Hoe kun je maagzweren voorkomen?

Om maagzweren te voorkomen, moet je je gewoonten veranderen en aanbevelingen voor een gezonde levensstijl in praktijk brengen. Hieronder leggen we de beste tips uit. Lees verder om ze te ontdekken!
Hoe kun je maagzweren voorkomen?
Karina Valeria Atchian

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karina Valeria Atchian.

Laatste update: 16 september, 2022

Maagzweren komen vrij vaak voor. Bij patiënten die eenmaal een maagzweer hebben gehad wordt bovendien een hoog recidiefpercentage waargenomen. Daarom is het belangrijk om waar mogelijk maagzweren te voorkomen.

Een klein percentage van de patiënten die eraan lijden kunnen complicaties ontwikkelen. Denk hierbij aan problemen zoals een maagbloeding en een maagperforatie, die levensbedreigend kunnen zijn. Een maagzweer is dus geen klein, onschuldig probleem.

Wat zijn maagzweren?

Maagzweren zijn zweren in de binnenwand van de maag of twaalfvingerige darm (het deel van de dunne darm dat direct na de maag komt). Ze worden ook wel ulcus ventriculi of ulcus pepticum genoemd.

Ze ontwikkelen zich en kunnen groter worden dankzij de zure activiteit van maagsappen. De ziekte wordt in verband gebracht met twee hoofdfactoren:

  • bacteriële infecties met Helicobacter pylori.
  • het gebruik van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s).
H. pylori bacterie

De meeste mensen met een maagzweer zullen geen symptomen vertonen of alleen dyspepsie hebben. De klachten die kunnen optreden bij dyspepsie zijn onder andere:

  • Pijn in de put van de maag.
  • Brandend maagzuur of zuurbranden.
  • Voedselintolerantie met boeren en een opgezette buik tot gevolg.
  • Misselijkheid en overgeven.

De prevalentie van klachten bij maagzweren is in de afgelopen decennia afgenomen, dankzij de identificatie en behandeling van H. pylori. Ernstige complicaties van maagzweren zijn onder andere:

  • bloedingen.
  • perforatie van de maagwand.
  • obstructie.

Welke factoren maken maagzweren waarschijnlijker?

Een van de bepalende factoren is een maaginfectie met de bacterie Helicobacter pylori. Tussen 85% en 100% van de patiënten met maagzweren testen positief op deze bacterie in hun maag of twaalfvingerige darm (Spaanse link).

Ook is het gebruik van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen een risicofactor, zoals:

  • aspirine
  • ibuprofen
  • indomethacine
  • diclofenac
  • piroxicam
  • naproxen

Dat geldt ook voor bepaalde gewoontes, zoals het roken van sigaretten en het consumeren van alcohol. Het risico neemt geleidelijk toe naarmate iemand ze langer gebruikt (Engelse link).

Deskundigen weten ook dat er een genetische aanleg voor maagzweren is (Spaanse link). Deze aanleg moet echter worden gecombineerd worden met ongezonde gewoonten voordat er problemen ontstaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen en dranken die maagklachten kunnen veroorzaken.

Het aanhouden van een gezond dieet dat veel fruit, groenten en vezels bevat, kan het risico verminderen om maagzweren te voorkomen.

De rol van stress en emoties bij het ontstaan van maagzweren is omstreden. Er zijn aanwijzingen (Spaanse link) dat het kan bijdragen aan hun ontwikkeling, evenals aan onvolledige genezing en een verhoogde kans op herhaling.

Dit artikel kan je ook interesseren:
Let op de volgende 10 symptomen van een maagzweer

Hoe kun je maagzweren voorkomen?

Vrouw met maagklachten

We hebben besloten om enkele aanbevelingen te delen die je kunt toepassen om maagzweren te voorkomen. Deze tips zijn geplaatst in de context van gezonde gewoonten en medisch-therapeutische maatregelen die worden ondersteund door wetenschappelijk bewijs.

Medicatie

Vermijd indien mogelijk het gebruik van aspirine. In het bijzonder moeten artsen het voor te schrijven aan patiënten met een voorgeschiedenis van maagzweren zorgvuldig overwegen.

Daarnaast moeten ze altijd kiezen voor de laagst mogelijke doses en de patiënt moeten deze altijd bij de maaltijd innemen. Als je pijnstillers nodig hebt, overleg dan met je arts of kies voor paracetamol.

Voor patiënten met een voorgeschiedenis van maagzweren die aspirine of een andere NSAID moeten blijven gebruiken, raden deskundigen aan om gelijktijdig een protonpompremmer te nemen (bijvoorbeeld omeprazol) zolang de medicatie gebruikt moet worden.

Bestrijdt de H. pylori-infectie met antibiotica die je arts heeft voorgeschreven. Er zijn meerdere antibiotica getest (Engelse link) en veel van hen hebben de bacteriën niet afdoende bestreden.

Het gekozen behandelingsregime moet rekening houden met de resistentiepatronen van deze bacterie. Om deze reden is een van de opties die artsen kiezen, de combinatie van clarithromycine en amoxicilline gedurende 14 dagen.

Voeding

Verander je dieet. Vermijd producten zoals:

  • chocolade
  • vet voedsel
  • gefrituurd voedsel
  • koffie
  • citrusvruchten
  • sterk gekruid voedsel

Hoewel experts weten dat ze niet direct maagzweren veroorzaken, kunnen ze deze wel verergeren. Daarom stellen ze altijd voor om hun consumptie te verminderen. De volgende dingen zijn ook belangrijk:

  • Voorkom overgewicht of probeer af te vallen.
  • Vermijd sigaretten en beperk alcoholgebruik.

Preventieve maatregelen zijn belangrijk om maagzweren te voorkomen

Patiënten die een maagzweer hebben gehad zullen profiteren van de meeste preventiemaatregelen die we in dit artikel aanbevelen. Het belangrijkste is dat ze het gebruik van NSAID’s en sigaretten moeten vermijden.

Bovendien zal een arts in veel gevallen de bestrijding van H. pylori evalueren. Dit is niet iets dat de patiënt zelf kan beslissen. De arts moet zo nodig aanvullende onderzoeken laten uitvoeren om de aanwezigheid van de bacterie en eventuele antibioticaresistentie te bevestigen. Zodra dit proces is voltooid, stelt de arts de benodigde behandeling op.

Hoewel gezonde gewoonten, stressvermindering en voedingsmaatregelen geen oorzakelijke factoren zijn, kunnen ze helpen de symptomen te verbeteren. Ook kunnen ze mogelijk de verergering van dyspepsie voorkomen.

Kortom, er zijn geen magische manieren om maagzweren te voorkomen. Dit vereist zowel toewijding als volharding van de patiënt en blijvende veranderingen in levensstijl.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kasper y col., Principios de medicina interna de Harrison, edición número 19, Editorial McGrawHill.
  • Nimish B., Peptic ulcer disease: Epidemiology, etiology, and pathogenesis, retrieved on 26 July 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/peptic-ulcer-disease-epidemiology-etiology-and-pathogenesis?search=%C3%BAlcera%20g%C3%A1strica&source=search_result&selectedTitle=4~150&usage_type=default&display_rank=4
  • Zambrano-Plata, Gloria Esperanza, et al. “Prevalencia de los factores de riesgo para cáncer gástrico en universitarios.” Revista Ciencia y Cuidado 11.1 (2014): 16-26.
  • Nimish B., Peptic ulcer disease: Clinical manifestations and diagnosis, retrieved on 26 July 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/peptic-ulcer-disease-clinical-manifestations-and-diagnosis?search=%C3%BAlcera%20g%C3%A1strica&source=search_result&selectedTitle=2~150&usage_type=default&display_rank=2
  • Nimish B., Peptic ulcer disease: Treatment and secondary prevention, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/peptic-ulcer-disease-treatment-and-secondary-prevention?search=%C3%BAlcera%20g%C3%A1strica&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
  • Fallone C. and cols., The Toronto Consensus for the Treatment of Helicobacter pylori Infection in Adults, Gastroenterology 2016;151:51-69.
  • Ganfornina Andrades, Ana. “El estrés y el sistema digestivo.” (2017).
  • Morilla Morilla, Ana. “Epidemiología, diagnóstico molecular y estudio de resistencias de Helicobacter pylori.” (2018).
  • Ichiyanagui Rodríguez, Carlos Enrique. “Epidemiología de la hemorragia digestiva.” Acta médica peruana 23.3 (2006): 152-155.
  • National Institute for health and care excellence (NICE). Gastro-oesophageal reflux disease and dyspepsia in adults: investigation and management. Clinical guideline [CG184]Published date: 03 September 2014 Last updated: 18 October 2019.
  • NIH Consensus Conference. Helicobacter pylori in peptic ulcer disease. NIH Consensus Development Panel on Helicobacter pylori in Peptic Ulcer Disease. JAMA. 1994;272(1):65-69.
  • Li LF, Chan RL, Lu L, et al. Cigarette smoking and gastrointestinal diseases: the causal relationship and underlying molecular mechanisms (review). Int J Mol Med. 2014;34(2):372-380. doi:10.3892/ijmm.2014.1786.
  • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, Tratamiento para las úlceras pépticas (úlceras gástricas), retrieved on 28 July 2020. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-digestivas/ulceras-pepticas/tratamiento#paciente

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.