. Je weet exact waar je je partner moet aanraken om hem/haar te laten lachen. Maar wat het belangrijkste is, is dat je elk deel van zijn/haar lichaam kent.

Je moet voor elkaar zorgen en elkaar op een intieme manier leren kennen. Maar dit zou eigenlijk niet altijd mogen gebeuren met het licht uit. Zorg voor momenten waarbij het licht blijft branden, zodat je geliefde elk stukje van je huid kan controleren. Misschien ontdekt hij/zij een vlek die er raar uitziet en die er vroeger niet was.

We geven je enkele voorbeelden van waarschuwingen die je partner jou kan geven omtrent je gezondheid:

1. Op je rug heb je een vlek die er raar uitziet

Een vlek op je huid die er raar uit ziet

Als je elke dag samenleeft, dan betekent dat dat je elke kleine verandering op de huid van je echtgenoot opmerkt. Dat geldt dus ook in het omgekeerde geval.

Aangezien je je eigen rug niet kan zien, merk je misschien niet dat er zich een nieuwe vlek heeft gevormd, of een knobbel die er raar uitziet. Maar je partner kan dit wel zien. Dat is de beste manier om te controleren of er veranderingen optreden op je huid.

Anderen die belangrijk voor ons zijn, hebben een speciale vaardigheid om onze huid te onderzoeken. Ze zien alles. Je verbrandt je vinger tijdens het koken en je probeert het te verbergen. Toch zullen zij wel een manier vinden om je te laten zien dat ze het hebben opgemerkt. “Trouwens, wat is er met je vinger gebeurd?”

Dit gebeurt bij gehuwde koppels ook op een zelfs nog intiemer niveau. Je kan bijvoorbeeld een vlek hebben op de binnenkant van je dij, maar je wil dit niet erkennen totdat je partner het je zegt. Het is zelfs mogelijk een vlek te hebben op je genitaliën.

Je rug is een ander deel van het lichaam dat je niet goed kan zien. Misschien heb je een vlek of iets anders dat zorgwekkend is, zonder dat je het ziet.

2. Je hebt een knobbel of een gezwel dat er vroeger niet was

Mannen houden ervan om te spelen met de borsten van vrouwen. Alle vriendjes en echtgenoten willen dicht bij deze zone komen. Dit hoeft dus geen moeilijke oefening te zijn. Het kan heel nuttig zijn om te horen: “Hé, je hebt hier een knobbeltje dat er vroeger niet was.”

Je hoeft niet getrouwd te zijn om deze controleroutine te leren. Een arts kan een borstonderzoek uitvoeren, maar je kan het ook zelf doen na het douchen.

Wanneer je partner of de arts je borsten betasten, dan kunnen ze eigenlijk helpen om vroegtijdig borstkanker vast te stellen. Dit is een gedeelde verantwoordelijkheid. Oncologen stellen vast dat vele patiënten bij hen terechtkomen nadat hun partner een knobbeltje in hun borst voelde.

Deze oefening werkt ook bij mannen. Je kan dus ook helpen om te controleren of er zich rare gezwellen in de teelballen bevinden. Hoe vroeger je dit vaststelt, hoe beter de prognose.

Kleine knobbels en andere soortgelijke dingen op je lichaam kunnen gemakkelijk over het hoofd worden gezien, maar je partner zal het je zeker laten weten als het niet oké is.

3. Opvallend snurken

Opvallend snurken

Snurken is niet zo normaal als mensen denken. Als je partner snurkt, dan is er altijd iemand aan de andere kant van het bed die niet kan slapen.

Wanneer je partner snurkt, dan heeft hij/zij misschien slaapapneu. Deze aandoening kan het risico op andere medische problemen vergroten, zoals een hoge bloeddruk en type 2 diabetes.

Snurkt je partner? Dan moet je dit zien als een waarschuwingsteken, aangezien hij/zij kan stoppen met ademen. In plaats van je kwaad te maken, moet je met hem/haar praten.

Als het probleem blijft voortduren, dan is het tijd om een arts te raadplegen. Die kan dan uitzoeken wat er aan de hand is.

4. Je hebt gehoorproblemen

Misschien heeft je partner de laatste tijd vastgesteld dat hij/zij vaak dingen moet herhalen of luider tegen je moet spreken. Geleidelijk heeft hij/zij een aantal signalen opgepikt, totdat hij/zij uiteindelijk tot de conclusie komt dat je je gehoor verliest en dat je dat zelfs niet beseft.

Steeds weer zet je het volume hoger. Nu weten de buren precies wanneer je naar je favoriete tv-show kijkt. Luister naar je partner. Indien het nodig is, raadpleeg dan een KNO-specialist (keel, neus, oor).

De arts zal je zeggen of het gemakkelijk op te lossen is (misschien is er te veel oorsmeer) of dat het iets ernstiger is (echt gehoorverlies). Hij/zij zal je ook uitleggen wat de mogelijke behandelingen zijn.

Schenk aandacht aan de veranderingen in de gezondheid van je partner

Je partner is in staat om te zien dat het niet goed gaat met je gezondheid. Hij/zij kan je waarschuwen. Sla zijn/haar vaststellingen niet in de wind. Zoek uit wat er gaande is. Onthoud dat het nooit een slecht idee is om je eens volledig te laten onderzoeken.

Dit werkt van beide kanten. Het is dus jouw verantwoordelijkheid om ook op de veranderingen in de gezondheid van je partner te letten. Het is waar dat vier ogen beter zijn dan twee. Soms merk je iets pas op als hij/zij er iets over zegt en jou erop wijst. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ulualp, S. O. (2010). Snoring and obstructive sleep apnea. Medical Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.mcna.2010.05.002
  • Young, T., Mari, P., Dempsey, J., Skatrud, J., Weber, S., & Badr, S. (1993). The Occurrence of Sleep-Disordered Breathing Among Middle-Aged Adults. New England Journal of Medicine.
  • Koo, M. M., von Wagner, C., Abel, G. A., McPhail, S., Rubin, G. P., & Lyratzopoulos, G. (2017). Typical and atypical presenting symptoms of breast cancer and their associations with diagnostic intervals: Evidence from a national audit of cancer diagnosis. Cancer Epidemiology. https://doi.org/10.1016/j.canep.2017.04.010

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.