Zuivere honing of vervalste honing?

Pure honing zal na een tijdje stollen, bewerkte honing blijft vloeibaar.

Honing staat bekend om zijn vele positieve effecten op je gezondheid, dankzij de grote hoeveelheid mineralen en vitamines die erin te vinden zijn. Jammer genoeg zijn niet alle soorten honing die je in de supermarkt vindt even zuiver. Honing wordt vaak vervalst. Dit betekent dat het gemengd wordt met glucose-oplossingen of honing van een lage kwaliteit die erg waterig is, omdat die afkomstig is van cellen die niet voldoende met was werden bedekt. In wat volgt geven we je enkele eenvoudige tests mee die je thuis kan toepassen om te kijken of jouw honing zuiver en van een goede kwaliteit is of juist onzuiver is en een hoog watergehalte heeft. 

Lees het etiket

Het eerste wat je moet doen alvorens een pot honing te kopen is het etiket lezen en nakijken of de ingrediëntenlijst geen glucose-fructosestroop of commerciële glucose bevat. Deze twee additieven worden namelijk regelmatig gebruikt om het stolproces van honing te vertragen.

Zuivere honing stolt

Honing is altijd vloeibaar, maar na verloop van tijd begint de vloeistof te stollen of kristalliseren en wordt het een substantie die erg lijkt op suikerkorrels. Wanneer je een pot honing koopt die reeds gekristalliseerd is, kan je ervan uitgaan dat het om zuivere honing gaat. Wanneer de honing echter nog vloeibaar is, kan je enkele dagen wachten om te kijken of deze stolt of de pot in de koelkast zetten en het proces op die manier versnellen. Wanneer de honing op geen enkele manier kristalliseert, dan is het zeer waarschijnlijk dat het om vervalste honing gaat. 

Tips om na te gaan of je honing zuiver is

Hier zijn enkele eenvoudige trucs die handig kunnen zijn om na te gaan of de honing die je gekocht hebt ook zuiver is of dat het gaat om honing die op de een of andere manier vervalst is of een hoog watergehalte bevat.

  • Neem een eetlepel honing en steek deze in een glas water. Wanneer de honing oplost, gaat het om onzuivere honing. De zuivere vorm zou namelijk vast en onopgelost moeten blijven.
  • Neem een beetje honing en meng grondig met water. Voeg vervolgens vier of vijf druppels azijn toe aan de oplossing. Wanneer het geheel begint te schuimen, kan het zijn de honing vervalst is met calciumsulfaat.
  • Schep een beetje honing op een lepel en laat deze vervolgens uit de lepel druppelen. Honing met een hoog watergehalte zal snel van de lepel vallen. Zuivere honing van een goede kwaliteit zal echter langer op de lepel blijven en veel trager vallen.
  • Neem een lucifer en probeer een beetje honing te verbranden. Wanneer de honing vuur vat en brandt, is deze waarschijnlijk zuiver. Onzuivere honing of honing van een slechte kwaliteit bevat vaak water, waardoor deze geen vuur vat.
  • Wanneer je thuis jodium hebt liggen, kan je honing met water mengen en daar enkele druppels jodium aan toevoegen. Wanneer de oplossing blauw kleurt, dan is de honing vervalst met een bepaald soort zetmeel of meel.
  • Neem een klein stukje oud en hard brood en dompel het onder in honing. Wanneer na tien minuten het brood nog steeds hard is, dan heb je te maken met zuivere honing. Zoals reeds vermeld bevat onzuivere honing vaak veel water, wat het brood zacht maakt.

Zoals je kan zien, zijn dit allemaal zeer eenvoudige trucs om de kwaliteit van de honing die je koopt na te gaan. Zo kan jij je de meest zuivere en beste optie aanschaffen en optimaal gebruik maken van de vele voordelen die honing op je dieet kan hebben.