Is huilen tijdens de zwangerschap slecht voor de baby?

Geloof het of niet, maar alles wat de moeder doet als de baby nog in haar buik zit, heeft invloed, zelfs huilen. 
Is huilen tijdens de zwangerschap slecht voor de baby?
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Tijdens de zwangerschap zijn de meeste vrouwen wat gevoeliger voor externe factoren. Daardoor is het normaal dat een vrouw tijdens haar zwangerschap wat vaker huilt dan normaal. Veel moeders maken zich zorgen of dat invloed heeft op de baby. In dit artikel lees je of en waarom huilen tijdens de zwangerschap gevolgen heeft voor het kindje.

Het klinkt misschien raar, maar huilen heeft een aantal gezondheidsvoordelen. Het zorgt er namelijk voor dat gifstoffen worden verdreven en stress wordt verlaagd. Soms zie je, nadat je hebt gehuild, opeens de oplossing voor je problemen, en is je humeur opgeklaard.

In dit artikel kijken we naar alle effecten die huilen tijdens de zwangerschap kan hebben.

Waarom moet je vaker huilen tijdens de zwangerschap?

Misselijkheid tijdens de zwangerschap

Allereerst gaan we bekijken wat de meestvoorkomende redenen zijn dat vrouwen vaker moeten huilen als ze in verwachting zijn.

Vermoeidheid

Door de misselijkheid, hormonale veranderingen en hun constant groeiende buik kunnen de meeste zwangere vrouwen minder goed slapen. Hierdoor zijn ze continu moe. Voor moeders die wanhopig zijn omdat ze zo weinig energie hebben gedurende de dag, kan huilen een uitlaatklep zijn.

Hormonale veranderingen

De hormonen van de aanstaande moeder veranderen, zodat het proces van de zwangerschap zo efficiënt mogelijk kan verlopen. Deze veranderingen zijn het meest merkbaar tussen de 6e en 10e week van de zwangerschap. Dit proces heeft invloed op het functioneren van de hersenen, waardoor stemmingswisselingen kunnen ontstaan.

Onzekerheden en angsten

Obsessief denken over de problemen die een baby kan krijgen, kan ook een oorzaak zijn dat de moeder vaak moet huilen. De meest voorkomende zorgen bij vrouwen die voor de eerste keer moeder worden, zijn het krijgen van een miskraam, of dat er iets mis is met het kind.

Aan de andere kant worden veel moeders verdrietig en onzeker over het feit dat ze gewicht aankomen en gezwollen handen en voeten hebben. Soms is er zelfs de angst dat haar partner haar door alle veranderingen zal gaan verlaten.

Ook al is gewicht aankomen een teken dat de baby zich naar behoren ontwikkelt, veel moeders maken zich daardoor toch zorgen om hun uiterlijk.

Problemen met de partner

Een kind krijgen brengt een drastische verandering teweeg. Het besluit om een gezin te starten is dan ook niet makkelijk en kan voor conflicten zorgen. Ook het klaarmaken van het huis voor de komst van de baby kan zorgen en twijfels veroorzaken.

Gezien alle stemmingswisselingen in combinatie met de vele beslissingen die genomen moeten worden, is het dus logisch dat de toekomstige moeder af en toe een emotionele uitbarsting krijgt. Na het huilen zal ze zich opgelucht voelen.

Waarom is huilen tijdens de zwangerschap slecht voor de baby?

Invloed huilen op zwangerschap

Huilen om bovengenoemde redenen is helemaal niet erg en volkomen normaal. Echter, h uilen kan wél nadelige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je baby als het veroorzaakt wordt door:

  • stress
  • een depressie
  • een aanhoudend gevoel van neerslachtigheid
  • langdurige slechte gemoedstoestand

De ontwikkeling van de hersenen van de baby

Als de moeder depressief is tijdens de zwangerschap, dan kan dat de volgende consequenties hebben:

  • Het beïnvloedt de groei van de baby, omdat het neuro-endocriene systeem wordt aangetast. Het neuro-endocriene systeem controleert ons humeur, onze emoties en de manier waarop we op stress reageren.
  • Daarnaast verhoogt het de kans dat een kind een psychische ziekte gaat ontwikkelen.

Vroeggeboorte of miskraam

Huilen door angstgevoelens verslechtert de doorbloeding. Die doorbloeding is echter belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat de noodzakelijke voedingsstoffen naar de baby kunnen worden vervoerd. Gevolgen hiervan kunnen zijn:

  • Het baby’tje krijgt ademhalingsproblemen.
  • Het gewicht van de baby blijft onder het normale niveau.
  • In het slechtste geval kan het resulteren in een vroeggeboorte of miskraam.

De persoonlijkheid van het kindje

Als de moeder vaak huilt vanwege stress, dan verhoogt dat het cortisolniveau enorm. Hierdoor functioneert de placenta minder goed, en dat kan schadelijk zijn voor de baby. Eén van de functies van de placenta is namelijk het beschermen van de foetus tegen cortisol.

Dit kan een negatief effect hebben op het kindje, omdat hierdoor het risico dat het kind later gedragsproblemen krijgt zoals hyperactiviteit, ADD (Attention Deficit Disorder), of een geestelijke ziekte wordt verhoogd.

Vertraagde ontwikkeling

Als de moeder last heeft van aanhoudende gevoelens van neerslachtigheid die gepaard gaan met veel huilen, dan kan tot gevolg hebben dat de baby zich langzamer ontwikkelt dan normaal. Dat komt omdat baby’s, zelfs als ze nog in de baarmoeder zitten, de gemoedstoestand van de moeder kunnen opvangen.

Hoe voorkom je huilen tijdens de zwangerschap?

Huilen tijdens zwangerschap

Om te voorkomen dat gevoelens van neerslachtigheid of stress grip op je leven krijgen, raden we je aan om regelmatig  te bewegen, veel te rusten en een gezond dieet te volgen. Ook activiteiten zoals zwangerschapsyoga en meditatie kunnen je helpen om een heldere geest te houden en stress los te laten.

Nog een aantal tips:

  • Vermijd een hectisch leven. Als je teveel verantwoordelijkheden draagt, zorgt dat voor meer stress. Om dit tegen te gaan, zou je op zoek moeten gaan naar de oorzaken van de stress. Probeer die oorzaken vervolgens aan te pakken en veranderingen daar waar nodig aan te brengen in je leven.
  • Praten over je gevoelens met je partner, je familie en vrienden zal opluchting geven. Bovendien zullen zij je dan beter begrijpen en wordt het voor hen makkelijker om jou de hulp te geven die je nodig hebt.
  • Ten slotte: overweeg om deel te nemen aan een cursus over zwangerschap, zodat je weet wat je allemaal kunt verwachten. Bovendien ontmoet je op die manier andere moeders die door hetzelfde proces heengaan.

 Conclusie

Je baby is het beste dat je kan overkomen: hij of zij zal je overspoelen met liefde en geluk. Onthou dat jij en je kind met elkaar verbonden zijn. Als je goed voor jezelf zorgt, dan komt dat dus niet alleen jou, maar ook je baby ten goede. Laat niets of niemand je geluk in de weg staan.

Aan de andere kant: als je het gevoel hebt dat je alles hebt geprobeerd, maar dat je je tranen nog steeds niet kunt bedwingen, zoek dan hulp van bijvoorbeeld een psycholoog. Die kan je nuttige informatie en tools geven om je emoties onder controle te houden en overmatig veel huilen tijdens je zwangerschap te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.