Hoe kun je keukengerei steriliseren?

Is het ooit bij je opgekomen dat je keukengerei moet steriliseren? Het is het gezondste om te doen. We vertellen je de beste manieren om het te doen.
Hoe kun je keukengerei steriliseren?

Geschreven door Ana Luzardo

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je van koken houdt, vraag je je misschien af hoe je keukengerei kunt steriliseren en of het wel mogelijk is. Het antwoord is ja. Steriliseren is een proces (Spaanse link) waarmee je de totale vernietiging bereikt van micro-organismen die op een bepaalde plaats of in een bepaald voorwerp aanwezig zijn.

Goed steriliseren zorgt ervoor dat voedsel vrij is van ziekteverwekkende kiemen en kruisbesmetting. Je moet dus leren hoe je ze correct steriliseert om ongelukken te voorkomen. We vertellen je in dit artikel hoe je dat doet.

Waarom is het belangrijk om kookgerei te steriliseren?

Je denkt misschien dat je ze met water en zeep moet afwassen en dat dat voldoende is. Maar dat is niet zo. Vaatwassers, vaatsponzen en vaatdoekjes zijn de vuilste plekken in je keuken. Ze kunnen een haven zijn voor bacteriën als Salmonella en E. coli. Er kan ook kruisbesmetting met ander voedsel optreden, want ziektes gebruiken keukengerei als kanaal om zich te verplaatsen.

  • In het geval van Salmonella gaat het om een bacterie die in de darmen van mensen en dieren leeft. Ze veroorzaakt misselijkheid, braken, krampen, diarree, koorts, rillingen, hoofdpijn en bloed in de ontlasting.
  • E. Coli veroorzaakt bijna dezelfde symptomen als Salmonella, behalve de hoofdpijn. Beide bacteriën zijn fecale coliformen, wat betekent dat hun aanwezigheid in een omgeving wijst op besmetting met uitwerpselen.

Er zijn ook andere minder ernstige ziekten, zoals Campylobacter infectie, rotavirus of listeriose. Ze worden meestal in de keuken gebracht door vlees dat met dierlijke uitwerpselen besmet is of door het niet wassen van de handen bij het bereiden van voedsel. Het veronachtzamen van hygiënische regels kan dus deze voedselinfecties veroorzaken.

Hoe kan ik problemen voorkomen?

Vrouw met buikpijn

Deze ziekten zijn te voorkomen door een goede hygiëne in een keuken te handhaven. Gastro-enteritis door voedselvergiftiging kan grotendeels vermeden worden door elementaire hygiënische regels te volgen.

  • Zoals al duidelijk is, moet je het keukengerei steriliseren.
  • Daarnaast is een van de belangrijkste maatregelen die je moet nemen is de vaatwasserspons en vaatdoekjes elke dag met kokend water schoon te maken. Zo voorkom je de verspreiding van ziektekiemen.
  • Ook de koelkast moet je grondig schoonmaken. Het is aan te bevelen hem onder de 4 graden Celsius te houden om de groei van micro-organismen te voorkomen.
  • Wat afval betreft, is het het beste het af te dekken en het er regelmatig uit te halen. Koop een bak met een pedaal, zodat je het niet met je handen hoeft te hanteren.

Hoe steriliseer je keukengerei?

Om keukengerei goed te steriliseren, moet je ze van elkaar scheiden. We leggen het proces voor elk van hen uit.

Messen

Messen zijn een van de belangrijkste soorten keukengerei. Er zijn twee methoden om messen te steriliseren: de ene is de klassieke methode en de andere is met ultraviolet licht.

De klassieke methode is om het keukengerei in stoom te brengen, die het vermogen heeft te steriliseren omdat in gasvormige toestand de moleculen gemakkelijker in de voorwerpen doordringen. Als ze heet zijn, zijn ze in staat ziekteverwekkende micro-organismen te doden.

Deze micro-organismen hebben een groeitemperatuur tussen 20 en 45 graden Celsius. Dat geldt ook voor sporenvormende bacteriën die maag- en darmproblemen veroorzaken.

Deze sporen zijn bestand tegen hoge temperaturen, en om een optimale sterilisatie te krijgen moet dus gedurende 15 minuten (Spaanse link) een temperatuur van meer dan 100 graden Celsius bereikt worden.

Bij ultraviolet steriliseren, een van de meest gebruikte in de levensmiddelenindustrie, kunnen de meeste micro-organismen gedood worden. Hiervoor is een UV-lamp nodig, hoewel er steriliseeremmers en -ovens met deze technologie verkocht worden.

Vorken en lepels

Je moet ze apart van messen steriliseren. Wees vooral voorzichtig als het keukengerei van plastic is.

  • Doe eerst al het bestek en keukengerei, zoals tangen, scharen, spatels of schuimspanen in een bak of schaal speciaal voor het steriliseren.
  • Kook vervolgens water met allesreiniger en giet het in de bak, zodat ze allemaal ondergedompeld zijn. Dek af met een deksel en laat 5 tot 20 minuten staan.
  • Als de tijd verstreken is, verwijder je het deksel en verwijder je voorzichtig het water, zodat de voorwerpen kunnen afkoelen.
  • Droog af en bewaar op een schone plaats.

Snijplank

Snijplank

Om de snijplank te ontsmetten hangt het helemaal af van het materiaal waarvan hij gemaakt is. Ze zijn meestal van hout. In het geval van azijn tast het de vezels van het oppervlak niet aan en vermijdt het de aantasting ervan. Door zijn bestanddelen kan het de bacteriën bestrijden die voedselinfecties veroorzaken.

Om het te gebruiken maak je het oppervlak schoon, en spuit je er witte azijn op. Laat het 10 minuten inwerken. Spoel het na deze tijd af met water en laat het drogen.

Wil je de geur neutraliseren, gebruik dan citroensap. Begin door een schijfje af te snijden en het dan gedurende 2 minuten over het oppervlak van de plank te wrijven. Laat het aan de lucht drogen zonder af te spoelen.

Steriliseer voor de veiligheid van je gezin

In het algemeen moet je je keukengerei steriliseren omdat je ermee omgaat met wat je in je mond stopt en ze een middel tot voedselbesmetting kunnen zijn. Met deze eenvoudige gewoonte voeg je veiligheid toe aan de gezondheid van je gezin.

Neem er de tijd voor en combineer het met andere verzorgingsmaatregelen, zoals vlees en groenten scheiden en producten van veilige herkomst gebruiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.