Moet je blaren doorprikken of juist niet?

Om blaren te voorkomen, kun je het beste je schoenen goed uitkiezen. Daarnaast is het verstandig om sokken te dragen. Maar wat moet je doen als je al een blaar hebt?
Moet je blaren doorprikken of juist niet?

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Blaren komen zeer vaak voor omdat ze kunnen worden veroorzaakt door tal van factoren, zoals wrijving. In dit artikel leggen we kort uit wat ze zijn. We zullen ook uitleggen of je blaren moet doorprikken of juist niet.

Een blaar is een verheven en voelbare huidlaesie die zich vormt in de epidermis en die gevuld is met vloeistof. Met andere woorden, blaren zijn een soort met vloeistof gevulde zakken. Het kan ook een blaasje worden genoemd als het kleiner is.

Waarom ontstaan blaren?

Een blaar wordt gevormd door een verandering in de opperhuid. Dit kan worden veroorzaakt door wrijving, hitte of huidaandoeningen. Ze ontstaan vaak als er wrijving is, bijvoorbeeld als je schoenen niet goed passen en over een deel van je voet wrijven. Andere oorzaken zijn onder meer:

 • Brandwonden
 • Bevriezing
 • Eczeem
 • Allergische reacties
 • Auto-immuunziekten zoals pemphigus (zeldzaam)
 • Epidermolysis bullosa
 • Infecties zoals waterpokken zoster en herpes simplex
 • Huidinfecties waaronder impetigo

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
5 natuurlijke oplossingen om blaren te verlichten

Symptomen

Blaar die is opengegaan

 Blaren veroorzaken pijn en ongemak tijdens het lopen, en als ze open gaan bestaat er een risico op infectie.

Blaren veroorzaken pijn en de huid wordt rood en raakt geïrriteerd. Als ze open gaan kun je ook complicaties zoals infecties ontwikkelen. Wanneer dit gebeurt, produceren de blaren vaak pus en wordt de omgeving heet en erg pijnlijk. Het kan zelfs koorts veroorzaken.

Schoenen zijn zelfs de meest voorkomende oorzaak van blaren, ze veroorzaken meestal ongemak tijdens het lopen.

Moet je blaren doorprikken?

Meestal genezen blaren vanzelf. Je hoeft geen medicijnen te gebruiken en je blaren doorprikken is meestal niet nodig. Over het algemeen wordt de vloeistof opnieuw geabsorbeerd door het lichaam en verdroogt de huid van de blaar. Het is belangrijk om blaren te voorkomen om het risico op infectie te verkleinen.

Over het algemeen is blaren doorprikken dus niet nodig. Zoals we al zeiden, verhoogt dit het risico op infectie juist en bemoeilijkt het de genezing. Het is echter wel mogelijk om dit te doen met steriel materiaal en daarna de juiste zorg. Het is hoe dan ook het beste om de blaar te bedekken met een pleister of verband.

Als er sprake is van pus is of als de blaar geïnfecteerd lijkt, kun je het beste een arts raadplegen. In sommige gevallen moet je de blaar operatief laten behandelen.

Procedure om blaren door te prikken

De omgeving moet zo schoon mogelijk zijn. Je moet het gebied rond de blaar wassen met water en zeep en deze vervolgens desinfecteren met alcohol of waterstofperoxide.

Daarnaast is het groot belang om een steriele naald gebruiken. Om een naald steriel te maken te maken, laat je deze een paar minuten in wat alcohol staan of verwarm je deze bij een kleine vlam. Let op dat de naald niet heet is als je blaren doorprikt!

Je mag de blaar maar één keer en aan één kant openmaken. Idealiter druk je er vervolgens op met een steriel gaasje om de pus en of het vocht uit de blaar te duwen. Doe er dan een antiseptisch middel op en daarna een steriel gaasje.

Je moet de overgebleven huid niet verwijderen. Vanwege de complexiteit van deze procedure en het risico op infectie mag je dit alleen doen als de blaar te groot of pijnlijk is.

Hoe kun je blaren voorkomen?

Verzorgde voeten

Goed schoeisel voorkomt dat je blaren krijgt tijdens je dagelijkse activiteiten.

Het schuren van de huid in de schoen veroorzaakt de meeste blaren. We hebben daarom enkele zeer nuttige preventiemaatregelen voor je op een rij gezet:

 • Draag comfortabele schoenen die goed passen. Bind je schoenen idealiter stevig vast. Zo verminder je de beweging tussen je voet en de schoen.
 • Draag altijd sokken. Daarnaast is het belangrijk dat deze ook nog eens goed passen. Als je nylon sokken gebruikt, kun je de luchtvochtigheid van je voet verminderen. Daarnaast moet je versleten sokken weggooien.
 • Beschermende pleisters zijn handig als je gaat wandelen.
 • Als de blaar door handenarbeid (zoals de tuin spitten) of sporten op je hand zit, kun je het beste handschoenen dragen.

Conclusie over blaren doorprikken

Het is normaal als je eerste reactie op een blaar is dat je deze wilt doorprikken. Het voortdurende wrijven en de blaren zelf zijn erg vervelend. Het is echter het beste om het zelf te laten genezen.

De bedekkende huid beschermt je tegen het ontstaan van een infectie. Bovendien stimuleert de vloeistof die de blaar bevat de genezing in het gebied. De meest effectieve manier om ze te helpen genezen, is door het gebied schoon en gedesinfecteerd te houden. Wassen met warm water en zeep is voldoende.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.