Hoe weet je of je tiener liegt tegen jou of anderen?

Het tijdig ontdekken van leugens van je tiener kan de sleutel zijn om gedragsproblemen te voorkomen. In dit artikel delen we enkele tips over hoe je weet of je tiener liegt.
Hoe weet je of je tiener liegt tegen jou of anderen?

Laatste update: 24 augustus, 2019

Communicatie tussen ouders en hun kinderen is een populair onderwerp van discussie, vooral als het gaat om leugens en bedrog tijdens de adolescentie, het stadium van overgang naar volwassenheid. In dit artikel vertellen we je hoe je kunt weten of je tiener liegt tegen jou.

Dit is belangrijk, omdat liegen vaak tot grotere problemen leidt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • gedragsproblemen.
  • emotionele stoornissen.
  • moeilijkheden wat de communicatie binnen de familie betreft.

Wanneer je je realiseert dat je tiener liegt

Ouders bereiken vaak een keerpunt wanneer ze zich realiseren dat hun tiener tegen hen heeft gelogen. Ouders vermijden dan soms om met hun kind te praten uit angst, alsof het negeren van het probleem het zal oplossen.

Tegelijkertijd hebben tieners het gevoel dat er een gebrek aan vertrouwen is. Daardoor vermijden ze ook om met hun ouders te praten over wat er aan de hand is.

Dit leidt tot een geleidelijke vervreemding van elkaar wat ouderlijk toezicht belemmert. Als het niet wordt opgelost, kan dit adolescent gedrag onder andere leiden tot bijvoorbeeld:

Om deze reden is de eerste stap het ontdekken of je tiener regelmatig tegen je liegt. Als dit het geval is, moet je professionele hulp zoeken om dit probleem op te lossen en om een gezonde band te herstellen.

Hoe weet je of je tiener liegt

Enkele aanwijzingen

Ouders proberen met tiener te praten

De leugens van je tiener verbergen mogelijk andere problemen. Het is dus belangrijk om de indicatoren te kennen, zodat je tijdig en adequaat in kunt grijpen.

Om te beginnen lees je dit artikel waarschijnlijk omdat je vermoedt dat je tiener tegen je heeft gelogen. Als dit het geval is, heb je mogelijk al enkele van deze aanwijzingen ontdekt:

  • Je tiener overdrijft als hij je dingen vertelt die hij heeft meegemaakt.
  • Ze vertellen vaak leugentjes om bestwil.
  • Ze vertellen je niet over dingen die bijvoorbeeld op school gebeuren, zoals cijfers.
  • Je komt erachter wat ze doen via anderen.
  • Ze plaatsen foto’s op hun sociale netwerken die alleen een zeer positief deel van hun dagelijkse leven laten zien.
  • Je weet niet wat ze doen als ze uitgaan met vrienden.
  • Ze vertellen je altijd maar een klein deel van elk verhaal.

Lichaamstaal

Wanneer je met je tiener praat moet je ook op de hoogte zijn van enkele opvallende kenmerken van hun lichaamstaal. Deze tekenen helpen je te ontdekken of wat ze je vertellen waar is of niet. Deze tekenen zijn duidelijker naarmate ze jonger zijn.

  • Ze zullen bijvoorbeeld niet in je ogen kijken als ze liegen.
  • Daarnaast kunnen ze naar de zijkant kijken, een oogbeweging die verband houdt met verbeelding of een mogelijke leugen.
  • Ook kan hun stem gaan trillen en het is mogelijk dat hun handen zweten.

Hoe ze zich uitdrukken

Wanneer je je tiener een vraag stelt, moet je ook letten hoe hij zich uit. Hij zal niet op dezelfde manier praten als hij de waarheid vertelt dan als hij liegt.

Als ze bijvoorbeeld liegen, kunnen ze hetzelfde meermalen keren herhalen of te veel details over een situatie geven. Dit is hun manier om iets te rechtvaardigen dat niet waar is.

Emotionele problemen

Een tiener met problemen

Je tiener kan liegen vanwege een gebrek aan zelfrespect, problemen met socialiseren of een gebrek aan aandacht. Als dit gebeurt, is het belangrijk om dit probleem met goede communicatie het hoofd te bieden.

Elke tiener heeft minstens één keer tegen zijn of haar ouders gelogen. Adolescentie maakt je tiener sterker, daar ze zich ouder voelen en alles willen proberen. Als je tiener echter altijd tegen je liegt, moet je ook analyseren hoe het emotioneel met hem of haar gaat.

Het kan zijn dat een tiener die liegt last heeft van emotionele uitdagingen, zoals bijvoorbeeld:

  • een laag zelfbeeld
  • depressie
  • stress
  • een sterk gevoel van eenzaamheid

Daarom liegen ze om de persoon te laten zien die ze willen zijn, of om hun ouders te beschermen zodat ze zich geen zorgen over hen maken.

Als ouder is het dus essentieel om de leugens van je tiener op tijd te detecteren. Op deze manier kun je helpen negatief gedrag te voorkomen dat je relatie met je tiener en het vertrouwen binnen het gezin, evenals de sociale relaties van je tiener, kan schaden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.