5 tips voor de opvoeding van een gezonde tiener

Het is niet gemakkelijk om een tiener te zijn, maar jij - als ouder - hoeft het niet moeilijker te maken. Leer in dit artikel hoe je een gezonde tiener kunt opvoeden.
5 tips voor de opvoeding van een gezonde tiener

Laatste update: 27 april, 2019

De opvoeding van een gezonde tiener is een uitdaging. Laten we wel wezen, het is niet eenvoudig om tiener te zijn. Als je tiener problemen heeft, maak je dan geen zorgen: het is waarschijnlijk het gevolg van de manier waarop ze de wereld zien in deze fase van hun leven.

Het is belangrijk om hen te ondersteunen door middel van hun fysieke en psychologische veranderingen om een gezonde tiener groot te brengen en hen uit de problemen te houden.

Adolescentie is het stadium in het leven waarin een kind veranderingen begint te ervaren die hun gevoelens, smaak en opvattingen veranderen. Ze kunnen sterk veranderen en hun verbeeldingskracht is ook veel actiever gedurende deze tijd. Er is een grote kans dat je kind tekenen van rebellie vertoont als tiener.

Antwoorden met agressie, negeren van hun ouders, dichtslaan van deuren en schreeuwen zijn allemaal gedragingen die aangeven dat je kind deze moeilijke fase bereikt heeft.

In dit artikel zullen we je wat advies geven over de opvoeding van een gezonde tiener en hoe je het gemakkelijker voor hen kunt maken.

Tips voor de opvoeding van een gezonde tiener

Ontdek wat ze leuk vinden en wat ze gelukkig maakt

Om dit punt te bereiken, moet je een open en effectieve communicatie met je tiener hebben. Het is belangrijk dat je je gemoedsrust toont als je ideeën deelt en laat weten dat hun ouders de beste vrienden en vertrouwenspersonen zijn die ze kunnen hebben. Je kind zal zich daardoor veiliger voelen als hij of zij met je praat.

Het maakt het ook gemakkelijke voor hen om zich tot je te wenden als ze ondersteuning nodig hebben of hulp bij een moeilijke situatie.

Moedig hun doelen aan

Doelen zijn essentieel in het leven en helpen je kind groeien als persoon. Het hebben van doelen is essentieel voor vooruitgang, die zich voortdurend ontwikkelt en alle aspecten van het leven beïnvloedt: emotioneel, sociaal en persoonlijk.

Als je tiener leert om doelen te stellen en er aan werkt om deze te bereiken, zullen ze opgroeien met de wetenschap dat ze in staat zijn om te bereiken wat ze willen en een succesvolle volwassene te worden. Je moet ze leren dat ze al hun doelen met toewijding en vastberadenheid kunnen vervullen.

Wees echter heel voorzichtig om ervoor te zorgen dat het hun doelen zijn en niet jouw doelen voor hen.

Dit artikel vind je misschien ook interessant:
Stemmingswisselingen tijdens de adolescentie

Moedig je kind aan om goede relaties te hebben met hun vrienden

Goede relaties met vrienden

Vrienden kunnen van doorslaggevend belang zijn in de ontwikkeling van een tiener. In dit stadium besteden jonge mensen meer tijd aan hun vrienden dan aan andere activiteiten, dus let op alles wat met hun sociale omgeving te maken heeft.

Het belangrijkste is hoe ze hun vrienden behandelen. Leer je kind om respectvol te zijn en rekening te houden met anderen. Je moet ook weten hoe zij worden behandeld door hun leeftijdsgenoten.

Als ze zich buitengesloten voelen of een laag zelfbeeld ontwikkelen, is het normaal dat je tiener die frustratie thuis uit. Als dit gebeurt, praat dan met ze om uit te zoeken wat er is gebeurd. En help hen een oplossing voor het probleem te vinden.

Help ze een goed gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen

Het is normaal dat tieners een laag zelfbeeld ontwikkelen, wat deels te wijten is aan de fysieke veranderen die ze tijdens deze fase ondergaan. Het kan leiden tot dramatische stemmingswisselingen, depressie en agressief gedrag.

Om het te helpen een goed gevoel van eigenwaarden te ontwikkelen, moet je hen telkens complimenteren wanneer zij een doel bereiken of gezond gedrag vertonen. Zorg ervoor dat ze weten dat je trots op ze bent en dat je ze altijd accepteert zoals ze zijn.

Moedig gezonde activiteiten aan

Gezonde activiteiten

Buitenschoolse activiteiten kunnen talloze voordelen hebben voor lichaam en geest. Na schooltijd zal sporten hun fysieke ontwikkeling en algemene prestaties ten goede komen. Als je kind een wat meer artistieke aard heeft, kunnen zij hun intellectuele aanleg en motoriek verbeteren.

Deze activiteiten helpen tieners frustratie en woede te verminderen. Het is ook tijd dat ze sociaal actief zijn of hun talenten kunnen ontdekken.

Moedig ze aan om vrijwilligerswerk te doen

Tijdens de puberteit is het normaal dat een tiener zich alleen met zichzelf bezig houdt. Alledaagse situaties  maken ze gestrest en ze vergeten alle prachtige dingen die ze in hun leven hebben.

Door je tiener te betrekken bij goede doelen, ontwikkelen ze empathie voor de mensen om hen heen. Deze activiteiten kunnen hen helpen contact te maken met andere mensen en voorkomen dat ze al te egoïstisch worden.

Maak van je huis een rustige en gezonde plek

Voor de opvoeding van een gezonde tiener is  een harmonieuze thuisomgeving van belang. Het maakt dat je kind zich comfortabel voelt en meer tijd daar doorbrengt.

Goede communicatie in het gezin maakt het ook gemakkelijker voor hen om te praten over ongemakkelijke situaties. Bedenk dat je kind alleen door goede communicatie kunt helpen een oplossing te vinden voor de problemen die ze hebben.

Doe samen dingen die zij leuk vinden

Samen leuke dingen doen voor de opvoeding van een gezonde tiener

Zelfs als je problemen met je tiener hebt, zoek dan naar een manier om meer tijd samen door te brengen. Het simpele feit dat je om samen kwaliteitstijd met elkaar door te brengen, zal je ouder-kindrelatie verbeteren en hun zelfvertrouwen versterken.

Tot slot

De adolescentie is een ingewikkeld stadium voor elk kind. Dat betekent echter niet dat het onmogelijk is om een heel gezonde tiener groot te brengen.

Je moet begrijpen dat ze in deze periode van hun leven steeds meer afstand nemen van de ouderlijke bescherming en onafhankelijk worden. Dit zal uiteindelijk helpen om verantwoordelijke volwassenen met hun eigen doel te worden.

Om een gezonde tiener groot te brengen, moet je daarom open staan en steeds met hen in gesprek blijven. Dit zal hen in staat stellen te praten over de dingen die hen dwars zitten of kwetsen zonder ze te dringen dit uit te drukken door negatief gedrag thuisOok interessant voor jou

Hoe je met jouw tiener praten kan: vier tips
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
Hoe je met jouw tiener praten kan: vier tips

Met jouw tiener praten is niet gemakkelijk. Op deze leeftijd spreken ouders en kinderen immers verschillende talen. Dat maakt de communicatie moeilijk.