Waarom krijgen we een koortslip?

Er zijn verschillende oorzaken van het krijgen van een koortslip, maar bijna allemaal hebben ze te maken met problemen die gemakkelijk opgelost kunnen worden.
Waarom krijgen we een koortslip?

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Koorzweren zijn laesies die op de hoek van de lippen verschijnen en waarvan de medische naam stomatitis of angulaire cheilitis is. Deze ziekte wordt ook wel cheilosis, commissurale cheilitis, of commissurale stomatitis genoemd. Maar waarom krijgen sommige mensen een koortslip?

Deze kleine wondjes hebben de vorm van een kloof of barst en verschijnen in alle gevallen op de overgang van de lippen. De laesie lijkt bedekt met een witachtig membraan. Ze kunnen unilateraal zijn, dat wil zeggen dat ze maar aan één kant van de mond verschijnen, of bilateraal, als ze op beide mondhoeken voorkomen.

Wie krijgen een koortslip?

Een vrouw met een koortslip

Het krijgen van een koortslip is heel gewoon en in feite geloven specialisten dat bijna iedereen minstens één keer in zijn leven last heeft van dit ongemak. Maar als er één groep in het bijzonder opvalt door de aanwezigheid van koortslip, dan zijn het wel kinderen.

Bij kinderen komen ze vooral voor bij het verschijnen van de eerste tandjes of als ze veel fopspenen gebruiken. Ze komen ook vaak voor bij ouderen en bij mensen die gebitsproblemen hebben.

Andere groepen die vaak een koortslip krijgen zijn mensen die diepe plooien in de mondhoeken hebben. Een andere groep zijn diegenen die lijden aan diabetes (Spaanse link), cirrose, bloedarmoede, tekorten aan het immuunsysteem, vitamine C-tekort, of slechte voeding.

Over het algemeen hebben ze meerdere oorzaken, maar ze worden bijna altijd veroorzaakt door de aanwezigheid van schimmels of bacteriën.

Wat zijn de soorten koortslip?

De eerste indeling van koortslippen of angulaire cheilitis heeft te maken met het terugkomen ervan. Als ze plotseling optreden en met sterkere symptomen, hebben we te maken met een acuut geval. Als ze in de loop van het leven verschillende keren verschijnen en verdwijnen en er pijnlijke kloofjes zijn, spreekt men van een chronische aandoening.

Wat de oorzaak van koortslip betreft, zegt de Revista Cubana de Estomatología (Spaanse link)  in haar artikel Queilitis. Het bibliografische overzicht legt uit dat deze in drie soorten cheilitis worden ingedeeld:

  • Microbieel: Het is het gevolg van de aanwezigheid van micro-organismen die in de labiale commissuren groeien.
  • Contact: Het is een vorm van contactallergie en treedt op als er contact is met het allergeen.
  • Zonneallergie: Het verschijnt bij mensen die erg gevoelig zijn voor de zon en treedt meestal op vanaf jonge leeftijd. Het wordt ook veroorzaakt door extreme temperatuursveranderingen.

Wat zijn de symptomen?

Het belangrijkste symptoom bij het ontstaan van een koortslip is roodheid en schilfering aan een of beide hoeken van de lippen. Meestal worden kleine erosies bedekt door een witte of gele pseudomembraanvorm.

De getroffen persoon voelt wat benauwdheid in dat gebied als hij zijn mond beweegt. Ook voelen ze pijn als ze hun mond openen of bepaalde voedingsmiddelen eten, vooral als die zuur zijn. Ze voelen een branderig gevoel en een verhoogde gevoeligheid in het gebied. In de ernstigste gevallen is er sprake van bloeden en korstvorming.

Dit artikel interesseert je misschien ook:
Zes tips om je lippen tegen de zon te beschermen

Waarom verschijnt een koortslip?

Pijnlijke mond

De redenen voor het verschijnen van een koortslip zijn uiteenlopend. Er zijn drie hoofdgroepen van triggers, volgens gegevens gepubliceerd in een StatPearls proef (Engelse link), die we hieronder zullen toelichten.

Lokale triggers

Deze hebben te maken met de veranderingen die in het mondgebied optreden. De belangrijkste plaatselijke factoren die het verschijnen van een koortslip veroorzaken zijn de volgende:

  • Gebrek aan tanden of edentulisme: als iemand geen tanden heeft, vormen zich diepere groeven in de hoek van de lippen en dit vergemakkelijkt het uitbreken van koortslip.
  • Mismatches in prothesen of gebitsapparaten.
  • Ophoping van speeksel in de hoek van de lippen.
  • Contact met een allergeen.
  • Droge lippen.
  • Orale candidiasis (Engelse link).
  • Onaangepaste gewoonten: vooral veelvuldig natmaken van de lippen of bijten op de mondhoeken.

Systemische triggers

Deze hebben te maken met andere ziekten die aanwezig kunnen zijn. Onder hen vinden we de volgende:

  • Voedings- of vitaminetekort: in het bijzonder een tekort aan vitamine A, B, of C en een tekort aan ijzer of zink.
  • Problemen met het immuunsysteem: een laag afweersysteem draagt bij tot het ontstaan van koortslip.
  • Systemische ziekten: b.v. diabetes, impetigo, cirrose, bloedarmoede, enz.

Omgevings-triggers

Deze hebben te maken met de omgeving. Onder hen zijn:

  • Extreme temperaturen: vooral, wanneer in korte tijd van de ene naar de andere temperatuur overgegaan wordt.
  • Stress, angst, of emotionele problemen: ze beïnvloeden de goede werking van het immuunsysteem.
  • Trauma’s: als er een klap, brandwond, of andere soorten verwondingen op de mondhoeken komen, ontstaan ze gemakkelijker.

Wat te doen als je een koortslip hebt

Lachende vrouw

Het is belangrijk op te merken dat een koortslip besmettelijk is omdat het een infectie is. Ze worden van de ene op de andere persoon overgedragen door zoenen, of door het delen van voorwerpen die de getroffen persoon in zijn mond heeft gestopt.

Daarom is de eerste stap nadat je hebt vastgesteld dat je een koortslip hebt, extreme voorzorgsmaatregelen nemen om het risico dat iemand anders het krijgt zo klein mogelijk te maken. Dit betekent: vermijd zoenen en het gebruik van dezelfde handdoek in de badkamer, en ook het delen van glazen of bestek.

Natuurlijk raden we een medische consultatie aan. De professional is de enige die de oorzaken van het krijgen van een koortslip betrouwbaar kan vaststellen en zo kan helpen om ze goed te behandelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.