Verrassende huismiddelen tegen oorpijn

09 oktober, 2018
Oorpijn komt vaak voor, vooral bij kinderen. Gelukkig zijn er enkele natuurlijke middelen die deze vervelende pijn kunnen verlichten.

Oorpijn komt zeer vaak voor, vooral bij kleine kinderen, en het is een groot probleem als moeders over het algemeen medicijnen tegen deze aandoening wantrouwen.

Hier willen we daarom een aantal natuurlijke remedies laten zien die kunnen bijdragen aan het veilig verlichten van oorpijn, op een veilige manier en zonder bijwerkingen.

Verrassende huismiddelen tegen oorpijn

Olijfolie

Olijfolie is een natuurlijke smeermiddel en is zeer nuttig bij het verlichten van oorpijn en ook bij het bestrijden van infectie in het oor. Het helpt ook het oorsuizen in de oren weg te nemen, dat erg hinderlijk kan zijn.

De wijze van gebruik is zeer eenvoudig: je hoeft slechts vier druppels warme olijfolie in het oor te druppelen. Je kunt dit het beste ‘s nachts doen, met een watje lichtjes tegen het oor aan, of een zakdoek op het kussen.

Knoflook

Door de pijnstillende en antibiotische werking kan knoflook snel de pijn van oorpijn verlichten, zeker als het wordt veroorzaakt door een infectie. Een knoflookbehandeling is ook makkelijk te maken.

Bak fijngehakte knoflook aan in twee eetlepels sesamolie, en zeef het zodat de olie eruit gefilterd wordt. Wanneer het volledig is afgekoeld, breng je twee of drie druppels aan in het geïnfecteerde oor.

Knoflook en teentjes knoflook

Ui

Uien zijn antiseptisch en antibacterieel, waardoor ze zeer effectief zijn om oorpijn snel te verlichten. Een huismiddel met ui is zeer makkelijk te bereiden: je hoeft alleen maar verse ui in kleine blokjes te snijden en ze in een schone doek te wikkelen.

Leg het op het oor en laat het gedurende ten minste vijf minuten daar liggen, terwijl je je ontspant. Herhaal dit meerdere keren per dag.

Gember

Gember kan, vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen, zeer nuttig zijn als je lijdt aan oorpijn. Het is ook een zeer effectieve pijnstiller en daarom moet je niet aarzelen om dit huismiddel te proberen als jij of iemand in je familie last heeft van oorpijn.

De manier om gember te gebruiken om de ontsteking te verminderen en de pijn te verlichten is zeer eenvoudig. Je hoeft slechts drie druppels gembersap in het oor te druppelen. Dek het oor af met een watje en binnen enkele minuten begin je de kalmerende effecten al te voelen.

Zoethout

Zoethoutwortel staat ook bekend als een effectieve behandeling van oorpijn. Om een behandeling met dit kruid te bereiden, hoef je alleen maar een beetje zoethout te verwarmen in twee eetlepels boter, er een pasta van te maken en het aan te brengen op het buitenste deel van het oor.

De pasta moet warm zijn en je kunt het op het oor laten zitten totdat je voelt dat er verbetering optreedt.

Lees ook het volgende artikel: Oorkaarsen om je oren op een natuurlijke wijze schoon te maken

Zoals je kan zien zijn huismiddelen tegen oorpijn heel eenvoudig te maken. Je maakt ze met ingrediënten die je vaak toch al in de keuken hebt en die van nature geen bijwerkingen hebben.

Zoals we in andere artikelen ook altijd zeggen: wees voorzichtig en gebruik niet alle middelen tegelijk, maar houd je aan het middel dat het meest geschikt is voor jou. Als het niet de resultaten oplevert waar je op hoopt, kun je de andere aanbevolen middelen proberen.

Als geen van de middelen werken, moet je contact met een arts opnemen, want het kan zijn dat het probleem veel ingewikkelder is dan een simpele ontsteking en er dus een gespecialiseerde behandeling nodig is. 

  • M.V. Goycoolea, M.A. Torrente. Patología general de la otitis media. C. Suárez, Gil-Carcedo (Eds.), Tratado de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello. (2ª edicion), Ed Panamericana, Buenos Aires (2007), pp. 1373-1382
  • P.S. Roland. External otitis: a challenge in management. Curr Infect Dis Rep, 2 (2) (2000), pp. 160-167
  • R.M. Rosenfeld, L. Brown, C.R. Cannon, et al. Clinical practice guideline: acute otitis externa
  • Otolaryngol Head Neck Surg, 134 (Suppl 4) (2006), pp. S4-S23
  • NCBI (2013. Actualizado: 2019). What can parents do about middle ear infections? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279380/
  • WebMD. Which Home Treatments Help With Ear Pain? https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/ear-pain-home-treatment
  • American Academy of Pediatrics. How can you use olive oil for an ear infection? https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/qa/how-can-you-use-olive-oil-for-an-ear-infection
  • Audiol Neurootol. 2000 Mar-Apr;5(2):64-8. A study of tea tree oil ototoxicity. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10720822
  • NCBI. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/