Hoe moet je seksspeeltjes steriliseren?

Als het om seksuele intimiteit gaat, komt het gebruik van seksspeeltjes steeds vaker voor. Ze helpen de erogene zones te stimuleren en om de opwinding tijdens een seksuele ontmoeting te stimuleren. Ontdek in dit artikel hoe je seksspeeltjes kunt steriliseren.
Hoe moet je seksspeeltjes steriliseren?
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Om gezondheidsproblemen te voorkomen, is het essentieel om te leren hoe je seksspeeltjes op de juiste manier kunt steriliseren. Op deze manier kun je ze veilig gebruiken en zonder problemen genieten van intimiteit en een bevredigend seksleven.

Houd er rekening mee dat het niet schoonmaken van seksspeeltjes een hoog risico op infectie met zich meebrengt. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is het niet voldoende om ze simpelweg onder stromend water te houden of ze schoon te wrijven met een doekje.

Hoe kun je seksspeeltjes goed steriliseren?

Het gebruik van seksspeeltjes komt veel vaker voor dan je misschien denkt. Sommige mensen hebben er geen probleem mee om dit toe te geven, terwijl anderen het liever voor zichzelf houden.

Als het gaat om het steriliseren van seksspeeltjes, is het eerste dat je moet doen de instructies van de fabrikant raadplegen. In de gebruiksaanwijzing staat hoe je het product moet reinigen voor de veiligheid van je intieme zone en om ervoor te zorgen dat je het product niet beschadigt. Dat is vooral van belang als het speeltje op batterijen werkt of een motor heeft.

Hieronder beschrijven we de basisregels voor het steriliseren van seksspeeltjes, die verschillend zijn afhankelijk van de kenmerken. Seksspeeltjes moeten veilig zijn en geschikt zijn om te gebruiken voor je intieme omgeving.

Dit artikel kan je interesseren:
Waarom neemt seksueel verlangen in de zomer toe?

Was het speeltje af of kook het uit

Over het algemeen moet je seksspeeltjes voor en na elk gebruik wassen. Dat is extra belangrijk als je het speeltje hebt gedeeld of met iemand gaat het delen. Je mag daarbij het risico van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) niet vergeten.

Als je zeep gaat gebruiken, vermijd dan zeep met geurstoffen of andere toevoegingen. Idealiter zou je een neutrale zeep moeten gebruiken. In feite is het zelfs nog beter als je kiest voor een specifieke zeep voor intieme delen. Deze zepen zijn zeer mild en het meest geschikt en zullen het genitale gebied niet irriteren.

Voor extra veiligheid kun je ervoor kiezen om het speeltje een paar minuten uit te koken. Doe dit echter alleen als het speeltje geen motor heeft en het materiaal bijvoorbeeld van roestvrij staal of siliconen is.

Opmerking: hoewel sommige mensen de vaatwasser gebruiken om hun seksspeeltjes schoon te maken, raden we aan ze met de hand te wassen volgens de specificaties uit de gebruiksaanwijzing.

Alcohol voor lederen voorwerpen

Een vrouw die bondage beoefent

Bondage SM, dat verschillende soorten seksuele handelingen met wederzijdse instemming omvat, is de laatste jaren populair geworden. In dit opzicht omvat het zowel bondage, discipline, dominantie en onderwerping als sadomasochisme. Deze stroming heeft leren kleding en accessoires populair gemaakt.

  • Het reinigen van lederen voorwerpen verhoogt hun duurzaamheid en maakt ze veiliger in gebruik. Gebruik in dit geval alleen water en zeep om leren seksspeeltjes of kledingstukken te steriliseren.
  • Voor een betere desinfectie kun je ook 70% isopropylalcohol gebruiken. Dit is een eenvoudige, goedkope en milieuvriendelijke optie om je doel te bereiken. Er zijn voor het reinigen van deze materialen ook specifieke producten.

Pas op met poreuze materialen

Bij seksspeeltjes van poreuze materialen, zoals schuim of iets anders, moet je speciale voorzorgsmaatregelen nemen. Deze speeltjes nemen gemakkelijk vocht en vuil op en zijn moeilijk schoon te maken, waardoor ze de perfecte plek zijn voor de groei van bacteriën.

We weten allemaal dat je poreuze seksspeeltjes nooit zult kunnen steriliseren. Daarom raden we aan om ze te gebruiken met condooms zonder glijmiddel, of met glijmiddel op waterbasis. Op deze manier creëer je een veel veiligere beschermende barrière.

  • Indien mogelijk kun je dit soort producten het beste helemaal vermijden. Als het gaat om het kiezen van seksspeeltjes, moet je de kwaliteit van het materiaal niet onderschatten.
  • Niet alleen voor reiniging na gebruik, maar ook omdat sommige soorten kunststoffen potentieel giftige stoffen kunnen bevatten, zoals ftalaten of bisfenol A (BPA).

Seksspeeltjes met een motor

Om gemotoriseerde seksspeeltjes niet te beschadigen moet je heel voorzichtig zijn. Je kunt ze onder stromend water wassen zonder ze onder te dompelen, zodat je de delen die kunnen beschadigen niet nat maakt. In plaats daarvan kun je ook een vochtige doek gebruiken om het speeltje grondig te reinigen.

Om seksspeeltjes met een motor te steriliseren kun je zoeken naar specifieke producten die voor dit doel worden verkocht. Er zijn verschillende soorten en formaten en je vindt ze in seksshops. Dit zijn antibacteriële producten aangepast aan de intieme zone. Ze zijn verkrijgbaar als:

  • vloeistof
  • spray
  • vochtige doekjes
  • enzovoorts

Nadat je klaar bent met het steriliseren van je seksspeeltjes

Ten slotte moet je niet vergeten dat je, nadat je je seksspeeltjes hebt schoongemaakt en gewassen, ervoor moet zorgen dat ze volkomen droog zijn. Bewaar ze daarnaast in hun etui of in een stoffen tas om je tegen allerlei bacteriën te beschermen. Alleen op deze manier houdt je ze correct gesteriliseerd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.