Hoe siliconen uit kleding te verwijderen

Vlekken op je kleding kunnen veel ergernis veroorzaken, vooral als ze er niet mee uit willen. We willen je vandaag enkele trucjes leren voor het verwijderen van siliconen uit kleding.
Hoe siliconen uit kleding te verwijderen

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je knutselt of eenvoudige reparaties aan je huis uitvoert, dan is het mogelijk dat je kleding bevlekt raakt met verf, olie, lijm of andere materialen die moeilijk uit stoffen te verwijderen zijn. Veel hobbyisten hebben zich al afgevraagd hoe ze siliconen kunnen verwijderen zonder de kleding te beschadigen door de lijm ervan af te trekken.

Gelukkig kun je dit probleem oplossen zonder een spoor achter te laten van wat er is gebeurd. Het hangt allemaal af van hoe snel je handelt en de truc die je gebruikt. Weet je er geen? Dan ben je hier aan het goede adres!

Trucs om siliconen uit kleding te verwijderen

Vanwege de bruikbaarheid en eigenschappen van siliconen zijn een van de meest gebruikte producten om thuis te lijmen. Hetzelfde geldt in het professionele veld, zoals gerapporteerd in een publicatie van Chemical Safety Facts (Spaanse link), waarin de sleutelrol van dit materiaal in verschillende segmenten van de economie wordt benadrukt.

Het is kleurloos, ondoordringbaar en biocompatibel. Voor handwerk en kleine huishoudelijke reparaties kan het in repen, vloeibaar, koud of heet (wat inhoudt dat het wordt gesmolten met een warmtepistool) worden gebruikt.

Het is in dergelijke scenario’s dat door onvoorzichtigheid druppels op kleding of andere stoffen vallen. Met de volgende aanbevelingen verminder je de tijd die je aan het schoonmaken besteedt, terwijl je ook goed voor je kleding zorgt.

Misschien ook interessant om te lezen:
Vijf producten om je kleding van olievlekken te ontdoen

1. Gebruik papier en een strijkijzer

Strijkijzer om siliconen te verwijderen

Deze truc is ideaal als je siliconen uit kleding wilt verwijderen die nog in vloeibare vorm zijn. Met andere woorden, de vlek moet recent zijn. Trek het kledingstuk uit en spreid het uit op een glad oppervlak. Bedek het met een vel toiletpapier of keukenpapier dat absorberend genoeg is en dat de hitte van een strijkijzer kan weerstaan.

Dit is omdat de volgende stap is om het apparaat gedurende één minuut op middelhoge temperatuur op het papier te laten staan. Controleer vervolgens of de siliconen door het vel geabsorbeerd zijn of dat je de procedure moet herhalen.

2. De magie van ijs

Het geheim hier is dat wanneer ijs met de lijm in contact komt, het ijs het verhardt, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is. Plaats het ijsblokje precies op de vlek en laat het een paar minuten zitten terwijl de lijm bevriest.

Verwijder het vervolgens met je vingernagels, een spatel, een mes of een ander gebruiksvoorwerp. Zorg er altijd voor dat je de stof niet beschadigt. Deze techniek werkt op katoen, linnen en zelfs synthetische stoffen. Gezien het effect van de kou op de stof en de droge lijm, kun je het kledingstuk ook in de vriezer leggen en even wachten voordat je het eraf haalt.

3. Gebruik een oplosmiddel om siliconen te verwijderen

Er is een speciaal oplosmiddel dat koude of verse siliconen van stoffen en andere oppervlakken verwijdert. Volg gewoon de stappen die op de verpakking staan aangegeven.

  • Over het algemeen bestaat dit uit het uitsmeren van het product over de vlek.
  • Laat het daarna ongeveer 5 minuten inwerken.
  • Na die tijd verwijder je het met een zachte borstel, een mes of ander gereedschap.

4. Aceton en alcohol: een effectieve combinatie

Het mengen van deze twee vloeistoffen is de beste keuze als de vlek lang geleden is opgedroogd en het kledingstuk zwart is.

  • Meng gelijke hoeveelheden 70 of 96% alcohol met aceton of nagellakremover en giet dit op de siliconen.
  • Wrijf met een doek over het aangetaste deel van het kledingstuk en controleer of het eruit komt.
  • Controleer tegelijkertijd de staat van de stof.
  • Zodra de siliconen zacht worden, verwijder je de resten met behulp van een mes met afgeronde punt, je vingernagels of een kleine troffel.

5. Verwijder het met een lepel

Voor deze techniek moet je behoorlijk behendig zijn, want je moet handelen zodra de lijm valt. Profiteer van het feit dat het zacht is en sleep de lepel erover om zoveel mogelijk te verwijderen. Een tafelmes is ook handig.

Als de siliconen een beetje opgedroogd zijn, moet je deze methode met een van de andere technieken om siliconen te verwijderen combineren die we hierboven hebben uitgelegd.

6. Wasbenzine of terpentine

Meer dan waarschijnlijk zal een van de bovenstaande trucs om siliconen uit je kleding te verwijderen werken. Als dit echter niet het geval is, dan kun je je toevlucht tot wasbenzine of minerale terpentine nemen.

Ze werken als een oplosmiddel zodra ze op het kledingstuk terechtkomen. Wat je ook kiest, je kunt het direct aanbrengen met een zachte borstel of, als je het liever niet riskeert, met een doek. Wrijf 5 minuten of totdat de vlek niet meer zichtbaar is.

Keuzes om te vermijden bij het verwijderen van siliconen uit kledingstukken

Vrouw haalt lijm van haar handen

Naast het verwijderen van de vlek is het niet bederven van de kleding waar je bij het verwijderen van siliconen met chemicaliën of keukengerei naar op zoek bent. Het succes van de trucs ligt in het niet maken van fouten, zoals schrobben. Het is waarschijnlijk je eerste reactie, maar je verspreidt de siliconen alleen maar.

Maak het kledingstuk ook niet meteen nat, want hierdoor zal de lijm stollen in plaats van deze te verwijderen. Het is beter om te wachten tot het vanzelf droogt en enkele van de tips op te volgen die we al hebben voorgesteld, zoals aceton, een strijkijzer of ijs.

Basisvoorzorgsmaatregelen om siliconen van stoffen te verwijderen

Siliconen zijn een delicate substantie, net als de producten die worden gebruikt om siliconen uit de stof te verwijderen. Er zijn daarom bepaalde voorzorgsmaatregelen die je niet over het hoofd mag zien:

  • Test het mengsel van nagellakremover en alcohol of oplosmiddel op een onopvallende plek op het kledingstuk om er zeker van te zijn dat de producten die je gebruikt de kleur niet vervagen of kwetsbare stoffen beschadigen.
  • Was het kledingstuk met gewoon wasmiddel en laat het aan de lucht drogen. Denk eraan om niet te schrobben.
  • Als de vlek bijzonder hardnekkig is, week dan een spons in zeep en probeer de resten te verwijderen zonder de stof te beschadigen.
  • Zorg ervoor dat je handschoenen en een masker gebruikt bij het werken met wasbenzine, terpentine of andere oplosmiddelen, aangezien er een risico op vergiftiging en huidbeschadiging bestaat (Engelse link).

Ten slotte is het beste advies om je kleding niet te verpesten als je met siliconen werkt om voor oude kleding te kiezen, het soort kleding dat je niet meer draagt als je naar buiten gaat. Op die manier zal je geen spijt hebben als je toch een vlek op je kleding krijgt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.