Huidinfecties voorkomen in de sportschool

Sportscholen zijn plaatsen waar we sporten voor ons welzijn. Maar het kunnen ook plaatsen zijn waar we ons blootstellen aan bacteriën en virussen.
Huidinfecties voorkomen in de sportschool

Geschreven door Rafael Victorino Muñoz

Laatste update: 24 augustus, 2022

Gyms en fitnesscentra zijn geweldige plaatsen om te sporten en fit te blijven. Toch moeten we voorzichtig zijn, want er zijn ook mogelijke risico’s op het oplopen van huidinfecties in de sportschool.

De toestellen en oefenbanken komen in contact met de huid van de mensen, waardoor sporen van zweet en andere elementen achterblijven, die schimmels en bacteriën kunnen bevatten.

Zwemmerseczeem en plantaire wratten behoren tot de meest voorkomende huidinfecties die in sportscholen worden overgedragen. Hier zien we enkele maatregelen die genomen kunnen worden om ze te voorkomen, zonder dat je hoeft te stoppen met fit blijven!

Waarom komen huidinfecties voor in de sportschool?

Een sportschool is een afgesloten ruimte, waar veel mensen langere tijd verblijven. Op zulke plaatsen kunnen verschillende soorten infecties worden overgedragen. Bijvoorbeeld een gewone verkoudheid als iemand niest of hoest zonder de mond te bedekken.

Maar huidinfecties in de sportschool komen net zo vaak, zo niet vaker, voor dan infecties van de luchtwegen. Dat komt omdat bacteriën, schimmels en andere ziekteverwekkers, samen met zweet, achterblijven op toestellen, handdoeken of in vochtige ruimtes, zoals sauna’s, douches en zelfs bubbelbaden.

Volgens een studie uit 2014 (Engelse link) zijn er verschillende soorten bacteriën gevonden op fitnessapparaten, trapleuningen en toiletgrepen in fitnesscentra.

Bovendien dragen verschillende factoren bij tot het ontstaan van huidinfecties in de sportschool:

  • Ruwheid bij contactsporten (zoals boksen of worstelen).
  • De aanwezigheid van open wonden.
  • Het gebruik van dezelfde handdoeken.
  • Het delen van hulpmiddelen en uitrusting.
  • Op blote voeten lopen in badkamers of rond zwembaden.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Tips om je prestaties op de sportschool te verbeteren

Meestvoorkomende huidinfecties in sportscholen

Zwemmerseczeem
Atletevoet komt veel voor bij sportschoolgangers en bij mensen die regelmatig gebruik maken van gemeenschappelijke zwembaden.

Er zijn verschillende soorten huidinfecties, die veroorzaakt kunnen worden door schimmels, bacteriën, virussen of parasieten. Hier zijn degene die het gemakkelijkst in sportscholen worden overgedragen.

Stafylokokken-infectie

Onder de ziekteverwekkers die in sportscholen voorkomen zijn bacteriën van de groep die bekend staat als “stafylokokken.” Daaronder vallen ook die welke resistent zijn tegen methicilline (MRSA – (Engelse link), die tot enkele dagen op toestellen, oefenbanken en matten kunnen leven.

Naar schatting draagt een groot aantal mensen een variëteit van deze bacteriën bij zich. Volgens studies (Engelse link) is MRSA een opkomend probleem onder sporters.

Het is een veel voorkomende bron van huidinfecties, die het lichaam binnendringen via wonden of snijwonden, en daarom lopen mensen die aan contactsport doen een verhoogd risico erdoor getroffen te worden.

Deze infectie lijkt eerst op een steek. Ze verandert dan in een blaar die rood en ontstoken wordt en pijn veroorzaakt. Ze kan zich ook met pus vullen. De aanbevolen behandeling is met antibiotica. Het is belangrijk op te merken dat als je de bovenstaande symptomen ervaart, vooral als er koorts is, je snel naar een dokter moet gaan om sepsis te voorkomen.

Zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem is een van de meestvoorkomende huidinfecties bij mensen die sporten. Ze wordt veroorzaakt door een schimmel die je kunt oplopen door met blote voeten op natte vloeren te lopen (in ruimtes zoals badkamers of zwembaden) of door natte sokken of schoenen te dragen.

Ze wordt gekenmerkt door een rood worden van de huid tussen de tenen, en schilfering. Soms kan het zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam. De behandeling gebeurt met schimmelwerende middelen. Hoewel sommige huismiddeltjes ook vaak gebruikt worden om atletevoet te behandelen.

Tinea cruris

Deze aandoening wordt veroorzaakt door schimmels die groeien in vochtige omgevingen. Dit omvat zweterige kleding en natte handdoeken. De symptomen lijken op die van een allergie en omvatten roodheid, jeuk, schilfering en blaasjes in de liesstreek.

Het komt meer voor bij mannen. Het kan ook op andere plaatsen voorkomen, zoals in de oksels. En in het geval van vrouwen, onder de borsten. Behandeling gebeurt ook met schimmelwerende middelen.

Folliculitis

Folliculitis wordt veroorzaakt door een bacterie die Pseudomonas aeruginosa heet. Het komt voor in bubbelbaden en zwembaden als het chloorgehalte laag is. Deze aandoening wordt ook wel bubbelbad folliculitis genoemd.

Volgens onderzoek (Spaanse link) is het een veelvoorkomende huidinfectie bij mensen die naar zwembaden en sauna’s gaan.

In het begin verschijnt het als rode vlekken. Er kan jeuk optreden en er kunnen blaasjes in de follikels ontstaan (papulopustuleuze huidlaesies). Het verdwijnt vaak zonder behandeling, hoewel, als de symptomen aanhouden, uitwendige antibiotica worden toegediend.

Impetigo

Dit is een andere infectie veroorzaakt door stafylokokken of streptokokken die kunnen binnendringen via een wond of insectenbeet. In bepaalde gevallen plant het zich ook voort op gezonde huid. Ze wordt geacht het meest bij kinderen (Spaanse link) voor te komen.

Deze bacterie gedijt in een vochtige omgeving. En ze kan worden overgedragen door in contact te komen met de huid van iemand die de infectie heeft of door besmette handdoeken en sportuitrusting te gebruiken.

De infectie verschijnt aanvankelijk als rode, acne-achtige puistjes. Ze vullen zich met pus en breken dan af, waardoor een bruin korstje ontstaat. De behandeling bestaat uit uitwendige of orale antibiotica.

Plantaire wrat

Plantaire wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) dat de huid infecteert. Het wordt in verband gebracht met het lopen op blote voeten in gemeenschappelijke ruimten van sportscholen, zoals douches of kleedkamers.

Plantaire wratten verschijnen als eeltige plekken die ruw aanvoelen. Ze kunnen donkerder worden als er bloed op zit uit gescheurde vaten. Ze zijn ook pijnlijk om op te lopen. De behandeling omvat uitwendig gebruik van salicylzuur.

Als de wratten aanhouden, of erg pijnlijk zijn, worden andere procedures toegepast, zoals laserverwijdering, bevriezing met stikstof en dan verwijdering.

De beste tips om huidinfecties op de sportschool te voorkomen

Vrouw in de sportschool
In je sporttas moeten de persoonlijke voorwerpen zitten die je niet deelt tijdens je verblijf in de plaats.

Voor, tijdens, en na het sporten zijn er verschillende maatregelen die we moeten nemen om huidinfecties op de sportschool te voorkomen. We vertellen je nu welke dat zijn.

1. Was je handen

We moeten er rekening mee houden dat de uitrusting, de gewichten of de halters door veel mensen zijn aangeraakt. En, hoewel sommige mensen handschoenen dragen, zijn dat vaak de vingerloze versie. De belangrijkste maatregel is je handen wassen voor en na de training, om besmetting en het overbrengen van ziekten te voorkomen.

Als zeep en water niet voorhanden zijn, is er de mogelijkheid om hand-desinfecterende gel aan te brengen of doekjes te gebruiken. Met het laatste kun je ook het deel van de uitrusting schoonmaken dat in contact komt met je huid.

2. Neem een douche

Als je klaar bent met sporten, en vooral na het zwemmen in een zwembad, moet je een douche nemen en je bezwete kleren verschonen. We moeten onze eigen handdoeken gebruiken. Gebruik geen gewone handdoeken. En vergeet niet je voeten goed af te drogen.

3. Was je kleren

We moeten de kleren die we voor de training gebruikt hebben verschonen. Je mag nooit meer dezelfde kleren dragen zonder ze gewassen te hebben, en gebruik natuurlijk warm water.

Bij het zwemmen moeten zwempakken in een aparte zak bewaard en apart gewassen worden, zodat ze niet met andere kleren of handdoeken vermengd worden.

4. Gebruik je eigen gebruiksvoorwerpen

Matten en handschoenen moeten als persoonlijke voorwerpen beschouwd worden. We mogen ze niet uitlenen of die van iemand anders gebruiken. Je kunt ook een klein matje gebruiken om op de oefenbanken te gaan liggen, om direct contact met de huid te vermijden.

5. Ga niet op blote voeten

Noch in de kleedkamers, noch in de douches mag je op blote voeten gaan. Het is aan te bevelen slippers te dragen en ze alleen voor deze doeleinden te gebruiken. Ze moeten in een apart plastic zakje gedaan worden als je ze mee naar huis neemt.

6. Bedek wonden

Als je recente wonden hebt, is het aan te raden ze met een verband of dressing te bedekken als we gaan trainen. Dit is vooral het geval als we contactsporten beoefenen of als dat deel van de huid in contact kan komen met trainingsapparatuur.

7. Persoonlijke voorwerpen hebben

Je moet geen persoonlijke voorwerpen delen, zoals handdoeken, scheermesjes, kammen, haarborstels of andere die onze huid aanraken.

De netheid van de sportzaal

Het is niet onze taak om de plaats waar we gaan trainen schoon te maken, maar het is wel belangrijk dat we goed observeren hoe schoon ze zijn, om te voorkomen dat we in de sportzaal huidinfecties oplopen. In die zin vraag je, voordat je je inschrijft, om een kijkje te nemen in de voorzieningen. Het is belangrijk te letten op details als de volgende:

  • De netheid van de badkamers.
  • Of de uitrusting roestig is of of er scheuren in de beklede delen zitten.
  • Het bestaan van desinfecterende doekjes of sprays om de uitrusting schoon te maken.
  • Als begeleiders gewichten en apparatuur oppakken zonder handschoenen te dragen of als ze de banken gebruiken zonder een matje of matje te leggen.

Ook kunnen we de sportschoolmedewerkers vragen naar de schoonmaakroutines. Bijvoorbeeld hoe vaak ze zijn en welke schoonmaakmiddelen gebruikt worden. We hebben het volste recht dat te weten, want we zijn betalende klanten en het is onze gezondheid die op het spel staat.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Baptista Pereira L. Impetigo. Review.  An. bras. dermatol. 2014; 89(2): https://doi.org/10.1590/abd1806-4841.20142283.
  • Enright M,  Robinson D,  Randle G. The evolutionary history of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). PNAS. 2002; 99(11): 7687-7692. https://doi.org/10.1073/pnas.122108599.
  • González-González A, Barrientos-García J, Sierra-Silva G. Frecuencia de tiña inguinal y su asociación con tiña de los pies, ungueal de pies o ambas. Dermatol Rev Mex. 2019; 63(4): 361-366.
  • Lévano Vásquez J, García Sánchez-Montejo F, Campos Segovia A, Martínez-Villasante Alemán A, Arias Novas B. Foliculitis por Pseudomonas. Rev Pediatr Aten Primaria. 2016; 18(72): 355-357.
  • Rihn J,  Michaels M,  Harner C. Community-Acquired Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus: An Emerging Problem in the Athletic Population. The American Journal of sport medicine. 2005; 33(12): 1924-1929. https://doi.org/10.1177/0363546505283273.
  • Stefani S, Chung D, Lindsay J.  Meticillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA): global epidemiology and harmonisation of typing methods. International Journal of Antimicrobial Agents. 2012; 39(4): 273-282.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.