Een ontvetter gebruiken om vlekken te verwijderen

In dit artikel vertellen we je hoe je een ontvetter kunt gebruiken om verschillende vlekken op huishoudelijke oppervlakken te reinigen. Ontdek of je dit product op alle oppervlakken kunt gebruiken, of toch niet, in dit artikel!
Een ontvetter gebruiken om vlekken te verwijderen

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Wist je dat je een ontvetter kunt gebruiken om vlekken op alle oppervlakken, zoals muren of meubels, te reinigen? Hoewel de meeste mensen dit product alleen gebruiken om vet van keukenbladen te verwijderen, heeft het vele andere mogelijke reinigingsdoeleinden!

In dit artikel leggen we uit hoe je een ontvetter kunt gebruiken om vlekken van meubels, muren, werkbladen en andere oppervlakken te verwijderen. Mis het niet! Deze aanbevelingen kunnen zeer nuttig zijn.

Reinig vlekken met een ontvetter

Zoals de naam al aangeeft, is een ontvetter een ideaal product om vetvlekken volledig te reinigen. Soms zijn mensen na gebruik echter niet altijd tevreden met het eindresultaat. Gebruikt je het correct of maak je een fout die diepgaande reiniging verhindert? Werkt het alleen op vet? Ontdek het nu!

Gebruik een ontvetter om vetvlekken te verwijderen

Een vrouw maakt het aanrecht schoon

Voordat je vetvlekken van je keukentafel verwijdert, kun je deze het beste eerst leegmaken. Op deze manier kunt je het hele oppervlak schoonmaken, niet alleen de vlekken. Zodra je de tafel hebt opgeruimd, zorg er dan voor dat je deze tips volgt:

 • Open het raam zodat je je niet blootstelt aan de sterke geur van schoonmaakmiddelen. Op die manier ventileer je ook je huis.
 • Je kunt huishoudhandschoenen gebruiken om je huid te beschermen tegen de chemicaliën.
 • Bij elk reinigingsproduct zit een gebruiksaanwijzing. Neem even de tijd om deze te raadplegen, want ze werken niet allemaal op dezelfde manier! De afstand waarop je het moet gebruiken, de werkingstijd en de noodzaak om het product al dan niet af te spoelen zullen het eindresultaat beïnvloeden.
 • Spuit de ontvetter zo veel mogelijk op het oppervlak, met bijzondere nadruk op het vettigere gedeelte.
 • Laat het product inwerken voor het schrobben. Dit bespaart je tijd en moeite. In geval van een grotere vetophoping kan het product tussen de 10 en 15 minuten nodig hebben om in te werken.
 • Schrob met een spons om al het vuil en vet te verwijderen. Als je tafel is gemaakt van graniet, kunt je zelfs een aluminium spons gebruiken om de vuilste plekken te reinigen.
 • Voordat je je toevlucht neemt tot deze schuurspons, zorg ervoor dat deze het materiaal niet beschadigt door het te testen op een verborgen hoek.
 • Verwijder het vuil met een vochtige doek.
 • Als je het product moet afspoelen, zorg er dan voor dat je dit doet en droog het oppervlak vervolgens af met een schone doek.

Zelfgemaakte ontvetters

Iemand maakt het fornuis schoon

Wist je dat je naast het gebruik van een commerciële ontvetter ook een natuurlijke ontvetter zelf kunt maken? Hier zijn twee goede ideeën:

 1. Meng twee grote eetlepels zuiveringszout met water en breng deze oplossing aan op de betreffende plaats. In het geval van matig vuil, kun je een spuitvloeistof maken. Bij vetophopingen raden we aan om niet veel water aan het mengsel toe te voegen, maar om een pasta te vormen. Laat het intrekken en schrob de plek dan schoon. Daarna drogen met een schone doek en dat is het!
 2. Meng witte azijn met water (één deel azijn en vier delen water) en maak de vette plek schoon met dit mengsel. Laat enkele minuten intrekken en spoel dan af met water.

Met een van deze zelfgemaakte, natuurlijke ontvetters verdwijnen je vetvlekken op magische wijze! Probeer ze uit! Zoals je hebt gezien, zijn ze heel eenvoudig te maken.

Kan ik een ontvetter op de muren gebruiken?

Verwijder schimmel van de muren

Het gebruik van een ontvetter om vlekken op muren te verwijderen kan een slecht idee zijn. Alles zal afhangen van het soort verf dat je gebruikt om je muren te schilderen. Sommige verfsoorten tolereren de schurende elementen van ontvetter, terwijl andere verfsoorten hun kleur kunnen verliezen.

Voordat je muren met een ontvetter schoonmaakt, raden wij je aan om ze eerst te testen op een verborgen plek, zoals achter de bank of het tv-meubel. Wacht tot het product droog is om te bepalen of er veranderingen zijn in de kleur of textuur van de muur.

Je kunt tandpasta (wit, niet gekleurd) of antiroosshampoo (wit, niet gekleurd) gebruiken voor vlekken die veroorzaakt zijn door meubels. Het enige dat je hoeft te doen is een doek bevochtigen, een kleine hoeveelheid van het product op de muur aanbrengen en te schrobben. Net als bij de ontvetter raden we je aan om het product op een plaats uit het zicht te testen.

Verwijder vet van de meubels

Het reinigen van een houten tafel met een ontvetter

Veel mensen gebruiken een ontvetter om vlekken van meubels te verwijderen. Dit kan echter grotere vlekken veroorzaken die het nog erger maken. Een ontvetter is een schurend reinigingsmiddel dat vet oplost, dus stel je voor wat het met hout kan doen!

Als je meubels hardnekkige vlekken vertonen, raden we je aan om een vaatwasmiddel te gebruiken dat verdund is met water. Schuim het op en laat een doek in het mengsel weken. Schrob de vlek ermee en droog het meubel snel af om beschadiging te voorkomen.

Het gebruik van een ontvetter voor het reinigen van vlekken is een goed idee, mits je ervoor zorgt dat het oppervlak dit schurende product kan verdragen. Zorg ervoor dat je meubels of muren goed tegen het ontvettingsmiddel kunnen, voordat je ze schoonmaakt!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.