Keelontsteking: natuurlijke behandelingen

7 mei 2016
Wist je dat gorgelen met zout water of een bakingsoda-oplossing een effectieve manier is om af te komen van een zere keel? Beide methodes helpen om de ontsteking te verminderen en ziektekiemen en bacteriën te doden.

Wie heeft niet een keer een keelontsteking gehad? Het is een pijnlijke ervaring die je dagelijkse leven onaangenaam maakt. Praten en ademhalen doet pijn… is er een manier om wat verlichting te krijgen? Uiteraard is die er. Volg de simpele behandelingen in dit artikel op wanneer je een zere keel hebt.

Remedies voor een keelontsteking

Keelontsteking

Soms komen ze voor tijdens de overgang van de seizoenen. Andere keren kan het komen door het gebruik van een airconditioner, die de keel uit kan laten drogen en een zere keel kan veroorzaken. Misschien komt het door de aanvang van het koude seizoen, maar negeer het niet (het maakt niet uit wat de oorzaak is), want je zal hierdoor vervuld worden van stress en angst.

Een keelontsteking kan ontstaan door bacteriën, een virus of een verwonding. Sommige ontstekingen zijn meer resistent dan andere en vereisen mogelijk een behandeling met antibiotica. Andere keren zal het al beter worden door een paar dagen rustig aan te doen.

Onthoud dat je immuunsysteem zo af en toe verzwakt kan worden, wat je verdediging tegen ontstekingen of bepaalde ziektes verlaagt. Dus zorg ervoor dat je altijd een dieet volgt dat voor een goede algehele gezondheid zorgt. Daarnaast raden we aan om de volgende remedies uit te proberen voor je keelontsteking:

1. Thee met tijm, honing en citroen

Thee met Tijm, Honing en Citroen

Niets is zo simpel en effectief als deze ingrediënten samen. Tijm is bijvoorbeeld een krachtig antiseptisch middel dat ziektekiemen bestrijdt. Daarnaast bevordert honing het genezingsproces, vermindert het de ontsteking en verzacht het de gehele keel. Door ze te combineren met citroensap krijg je een medisch brouwsel waar je gedurende de dag van kunt genieten. Maar hoe zou je het moeten maken?

 • Voeg twee eetlepels verse tijm toe aan een liter kokend water.
 • Voeg het sap van een citroen en ook een beetje geraspte schil toe.
 • Kook deze ingrediënten gedurende tien minuten.
 • Haal het van het vuur en wacht tien minuten voordat je de vloeistof afgiet.
 • Drink deze thee met twee eetlepels honing gedurende de dag. Je zal vast genezen.

2. Gorgel met zout water

Gorgelen

 • Los een eetlepel zout op in 250 ml water.
 • Gorgel elk uur met dit mengsel, maar slik het nooit door. Laat het gewoon een paar seconden de achterkant van je keel bereiken voordat je het uitspuugt en herhaal dit weer.
 • In plaats van zout kan je ook een theelepel appelazijn of zelfs baking soda gebruiken. Alle drie de ingrediënten zullen de ontsteking verminderen, alle ziektekiemen en bacteriën die aanwezig zijn doden en je zere keel effectief behandelen.

3. Knoflook, het beste natuurlijke antibioticum

Knoflook

Iedereen weet dat knoflook nog steeds het krachtigste natuurlijke beschikbare antibioticum is en je kan het bijna overal vinden. Het is effectief, gezond en heeft geen negatieve bijwerkingen. Dus waarom probeer je het niet wanneer je een keelontsteking hebt? Zo gebruik je het:

 • Vermaal een teentje knoflook en verdun het in een half kopje water. Drink dit op.
 • Je kan dit twee keer per dag herhalen. De geur van knoflook zal misschien in je mond hangen, maar het is het zeker weten waard. Je zal veel sneller beter worden.

4. Kamillethee-kompressen

Deze behandeling moet aangebracht worden als een nat kompres voor de zere keel. Op deze manier wordt de ontsteking verminderd en geeft het je wat verlichting. Volg de volgende stappen op:

 • Bereid je kamillethee door drie eetlepels van dit kruid aan een kopje water toe te voegen.
 • Giet de vloeistof af in een kom zodra de kamille voldoende heeft getrokken. Maak een handdoek of doek hiermee nat en breng het kompres op je keel aan.
 • Herhaal dit proces elke keer wanneer het kompres niet meer warm is. Het is ideaal om het tenminste twintig minuten aan te brengen.

5. Kurkuma en groene thee

Thee

Deze methode is makkelijk en erg effectief. Groene thee met kurkuma combineren zal helpen om de ontsteking te verminderen en je herstel van de ontsteking versnellen.

 • Maak je groene thee zoals normaal. Voeg een halve theelepel gemalen kurkuma toe zodra het water kookt.
 • Drink het met een beetje honing om het te zoeten, nadat het mengsel ongeveer vijf minuten heeft getrokken. Je zal je zeker weten beter voelen.

6. Rust voldoende

Rusten

Je lichaam is een ontsteking aan het bestrijden. De enige manier waarop het hiermee door kan gaan, is door de natuurlijke verdedigingen sterk te houden door voldoende rust. Dus zorg ervoor dat je goed slaapt. Het kan geen kwaad om een beetje extra te slapen en je zal sneller beter worden!

Wanneer je ziek bent zou je ongeveer 10 tot 11 uur per dag moeten slapen, dus zorg ervoor dat je een dutje doet en voldoende slaapt in de nacht om te herstellen. Je zult zien dat je je stukje bij beetje weer jezelf zult voelen.

Bekijk Ook