Reinigingsmethoden voor de oven, probeer deze tips

Er zijn verschillende reinigingsmethoden voor de oven. Citroen, azijn en baking soda helpen je bijvoorbeeld om je oven gemakkelijk schoon te maken en te desinfecteren. Het beste van deze tips is dat je ze ook bij andere apparaten werken!
Reinigingsmethoden voor de oven, probeer deze tips

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 07 november, 2022

Er zijn veel reinigingsmethoden voor de oven. De methode die je kiest is afhankelijk van het soort apparaat dat je hebt. Het is essentieel om dit apparaat brandschoon te houden. Anders zou het een bron van bacteriën en micro-organismen kunnen worden. Hier volgen daarom enkele trucs om je oven schoon te maken en het vlekkeloos te houden.

Reinigingsmethoden voor de oven

Reinigingsmethoden voor de oven

Zoals gezegd is het schoonhouden van je oven essentieel. Resten van voedsel of vet zitten vaak opgehoopt op de binnenwanden en op het glas. Iedere keer dat je de oven gebruikt branden deze resten in, wat dus gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid en de levensduur van de oven.

Daarom moet je deze apparaten van tijd tot tijd grondig reinigen. Je moet echter wel rekening houden met het type oven dat je hebt, zodat je de beste reinigingsmethode kunt kiezen.

Er zijn bijvoorbeeld bepaalde zelfreinigende ovens op de markt. Een van de functies van deze oven is een zelfreinigende modus. Het enige wat je dan moet doen is de instructies in de handleiding van de fabrikant volgen.

Niet iedereen heeft echter een oven in de keuken met dergelijke eigenschappen en mogelijk moet je eventueel vuil en vet er zelf afschrobben. Vandaag willen we je daarom vertellen hoe je ovens kunt reinigen, of het nu gaat om een gas- of elektrische oven of een combi-magnetron.

We zullen het niet alleen hebben over hoe je deze apparaten kunt reinigen. Onze tips zullen ook informatie bevatten over natuurlijke producten zoals citroen, azijn en baking soda.

Op deze manier hoef je je zuurverdiende geld niet uit te geven aan commerciële producten. Maak je geen zorgen: deze natuurlijk producten zijn zeer efficiënt, je zult uitstekende resultaten behalen! Ben je er klaar voor om aantekeningen te maken?

Gas- of elektrische ovens

Reinigingsmethoden voor de oven

Een oven schoonmaken is nooit eenvoudig. Vet plakt overal aan vast en we hoeven je vast niet te vertellen hoe moeilijk het is om het te verwijderen. Citroen, azijn en baking soda zijn natuurlijke ontvetters en je krijgt er uitstekende resultaten mee. We zullen hieronder in detail gaan bespreken over geschikte reinigingsmethoden voor de oven.

Citroen

Er is een geweldig natuurlijk ingrediënt dat je zal helpen om de oven schoon te maken. Het beste ervan is dat het ook mild voor je handen is en bovendien milieuvriendelijk. Je raad het goed, we hebben het over citroenen!

 • Snijd eerst drie citroenen en pers ze uit. Doe het sap in een ovenbestendige bak en zet het in de oven.
 • Doe daarna de oven dicht en verwarm deze op 250º C gedurende 30 minuten.
 • De ontvettingskracht van de citroen zal dan zijn werk doen en je hoeft daarna alleen nog de wanden van je oven af te vegen met een vochtige doek. Wees uiteraard voorzichtig, laat de oven eerst wat afkoelen voordat je dit doet.

Azijn

 • Giet azijn in een schone spuitfles en besproei hiermee de binnenkant van je oven. Pas op dat je niet op de verwarmingselementen spuit.
 • Verwarm vervolgens de oven op ongeveer 120 º C gedurende 10 minuten.
 • Om te voorkomen dat je je verbrandt, verwijder je pas nadat de oven is afgekoeld het vuil met een doek.

Baking soda

Baking soda is een ander geweldig ingrediënt om een oven mee schoon te maken, vooral als deze heel vuil is.

 • Meng eerst de baking soda met genoeg water om er een papje van te maken.
 • Breng het vervolgens aan op de binnenwanden van de oven (houdt het uit de buurt van de verwarmingselementen) en laat het ongeveer twee uur zitten. Zet de oven niet aan.
 • Verwijder tot slot de baking soda zorgvuldig en veeg het nog even na met een vochtige doek.

Combi-magnetron

Je magnetron schoonmaken

De magnetron is een van de meest gebruikte apparaten in de keuken, dus vet en viezigheid hoopt zich er gemakkelijk in op. De spetters van vloeistoffen maken het zelfs een van de huishoudelijke apparaten die het vaakst een reiniging vereisen. Het goede nieuws is dat het op de juiste manier schoonmaken niet moeilijk hoeft te zijn als je de onderstaande tips volgt.

Water, azijn en zout

 • Doe eerst een half glas water en een half glas azijn samen met een eetlepel zout in een magnetronbestendige bak.
 • Bedek de bak vervolgens met een deksel met gaten (dit kan plastic folie zijn waar je gaatjes in hebt geprikt).
 • Plaats de bak in de magnetron op maximaal vermogen gedurende 5 minuten. De stoom van het mengsel zal het vuil in de magnetron losmaken.
 • Laat de bak daarna nog 10 minuten in de magnetron staan, met de deur nog dicht.
 • Haal tot slot de bak uit de magnetron en veeg de binnenkant van je magnetron af met een vochtige doek.

Baking soda en azijn

 • Meng eerst een eetlepel azijn met een glas water in een magnetronbestendige open bak.
 • Zet de bak vervolgens in de magnetron en laat het met tussenpozen van 30 seconden op de hoogste stand draaien, totdat de hele vloeistof is verdampt.
 • Zodra het is verdampt, laat je de deur nog even dicht, zodat de stoom nog gedurende 10 minuten zijn werk kan doen.
 • Haal vervolgens de bak uit de magnetron. Wees echter voorzichtig, het bakje kan heet geworden zijn, pak het dus niet zomaar vast met je blote handen. Breng daarna baking soda aan met een natte spons.
 • Veeg tot slot de binnenkant van je magnetron af met een doek die je een beetje vochtig hebt gemaakt.

Ga je gang en probeer deze reinigingsmethoden voor de oven om een schone, glanzende oven te hebben. Deze reinigingsmethoden zijn eenvoudig, natuurlijk en vereisen niet te veel inspanning!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.