Zuivere honing of vervalste honing?

Pure honing zal na een tijdje stollen, bewerkte honing blijft vloeibaar.
Zuivere honing of vervalste honing?

Laatste update: 01 december, 2018

Honing staat bekend om zijn vele positieve effecten op je gezondheid dankzij de grote hoeveelheid mineralen en vitamines die het bevat. Jammer genoeg is niet alle honing die je in de supermarkt vindt per se zuivere honing. Het wordt namelijk vaak vervalst.

Dit betekent dat het gemengd wordt met glucose-oplossingen of honing van een lagere kwaliteit die erg waterig is. Die is afkomstig van cellen die niet voldoende met was zijn bedekt tijdens de productie.

Hieronder geven we je enkele eenvoudige tests mee die je thuis kan toepassen. Zo kun je zelf kijken of jouw honing zuiver en van een goede kwaliteit is of juist onzuiver is en een hoog watergehalte heeft.

Lees het etiket

Het eerste wat je moet doen alvorens een pot honing te kopen is het etiket lezen. Kijk na of de ingrediëntenlijst geen glucose-fructosestroop of commerciële glucose bevat. Deze twee additieven worden namelijk regelmatig gebruikt om het stolproces van honing te vertragen.

Zuivere honing stolt

Honing is altijd vloeibaar, maar na verloop van tijd begint de vloeistof te stollen of kristalliseren en wordt het een substantie die erg op suikerkorrels lijkt. Wanneer je een pot honing koopt die reeds gekristalliseerd is, kun je ervan uitgaan dat het om zuivere honing gaat.

Als de honing echter nog vloeibaar is, kun je enkele dagen wachten om te kijken of deze stolt of de pot in de koelkast zetten en het proces op die manier versnellen. Wanneer de honing op geen enkele manier kristalliseert, dan is het zeer waarschijnlijk dat het om vervalste honing gaat.

Zuivere honing

Tips om na te gaan of je honing zuiver is

Hier zijn enkele eenvoudige trucs die handig kunnen zijn om na te gaan of de honing die je gekocht hebt ook zuiver is of dat het gaat om honing die op de een of andere manier vervalst is of een hoog watergehalte bevat.

Neem een eetlepel honing en steek deze in een glas water

Wanneer de honing oplost, gaat het om onzuivere honing. De zuivere vorm zou namelijk vast en onopgelost moeten blijven.

Neem een beetje honing en meng grondig met water

Voeg vervolgens vier of vijf druppels azijn toe aan de oplossing. Wanneer het geheel begint te schuimen, kan het zijn de honing vervalst is met calciumsulfaat.

Schep een beetje honing op een lepel…

Laat deze vervolgens uit de lepel druppelen. Honing met een hoog watergehalte zal snel van de lepel vallen. Zuivere honing van een goede kwaliteit zal echter langer op de lepel blijven en veel trager vallen.

Probeer een beetje honing te verbranden

Wanneer de honing vuur vat en brandt, is deze waarschijnlijk zuiver. Onzuivere honing of honing van een slechte kwaliteit bevat vaak veel water, waardoor deze geen vlam vat.

Gebruik wat jodium

Als je thuis jodium hebt liggen, kun je honing met water mengen en daar enkele druppels jodium aan toevoegen. Wanneer de oplossing blauw kleurt, dan is de honing vervalst met een bepaald soort zetmeel of meel.

Neem een klein stukje oud en hard brood…

Dompel deze vervolgens onder in honing. Wanneer na tien minuten het brood nog steeds hard is, dan heb je te maken met zuivere honing. Zoals reeds vermeld bevat onzuivere honing vaak veel water, wat het brood zacht maakt.

Zoals je kunt zien, zijn dit allemaal zeer eenvoudige trucjes om de kwaliteit van de honing die je koopt na te gaan. Zo kun jij je de meest zuivere en beste optie aanschaffen en optimaal gebruik maken van de vele voordelen die honing op je dieet kan hebben. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.