Impetigo bij kinderen

Veel ouders komen ongerust bij de dokter omdat hun kind sijpelende blaasjes of plaatselijke korstjes heeft. Meestal gaat het om impetigo; het is een van de meest voorkomende ziekten. Het is te voorkomen, besmettelijk en beheersbaar met een goede behandeling.
Impetigo bij kinderen
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 13 februari, 2023

Impetigo of krentenbaard bij kinderen wordt veroorzaakt door een bacterie die een huidinfectie veroorzaakt. Over het algemeen verschijnt het meestal rond de mond, neus en oren. De belangrijkste besmettingsroute is direct contact met de laesie.

Het komt meer voor tussen 2 en 6 jaar , omdat deze kinderen meer schaaf- en snijwonden oplopen en ook meer krabben. Dit leidt tot de verspreiding van de bacterie die het probleem veroorzaakt.

Het kan op elk moment van het jaar voorkomen. Men ziet het echter vaker in de warme maanden vanwege de temperatuur en de vochtigheidsgraad.

Hoe verschijnt impetigo op de huid?

Impetigo verschijnt op de huid als zweertjes bedekt met honingkleurige korstjes. Ze gaan meestal niet gepaard met koorts en de patiënten blijven over het algemeen gezond. De zweertjes genezen meestal na enige tijd normaal, zonder littekenvorming.

Als oppervlakkige huidinfectie kan het jeuk, een branderig gevoel en zelfs pijn veroorzaken als het in het periorale gebied zit. Het komt soms voor met lymfeknobbels in de buurt van het infectiegebied. Deze knobbeltjes zijn beweeglijk en kunnen pijn veroorzaken.

Jongen met beschadigde elleboog

De oorzaken van impetigo bij kinderen

In ongeveer 90% van de gevallen wordt impetigo veroorzaakt door Staphylococcus aureus, terwijl bij de rest Streptococcus pyogenes de oorzaak is. Streptococcus is ook de oorzaak van bijvoorbeeld streptokokkenfaryngitis.

De overgrote meerderheid van ons draagt beide bacteriën op de huid. Bij eventuele wonden, beten, schrammen of snijwonden zijn de bacteriën echter in staat een infectie te veroorzaken, met als gevolg impetigo.

Soorten impetigo

Er zijn twee hoofdtypen impetigo:

  • Niet-blaartrekkende impetigo. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door streptokokken. Het erodeert het huidoppervlak na kleine wondjes of trauma en veroorzaakt grotere zweren die later bedekt worden door een myelische korst. Bij hetzelfde kind kunnen meestal meerdere laesies worden waargenomen, als gevolg van auto-inoculatie. Het houdt geen verband met blaren.
  • Bulleuze impetigo. Dit wordt veroorzaakt door stafylokokken. Het veroorzaakt blaren en blaasjes gevuld met helder vocht op de huid. Ze breken gemakkelijk en veroorzaken daarna een gebied van blootliggende, glimmende lederhuid dat met een gelige korst overkorst.

Diagnose

Impetigo bij kinderen
De ziektegeschiedenis en het lichamelijk onderzoek zijn essentieel voor de diagnose van impetigo.

Bij het lichamelijk onderzoek tijdens het medisch consult stelt de specialist de diagnose op basis van de kenmerken van de uitslag en de anamnese. De kinderarts kan het vervolgens nodig achten een laboratoriumkweek aan te vragen om vast te stellen welke bacterie de aandoening veroorzaakt.

Er zijn verschillende dermatologische ziekten die tot een moeilijke differentiële diagnose leiden:

Daarom benadrukken we de noodzaak van overleg met een gekwalificeerde arts. Deze zal aan de hand van hun ziektegeschiedenis en lichamelijk onderzoek vervolgens overgaan tot de juiste differentiële diagnose. De definitieve diagnose wordt echter gesteld door de microbiologische kweek van het exsudaat van de laesies.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Waarom krijgen we een koortslip?

Adequate behandeling van impetigo bij kinderen

Het doel is de infectie te elimineren, en, de aanbevolen behandeling is antibiotica. De arts kan ervoor kiezen om topische of orale medicatie voor te schrijven. Deze keuze afhankelijk van de omvang van de laesies op het lichaamsoppervlak of als het gepaard gaat met systemische symptomen.

Het gebruik van verzachtende crèmes helpt de huidbarrièrefunctie in stand te houden. Symptomatische adjuvante behandeling kan zo nodig worden afgedekt met antihistaminica tegen jeuk of ontstekingsremmers. Het is daarnaast belangrijk om zonbescherming toe te passen om hyperpigmentatie op de gelaedeerde huid te voorkomen.

Impetigo bij kinderen is besmettelijk totdat de laesies volledig verdwenen zijn. Voorzichtigheid is echter geboden.

Hoe de verspreiding te voorkomen en te beheersen

Enkele aanbevelingen om de verspreiding van impetigo bij kinderen te voorkomen zijn als volgt:

  • Houd de nagels van kinderen kort en schoon.
  • Leer ze niet aan huidlaesies te krabben, want dan kunnen de bacteriën gedijen.
  • Bij aanraking van de laesies, was het blootgestelde gebied met water en zeep.
  • Vermijd ook contact met andere kinderen gedurende deze tijd.
  • In het geval van krassen, maak ze schoon met water en zeep en smeer ze in met antibiotische crème.
  • Deel geen vuile kleren, lakens of handdoeken met iemand met een actieve huidinfectie.
  • Zorg daarnaast voor een goede hydratatie van de huid om de huidbarrière te activeren.

Impetigo bij kinderen komt vaak voor, maar vereist behandeling

Zelfs als we impetigo bij kinderen beschouwen als slechts een plaatselijke huidinfectie, moet de behandeling snel worden ingesteld vanwege de grote besmettelijkheid.

Ga naar een arts als de symptomen aanhouden of als het vermoeden bestaat dat de infectie is verergerd, zoals pijn, koorts of toegenomen zwelling.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • García-Romero, M. T. (2017). Impétigo ampolloso. Acta pediátrica de México38(5), 351-354.
  • Moyano, M., Peuchot, A., Giachetti, A. C., Moreno, R., Cancellara, A., Falaschi, A., & Roldán, D. (2014). Infecciones de piel y partes blandas en pediatría: consenso sobre diagnóstico y tratamiento. Arch Argent Pediatr112(2), 183-191.
  • Sellarés Casas, E., & FA, M. L. (2007). Infecciones cutáneas bacterianas. Protocolos diagnósticos y terapéuticos en dermatología pediátrica1, 29-35.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.