Zes tips om zelf thuis oorsmeer te verwijderen

Als er zich te veel oorsmeer in de oren ophoopt is het belangrijk om dit te verwijderen om symptomen zoals duizeligheid en gehoorverlies te voorkomen.
Zes tips om zelf thuis oorsmeer te verwijderen

Laatste update: 28 oktober, 2018

Het is belangrijk om je oren van tijd tot schoon te maken om overtollig oorsmeer te verwijderen. Oorsmeer is een substantie die zich van nature voordoet in het binnenoor. Het beschermt de oren tegen bacteriën en andere deeltjes of organismen die dit gevoelige lichaamsdeel kunnen beschadigen. 

Daarnaast houdt oorsmeer de oren en oorbuisjes vochtig. Soms kan het echter zijn dat er zich veel te veel oorsmeer in de oren ophoopt. Voor sommigen mensen kan dit erg onaangenaam zijn. Het kan namelijk irritaties, duizeligheid, gehoorverlies, een gevoel dat er iets in de oren zit en jeuk veroorzaken.

Wat zorgt ervoor dat oorsmeer zich ophoopt?

Tips om zelf thuis oorsmeer te verwijderen

We gaan het zo hebben over de manieren waarop je zelf thuis oorsmeer kunt verwijderen. Maar eerst is het belangrijk om te weten wat ervoor zorgt dat het zich überhaupt overtollig ophoopt. Oorsmeer kan vervelend of irritant worden wanneer het een blokkade vormt in de oorbuisjes.

Dit soort blokkades ontstaan meestal wanneer je regelmatig gebruik maakt van wattenstaafjes om je oren mee schoon te maken. Hierdoor duw je het oorsmeer eigenlijk alleen maar dieper de oorbuisjes in. Het blijft zich daar vervolgens alsmaar ophopen.

Ook mensen die regelmatig oordopjes dragen of een koptelefoon met oordopjes gebruiken lopen meer risico om last te krijgen van een opeenhoping van oorsmeer.

Wat zijn de symptomen van te veel oorsmeer?

Tips om zelf thuis oorsmeer te verwijderen om symptomen te voorkomen

Wanneer er te veel oorsmeer opgehoopt is geraakt in je oor, dan zul je waarschijnlijk enkele van de volgende symptomen ervaren:

  • Jeuk in de oorbuisjes
  • Het gevoel alsof je oren verstopt zijn
  • Duizeligheid
  • Gering in de oren
  • Er lekt viezigheid uit de oorbuisjes
  • Vermindert gehoorvermogen
  • Oorpijn

Huismiddeltjes om oorsmeer te verwijderen

Om ervoor te zorgen dat je geen last krijgt van de bovengenoemde symptomen, is het belangrijk om je oren regelmatig schoon te maken. Je moet een deel van het oorsmeer verwijderen, zodat het zich niet in te grote hoeveelheden op zal hopen en blokkades zal veroorzaken.

Wij raden aan om wattenstaafjes in het vervolg te vermijden. In plaats daarvan probeer juist een van de onderstaande middeltjes eens.

Zoutoplossing

Een zoutoplossing is een geweldige manier om oorsmeer te verwijderen. Het enige dat je hoeft te doen is een theelepel zout (7,5 gram) oplossen in een half kopje water (100 ml). Week vervolgens een watje in dit mengseltje. Laat er daarna een paar druppeltjes van in je oor vallen, terwijl je je hoofd gebogen houdt naar één kant.

Houd je hoofd een paar minuten gebogen. De zoutoplossing kan zo in het oorbuisje glijden en het oorsmeer zachter maken. Buig je hoofd vervolgens naar de andere kant. Houd een zakdoekje onder je oor om het vocht dat eruit lekt mee op te vangen.

Paraffine-olie

Een van de veiligste en meest effectieve middeltjes om je oren mee schoon te maken, is paraffine-olie. Je kunt deze olie gewoon bij de meeste apotheken verkrijgen. Het enige dat je hoeft te doen, is twee à drie eetlepels van deze olie verwarmen boven een kaars.

Vervolgens laat je er een paar druppels van in een van je oren vallen. Daarna blijf je gewoon een paar minuutjes stil liggen. Gebruik vervolgens warm water om de restjes oorsmeer te verwijderen. Doe dit drie dagen achtereenvolgend om de ophoping volledig op te lossen.

Waterstofperoxide

Meng gelijke delen waterstofperoxide en water met elkaar. Zorg ervoor dat je waterstofperoxide van drie procent gebruikt. Doe een paar druppels van dit mengseltje in je oor. Schud je hoofd vervolgens zachtjes heen en weer, zodat het mengsel het oorbuisje kan bereiken.

Laat de druppels een paar minuten in je oor zitten en buig je hoofd dan naar opzij om het vocht eruit te laten lekken.

Glycerine

Glycerine om oorsmeer te verwijderen

Glycerine is een natuurlijk product dat kan helpen om oorsmeer zachter te maken, Hierdoor kun je het makkelijker verwijderen. Glycerine is doorgaans verkrijgbaar bij de apotheek. Laat in elk oor vier druppeltjes vallen en doe dit het liefste drie keer per dag.

Azijn- en alcoholoplossing

Meng in een kleine kom gelijke delen witte wijnazijn en ontsmettingsalcohol door elkaar. Doop een watje in dit mengsel. Knijp er vervolgens boven elk oor een paar druppeltjes uit.

Olijfolie

Ook olijfolie is een geweldig middel om oorsmeer zachter te maken om het beter te kunnen verwijderen. Doe voordat je gaat slapen twee à drie druppeltjes olijfolie in het aangedane oor. Probeer  vervolgens gedurende de nacht op je andere zij te slapen. Doe dit drie à vier nachten achtereenvolgend. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.