De voordelen van een luchtontvochtiger

Thuis een luchtontvochtiger hebben is geen luxe of een kwestie van esthetiek. Vanwege zijn functies kan hij allergische reacties helpen voorkomen. Wat zijn de beste mogelijkheden?
De voordelen van een luchtontvochtiger

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

In de meeste huishoudens, om niet te zeggen allemaal, zijn sommige ruimtes gevoelig voor vochtproblemen. Ofwel omdat er weinig ventilatie is, omdat ze continu in contact zijn met water, of omdat ze van bepaalde materialen zijn gemaakt. Er hopen zich geleidelijk vocht, schimmel en onaangename geuren op. Ben je bekend met de voordelen van een luchtontvochtiger?

Hoewel veel mensen denken dat een luchtontvochtiger een luxe apparaat is, is de waarheid dat het hebben van een luchtontvochtiger voordelen biedt die verder gaan dan het voorkomen van vlekken op de muren. Aangezien je de schimmel en mijten die in deze omgevingen gedijen, zult verwijderen, heeft er thuis eentje hebben ook een positieve invloed op je gezondheid.

En, zoals een studie gepubliceerd (Engelse link) in Environmental Health Perspectives stelt, worden vocht en schimmel met een verhoogd risico op allergieën en ademhalingsproblemen geassocieerd.

We weten daarom dat het hebben van een luchtontvochtiger synoniem is voor welzijn. We hebben daarom besloten om in dit artikel de voordelen van dit apparaat te delen en wat de beste opties zijn.

Wat is een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochtiger is een apparaat dat het vocht regelt dat zich in verschillende delen van een huis ophoopt, vooral die met een slechte ventilatie. Het werkt met een verdamper waardoor er een luchtstroom ontstaat waardoor vocht condenseert, dat zich in een tank gaat ophopen.

Wanneer de lucht vervolgens opdroogt en afkoelt, gaat deze door een condensator waardoor de kamer zijn temperatuur kan herstellen om het vochtgehalte te verlagen. Zoals we hierboven vermeldden, heeft dit allemaal belangrijke voordelen.

Aan de ene kant voorkomt het dat ruimtes, meubels en apparaten verslechteren als gevolg van vocht en aan de andere kant helpt het om je gezin gezond te houden. Uiteraard zijn er veel verschillende merken en modellen op de markt te vinden.

Als je echter een hoogwaardige en voordelige luchtontvochtiger wilt, dan raden we De’Longhi-luchtontvochtigers aan, bestsellers die ook door allergiestandaarden zijn gecertificeerd. Deze certificering geeft aan dat een product gegarandeerd is voor mensen met astma of allergieën.

De voordelen van een luchtontvochtiger

Kleine luchtontvochtiger

Op dit moment heb je al een idee over de voordelen van een luchtontvochtiger in je huis. Om enige twijfel te voorkomen, zullen we je alles gedetailleerd uitleggen.

1. Ze verbeteren de kwaliteit van de lucht

Het hebben van een luchtontvochtiger thuis is een gezondheidsprobleem geworden. Hoewel je er misschien niet op let, is de opeenhoping van stof, allergenen, haren van huisdieren en schimmels een van de oorzaken van allergieën en ademhalingsproblemen.

Zoals een publicatie van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) (Engelse link) stelt, kan het ook ongemak op de huid en in de ogen veroorzaken. Gelukkig kun je dankzij luchtontvochtigers, zoals de De’Longhi DEX- of DDSX-modellen, die gecertificeerd zijn (behalve model DEX210), de lucht van allergenen en stof zuiveren.

Op die manier zorgen ze voor een gezondere omgeving voor je gezin. Op deze manier verminder je het risico op huid- en ademhalingsproblemen en verwijder je mijten, schimmels en geurtjes.

Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe kan je allergische reacties op warmte verminderen?

2. Ze helpen kleding sneller te drogen

Veel huizen hebben slecht geventileerde ruimtes om kleding te drogen. Zo verhogen ze het vochtgehalte en krijgen de kleren een vieze geur. In dit opzicht is een ontvochtiger ook ideaal, omdat ze dienen om kleding te drogen. De De’Longhi DDSX-modellen helpen kleding in de helft van de tijd te drogen in vergelijking met natuurlijk drogen.

3. Ze lossen zelfs grote vochtproblemen op

Een DDSX220 luchtontvochtiger

Een ander groot voordeel van moderne luchtontvochtigers, zoals de De’Longhi-modellen, is dat ze de mogelijkheid hebben om grote vochtproblemen thuis op te lossen, zoals met de DDSX-modellen. Hiermee vermijd je de invloed van vocht op de esthetiek van het huis, vieze geuren en de mogelijke gezondheidsproblemen die zich kunnen voordoen.

4. Ze helpen je meubels en apparaten te beschermen

Wanneer omgevingen te vochtig zijn, dan gaan zowel meubels als apparaten sneller achteruit. Vocht tast de metalen onderdelen geleidelijk aan aan en verandert de kleuren van verf, hout en stoffen. Door vocht met een hoogwaardige luchtontvochtiger te verwijderen, zoals die we in dit artikel noemden, behoort dit tot het verleden.

5. Een aantal modellen is erg stil

Het geluid van een aantal luchtontvochtigers kan voor sommige mensen vervelend zijn als ze ‘s nachts worden gebruikt. Met dit in gedachten biedt De’Longhi alternatieven zoals het DNS-model die stil is. Een geweldige keuze voor degenen die voor comfort kiezen.

Conclusie

Een luchtontvochtiger kopen is een geweldige investering als je de belangrijke voordelen ervan in overweging neemt. Het is niet alleen een kwestie van esthetiek, het is ook een goede bondgenoot van gezondheid en welzijn. Houd dat in gedachten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mendell MJ, Mirer AG, Cheung K, Tong M, Douwes J. Respiratory and allergic health effects of dampness, mold, and dampness-related agents: a review of the epidemiologic evidence. Environ Health Perspect. 2011;119(6):748–756. doi:10.1289/ehp.1002410
  • Milne, Richard & Hockey, Hans & Rea, Harry. (2014). Long-Term Air Humidification Therapy Is Cost-Effective for Patients with Moderate or Severe Chronic Obstructive Pulmonary Disease or Bronchiectasis. Value in Health. 17. 320–327. 10.1016/j.jval.2014.01.007.
  • Humidifiers and indoor allergies. (n.d.)
    aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/humidifiers-and-indoor-allergies
  • Noti, J. D., Blachere, F. M., McMillen, C. M., Lindsley, W. G., Kashon, M. L., Slaughter, D. R., & Beezhold, D. H. (2013). High Humidity Leads to Loss of Infectious Influenza Virus from Simulated Coughs. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0057485

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.