Hoe netelroos bij kinderen te behandelen

Netelroos bij kinderen is een ernstig probleem. De uitslag verschijnt wanneer een kind wordt blootgesteld aan een stof die een allergische reactie veroorzaakt. Blijf lezen voor meer informatie.
Hoe netelroos bij kinderen te behandelen

Laatste update: 25 oktober, 2020

Meestal verschijnt netelroos bij kinderen als gevolg van een allergische huidreactie. In dit geval is het niet de typische roodachtige bult op een specifiek deel van het lichaam, maar eerder grote laesies die over grote delen van de dermis zijn verspreid.

Allergenen zijn de stoffen die allergische reacties veroorzaken en ze zijn voor elk individu verschillend. Een kind kan bijvoorbeeld last hebben van netelroos als gevolg van een huisstofmijtallergie, maar misschien reageert zijn broer of zus er niet op.

De belangrijkste symptomen van netelroos bij kinderen

Zoals eerder vermeld, verwijst netelroos naar een grote allergische reactie die grote delen van de huid in beslag neemt. Het verschijnt kort nadat het kind in contact is gekomen met irriterende stoffen, die men kan vinden in de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan:

  • kleding
  • lucht
  • aarde
  • dierenhaar

Jeuk is een van de belangrijkste symptomen van netelroos. De jeuk is zo intens dat het een kind tot krabben dwingt en dat kan zelfs het risico op verwondingen met zich meebrengt.

Via deze wondjes kunnen bacteriën daar de huid binnendringen en zich voortplanten, wat vervolgens leiden kan tot een grotere infectie in het gebied.

Blaren en een hobbelige huid zijn duidelijk merkbaar en zichtbaar. Dit in tegenstelling tot andere, mildere allergische reacties. De zwelling begint korte tijd na blootstelling aan het allergeen en treedt soms onmiddellijk op, binnen een paar minuten. Dit duidt mogelijk op het ontstaan van een anafylactische shock.

De grootte van het getroffen gebied varieert van kind tot kind. Er kunnen zelfs meerdere lichaamsdelen tegelijkertijd zijn met actieve laesies. Het komt vaak voor op het gezicht, handen, voeten en lies. De romp is niet vrijgesteld, vooral niet bij voedselallergieën.

Behalve huidproblemen zijn er nog andere bijbehorende symptomen. Laten we eens kijken wat de meestvoorkomende klachten bij netelroos bij kinderen zijn.

  • Braken en misselijkheid. Het komt voort uit hetzelfde inwendige allergische proces, dat leidt tot een ontsteking van het maagslijmvlies.
  • Buikpijn. Soms komt het samen voor met lichte koorts. Andere keren is het echter te wijten aan de toename van de darmperistaltiek die probeert de allergenen uit het lichaam te verwijderen die in het spijsverteringskanaal terechtkomen.

Veelvoorkomende oorzaken van netelroos bij kinderen

De rug van een kind is bedekt met netelroos

Netelroos bij kinderen kan veel verschillende oorzaken hebben. De aanleiding is, zoals eerder vermeld, het in contact komen met een allergene stof.

Er is echter individuele variabiliteit, wat betekent dat alle kinderen verschillend kunnen reageren op verschillende allergenen. De meeste kinderen zijn allergisch voor iets specifieks. Enkele van de meestvoorkomende oorzaken van allergieën zijn onder andere:

Voedsel

Sommige kinderen zijn allergisch voor voedsel zoals rood fruit, anderen voor eieren en weer anderen voor bepaalde kruiden en dressings. Over het algemeen ontdekken ouders de allergie wanneer de eerste keer netelroos optreedt na consumptie van een bepaald voedingsmiddel.

Insecten

Insectenbeten zijn een mogelijke bron van allergische reacties. In het geval van een beet van een insect waar het kind allergisch voor is raakt het getroffen gebied overmatig ontstoken. De ontsteking en zwelling kan zich ook verspreiden naar andere regio’s.

Hooikoorts

Bij seizoensgebonden allergieën zijn de herfst- en lentemaanden het ergst voor kinderen. Naast de huidreactie hebben ze vaak last van klachten zoals hoesten, niezen, tranende ogen en soms zelfs bronchospasmen.

Infecties

Naast de symptomen die worden veroorzaakt door het contact met een allergeen, zijn er wonden als gevolg van een kruisreactie tussen het immuunsysteem en de cellen van het menselijk lichaam. Zowel virussen als bacteriën kunnen verantwoordelijk zijn voor de reactie.

Medicijnen

Veel kinderen hebben allergieën voor bepaalde medicijnen. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van wat de kinderen nemen. De meeste folders bevatten informatie en waarschuwingen, omdat het vaak niet de actieve component is die de allergische reactie veroorzaakt, maar de hulpstoffen die in de pil of siroop zit om ze op de markt te kunnen brengen.

Parfums

Cosmetica en parfums kunnen de huid sterk irriteren, daarom zijn er ook merken parfums die speciaal zijn bedoeld voor kinderen. Als de huid van het kind echter te gevoelig is, is de kans groot dat er toch een reactie optreedt.

Hoe netelroos bij kinderen te behandelen

Netelroos bij kinderen kan slopend zijn

Ten eerste is netelroos bij kinderen niet altijd gemakkelijk te diagnosticeren. Zodra de diagnose is gesteld, is het belangrijk dat de arts geneesmiddelen voorschrijft of toedient om de symptomen tegen te gaan.

Daarnaast kan het kind ook gebruik maken van handige huismiddeltjes. De combinatie van een antihistaminicum en een huismiddeltje is geweldig om het kind sneller te laten herstellen.

Medicijnen

Antihistaminica zijn ongelooflijk populair onder allergiemedicijnen. De meeste mensen gebruiken difenhydramine en loratadine in het geval van allergieën, omdat ze jeuk verlichten en roodheid van de huid verminderen.

Dit is echter niet de beste optie voor kinderen, omdat ze de neiging hebben om slaperigheid te veroorzaken. In extreme gevallen worden ze echter met de nodige voorzichtigheid gebruikt in een zo laag mogelijke dosis.

Als de netelroos bij kinderen zich over een groot gedeelte van het lichaam verspreidt, kan het nodig zijn om corticosteroïden te gebruiken. Het is belangrijk om hiervoor de huisarts of een kinderarts te raadplegen, aangezien zij degenen zijn die zullen weten of het echt noodzakelijk is. Tevens kunnen zij de geschikte soort en dosering voorschrijven.

Bij gebruik van corticosteroïden voor een beperkte tijd zouden er geen problemen op de lange termijn moeten zijn. het intramusculair of intraveneus toedienen van corticosteroïden is alleen vereist voor netelroos bij kinderen als de reactie zich ontwikkelt tot een anafylactische shock. Dit is gelukkig zelden het geval.

Huismiddeltjes

Wat huismiddeltjes betreft zijn er veel verschillende opties. Geloof het of niet, er zijn verschillende middelen die kunnen worden gebruikt om kompressen te maken die de lokale symptomen verlichten, met name jeuk.

De gemakkelijkste manier om allergiesymptomen te verlichten, is door koude doeken te gebruiken. De lagere temperatuur vermindert ontstekingen en roodheid, wat op zijn beurt de allergische reactie en de jeuk vermindert. Het gebruik ervan samen met antihistaminica en corticosteroïden biedt aanzienlijke verlichting.

Ter preventie is het belangrijk dat het kind al die allergenen waarop hij of zij reageert zoveel mogelijk vermijdt. Ook is het van vitaal belang om de slaapkamer van een kind dat lijdt aan allergieën te conditioneren.

Daarom mag hun kamer geen tapijten of gordijnen hebben die gemakkelijk mijten ophopen. Het gebruiken van een luchtontvochtiger is ook een goed idee om de hoeveelheid omgevingsstof te verminderen.

Als een kind netelroos krijgt door het eten van bepaald voedsel, verwijder je eenvoudig het allergeen in kwestie uit zijn dieet. Voor zuigelingen tot 2 jaar zijn er richtlijnen over voedingsstoffen die ze uit voorzorg niet mogen consumeren, omdat ze voor sommige kinderen krachtige allergenen kunnen zijn.

Raadpleeg altijd een kinderarts bij netelroos bij kinderen

Dit is hier het belangrijkste advies. Netelroos bij kinderen gaat niet van de ene op de andere dag weg. Om die reden is het essentieel om de huisarts of een kinderarts te raadplegen.

Bedenk dat een professionele aanpak essentieel is om de oorzaken te leren kennen en de symptomen van een aanval van netelroos bij kinderen te verminderen.

Als allergieën herhaaldelijk optreden, wees dan zeer voorzichtig. De mogelijkheid van anafylactische shock is dan zeer realistisch. Dit is een noodsituatie die bijna altijd een ziekenhuisopname vereist en je moet er alles aan doen om dit te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Máspero, Jorge, et al. “GUÍA ARGENTINA DE URTICARIA Y ANGIOEDEMA.” Medicina (Buenos Aires) 74 (2014).
  • Talamantes, Concepción Sierra, Violeta Zaragozá Ninet, and Remedios Alamar Martínez. “Aproximación a la clínica: diagnóstico y manejo de la urticaria.” Enfermería Dermatológica 11.32 (2017): 10-23.
  • Zúñiga, Roberto Velasco. “PROTOCOLOS DIAGNÓSTICOS Y TERAPÉUTICOS EN URGENCIAS DE PEDIATRÍA.” (2019).
  • Hung, Lisa, et al. “Human ex vivo and in vitro disease models to study food allergy.” Asia Pacific Allergy 9.1 (2018).
  • Casanueva, C. Ortega. “Alergia a la picadura de insectos.” PediatríaIntegral (2018): 138.
  • López, José Guadalupe Huerta, Álvaro Pedroza Meléndez, and Enrique López Valentín. “Urticaria crónica en niños. Revisión sistemática.” Alergia, Asma e Inmunología Pediátricas 29.1 (2020): 16-30.
  • de Miguel, Cristina Salas. “Urticaria, anafilaxia e intoxicación en pediatría.” (2018).
  • de Durana, María Dolores Alonso Díaz. Alergia a los pólenes de ciprés y olivo: fenotipos clínicos y perfil de reconocimiento de alérgenos en pacientes con doble sensibilización. Diss. Universidad de Alcalá, 2017.
  • Ferreira, Margarida Silva Vicente. Alergia de contacto a perfumes: 5 anos de experiência de consulta. MS thesis. 2016.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.