Je leptinegehalte verhogen met het juiste voedsel

Leptine kan je helpen om af ​​te vallen, zolang je voldoende aan lichaamsbeweging doet en een uitgebalanceerd dieet aanhoudt.
Je leptinegehalte verhogen met het juiste voedsel

Laatste update: 31 oktober, 2018

Als je wilt afvallen, kan het handig zijn om te weten hoe je je leptinegehalte verhogen kunt.

Leptine is een hormoon dat geproduceerd wordt door vetcellen. Het laat de hersenen weten of er sprake is van een gebrek of overdaad aan lichaamsvet.

Wanneer het lichaam te veel vet opslaat, komt leptine in de bloedbaan terecht. Zodoende geeft het ook aan dat het lichaam geen voedsel meer nodig heeft.

Er is een onderzoek dat het mogelijke verband tussen obesitas en het leptinegehalte heeft aangetoond. Gezegd wordt dat het verhogen van je leptinegehalte kan helpen om gewichtsverlies te bevorderen. Het is een gezonde manier om af te slanken zonder chemische producten te gebruiken of risicovolle en ingrijpende operaties te ondergaan.

Het voedsel waarmee je je leptinegehalte verhogen kunt, kan de eetlust verminderen en deze zelfs onderdrukken. Leptine kan je echter alleen helpen om af ​​te vallen als je daarnaast ook voldoende aan lichaamsbeweging doet en een uitgebalanceerd dieet aanhoudt.

Je leptinegehalte verhogen door de juiste dingen te eten

Voedsel zelf bevat geen leptine, maar er zijn wel voedingsmiddelen die de productie van leptine op natuurlijke wijze kunnen stimuleren. Bovendien kunnen deze helpen om leptine te activeren en ondersteunen ze de stofwisseling, wat gunstig is voor gewichtsverlies.

1. Grapefruit

Glas grapefruitsap

Grapefruit is een citrusvrucht die het lichaam helpt om vet te verbranden en de stofwisseling actief houdt. Bovendien is het rijk aan vitamine C. Hierdoor helpt het het lichaam ook om voedsel snel en efficiënt verteren. Dit betekent dat het lichaam meer calorieën verbrandt en minder vet opslaat.

2. Volkoren granen

Volkoren granen bevatten voedingsstoffen en complexe koolhydraten die de stofwisseling stimuleren en het insulinegehalte stabiliseren. Onder volkoren granen verstaan we onder andere:

 • zilvervliesrijst
 • havermout
 • lijnzaad

Bovendien zijn volkoren granen in de meeste gevallen ook cholesterolverlagend.

3. Broccoli

Schaaltje gekookte broccoli

Broccoli bevat veel vitamine C en calcium. Dit zijn voedingsstoffen die de stofwisseling activeren en het lichaam helpen om calorieën te verbranden. Bovendien zit deze kruisbloemige groente ook vol antioxidanten.

4. Vis

Visolie, zalm, sardines en tonijn bevatten echter allemaal omega 3-vetzuren. Dit is goed omdat dit vetzuur je lichaam gevoeliger maakt voor leptine, waardoor je hersenen er op de juiste manier op kunnen reageren. Zodoende geven ze je lichaam een seintje dat het calorieën moet gaan verbranden in plaats van ze op te slaan.

5. Amandelen

Schaaltje amandelen

Amandelen bevatten veel vitamine E, vezels en gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten die helpen de stofwisseling in balans te houden.

6. Spinazie

Groenten en fruit, vooral spinazie, bevatten veel natuurlijke vezels. Daardoor kunnen ze je leptinegehalte verhogen en ervoor zorgen dat je verzadigd blijft.

7. Wortels

Leptinegehalte verhogen met wortels

Wortels zitten vol met caroteen en antioxidanten. Dit zijn wederom voedingsstoffen die je hersenen gevoeliger maken voor leptine. Het menselijk lichaam kan leptine niet absorberen: het moet het zelf produceren.

Wat voor invloed hebben deze voedingsmiddelen op je lichaam?

De bovenstaande voedingsmiddelen helpen allemaal om je lichaam gevoeliger te maken voor leptine. Zodoende zijn ze ook gunstig om gewichtsverlies te bevorderen. Daarnaast helpen ze om:

 • je eetlust te beheersen.
 • jezelf goed te voeden en dat je gewicht verliest als dat nodig is.
 • vermoeidheid te verminderen.
 • het gehalte slecht cholesterol te verlagen.

Aanbevelingen om de aanmaak van leptine te stimuleren

Wanneer het vetweefsel in je lichaam leptine genereert, kan dit helpen om je eetlust te verminderen. Neem daarom de volgende tips in overweging met betrekking tot dit hormoon en het beheersen van je gewicht. • Aparicio A, Salas González M, Cuadrado Soto E, Ortega R, López Sobaler A. El huevo como fuente de antioxidantes y componentes protectores frente a procesos crónicos. Nutr. Hosp. 2018; 35(spe6): 36-40.
 • García Soto N. Leptina. Revista de Endocrinología y Nutrición. 2007; 15(3): 132-37.
 • Hou Q, Li Y, Li L, Cheng G, Sun X, Li S, Tian H. The Metabolic Effects of Oats Intake in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2015; 7(12): 10369-87.
 • Mozaffarian D, Wu JH. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: effects on risk factors, molecular pathways, and clinical events. J Am Coll Cardiol 2011; 58: 2047-67.
 • Paz-Filho G, Mastronardi CA, Licinio J. Leptin treatment: facts and expectations. Metabolism 2015; 64: 146-56.
 • Rosado EL, Monteiro JB, Chaia V, Do Lago MF. Efecto de la leptina en el tratamiento de la obesidad e influencia de la dieta en la secreción y acción de la hormona. Nutr Hosp 2006; 21: 686-93.
 • Simón E, Del Barrio AS. Leptina y obesidad. Anales Sis San Navarra. 2002; 25(supl. 1): 53-64.
 • Soo Yook  Y, Rakwal  R, Shibato  J, et al. Leptin in hippocampus mediates benefits of mild exercise by an antioxidant on neurogenesis and memory. Proceedings of the National Academy of Sciences. 2019; 116(22): 10988-10993.