Natuurlijke middelen tegen keelontsteking

Wist je dat gorgelen met zout water of een bakingsoda-oplossing een effectieve manier is om af te komen van een zere keel? Beide methodes helpen om de ontsteking te verminderen en ziektekiemen en bacteriën te doden.
Natuurlijke middelen tegen keelontsteking
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 16 oktober, 2018

Wie heeft niet een keer keelontsteking gehad? Het is een pijnlijke ervaring die je dagelijkse leven onaangenaam maakt. Praten en ademhalen doet pijn… Is er een manier om wat verlichting te krijgen? Uiteraard is die er. Probeer eens één van de natuurlijke middelen tegen keelontsteking in dit artikel.

Natuurlijke middelen tegen keelontsteking

Natuurlijke middelen tegen keelontsteking

Soms doet het zich voor tijdens de overgang van de seizoenen. Andere keren kan het komen door het gebruik van een airconditioner, die de keel droog maakt en een zere keel veroorzaakt. Misschien komt het door de aanvang van het koude seizoen.

Negeer het echter niet (het maakt niet uit wat de oorzaak is). Dit veroorzaakt namelijk alleen maar stress en angst.

Een keelontsteking kan ontstaan door bacteriën, een virus of een verwonding. Sommige ontstekingen zijn meer resistent dan andere en vereisen mogelijk een behandeling met antibiotica. Andere keren zal het al beter worden door een paar dagen rustig aan te doen.

Onthoud dat je immuunsysteem zo af en toe verzwakt kan raken, wat je afweer tegen ontstekingen of bepaalde ziektes verlaagt. Dus zorg ervoor dat je altijd een dieet volgt dat voor een goede algehele gezondheid zorgt. Daarnaast raden we aan om de volgende natuurlijke middelen tegen keelontsteking eens uit te proberen.

1. Thee met tijm, honing en citroen

Thee met tijm honing en citroen

Niets is zo simpel en effectief als deze ingrediënten samen. Tijm is bijvoorbeeld een krachtig antiseptisch middel dat ziektekiemen bestrijdt. Daarnaast bevordert honing het genezingsproces, vermindert het de ontsteking en verzacht het de gehele keel.

Door ze te combineren met citroensap krijg je een medisch brouwsel waar je gedurende de dag van kunt genieten. Hoe kun je dit brouwsel echter maken?

 • Voeg twee eetlepels verse tijm toe aan een liter kokend water.
 • Voeg dan het sap van een citroen en ook een beetje geraspte schil toe.
 • Kook deze ingrediënten gedurende tien minuten.
 • Haal het van het vuur en wacht tien minuten voordat je de vloeistof zeeft.
 • Drink deze thee met twee eetlepels honing gedurende de dag. Je zal vast snel genezen.

2. Gorgelen met zout water

Gorgelen met zout water
 • Los een eetlepel zout op in 250 ml water.
 • Gorgel elk uur met dit mengsel, maar slik het nooit door. Laat het gewoon een paar seconden de achterkant van je keel bereiken voordat je het uitspuugt en herhaal dit dan.
 • In plaats van zout kan je ook een theelepel appelazijn of zelfs baking soda gebruiken. Alle drie de ingrediënten zijn geweldige middelen tegen keelontsteking. Ze doden alle ziektekiemen en bacteriën die aanwezig zijn in de keel om zo een zere keel effectief te behandelen.

Misschien ook interessant:
8 geweldige toepassingen van appelazijn

3. Knoflook, het beste natuurlijke antibioticum

Knoflook is een van de middelen tegen keelontsteking

Iedereen weet dat knoflook één van de krachtigste natuurlijke beschikbare antibioticum-soorten is die er bestaan is en je kan het bijna overal vinden. Het is effectief, gezond en heeft geen negatieve bijwerkingen. Dus waarom probeer je het niet wanneer je een keelontsteking hebt? Zo gebruik je het:

 • Vermaal een teentje knoflook en verdun het in een half kopje water. Drink dit op.
 • Je kan dit twee keer per dag herhalen. De geur van knoflook zal misschien in je mond blijven hangen, maar het is het zeker weten waard. Je zal veel sneller beter worden.

4. Kamillethee-kompressen

Deze behandeling moet aangebracht worden als een nat kompres voor de zere keel. Op deze manier wordt de ontsteking verminderd en geeft het je wat verlichting. Volg de volgende stappen op:

 • Bereid je kamillethee door drie eetlepels van dit kruid aan een kopje water toe te voegen.
 • Giet de vloeistof af in een kom zodra de kamille voldoende heeft getrokken. Maak een handdoek of doek hiermee nat en breng het kompres op je keel aan.
 • Herhaal dit proces elke keer wanneer het kompres niet meer warm is. Het is ideaal om het minstens twintig minuten aan te brengen.

5. Kurkuma en groene thee

Thee is een van de natuurlijke middelen tegen keelontsteking

Ook dit is één van die eenvoudige en effectieve natuurlijke middelen tegen keelontsteking. Groene thee met kurkuma combineren zal helpen om de ontsteking te verminderen en zal je herstel van de ontsteking versnellen.

 • Maak je groene thee zoals normaal. Voeg een halve theelepel gemalen kurkuma toe zodra het water kookt.
 • Drink het met een beetje honing om het zoeter te maken, nadat het mengsel ongeveer vijf minuten heeft getrokken. Je zal je zeker weten beter voelen.

6. Rust voldoende

Rust is een van de natuurlijke middelen tegen keelontsteking

Je lichaam is een ontsteking aan het bestrijden. De enige manier waarop het hiermee door kan gaan, is door de natuurlijke verdedigingen sterk te houden.

Rust is daarom een van de beste middelen tegen keelontsteking. Dus zorg ervoor dat je goed slaapt. Het kan geen kwaad om een beetje extra te slapen. Hierdoor word je des te sneller beter!

Wanneer je ziek bent zou je ongeveer 10 tot 11 uur per dag moeten slapen, dus zorg ervoor dat je een dutje doet en voldoende slaapt in de nacht om te herstellen. Je zult zien dat je je stukje bij beetje weer jezelf zult voelen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Debjit Bhowmik, C., Kumar, K. S., Chandira, M., & Jayakar, B. (2009). Turmeric: a herbal and traditional medicine. Archives of applied science research1(2), 86-108.
 • Lissiman, E., Bhasale, A. L., & Cohen, M. (2012). Garlic for the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews, (3).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.