Hoe weet je binnen 3 seconden of je een vers ei hebt?

Je kunt aan de datum op de doos zien wanneer de eieren zijn gelegd, maar wat doe je als je een ei los hebt bewaard in de koelkast? Hoe kun je dan zien of het vers is of niet?
Hoe weet je binnen 3 seconden of je een vers ei hebt?

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er is niets lekkerder dan een vers ei bij je ontbijt. Eieren zijn een heel gezond voedingsmiddel, dat je vaak in je dieet moet opnemen dankzij de vele voordelen.

Hoewel je eieren lang in de koelkast kunt bewaren, is er niets beter dan ze vers te kopen en ze snel daarna eten, zodat je het beste eruit kunt halen.

De meest verse eieren van de beste kwaliteit die je kunt kopen zijn zonder twijfel de eieren die je op een boerderij kunt kopen.

Hoewel het heel makkelijk is om eieren in de supermarkt te kopen, zijn ze meestal niet zo vers, omdat de commerciële productie van eieren soms bepaalde processen gebruikt om ze langer vers te houden, zodat ze langer in de supermarkt kunnen blijven staan.

Oudere eieren zijn nog steeds geschikt om te eten, maar ze hebben niet die heerlijke smaak van verse eieren en als je ze kookt komen ze er meestal niet zo goed uit als je had gehoopt. Maar hoe weet je of ze vers zijn of niet?

Wanneer zijn de eieren gelegd?

Eieren op een tafel

Als je een doos eieren koopt in de supermarkt, wil je graag weten wanneer deze zijn gelegd, toch? Dit kun je zien aan de hand van de THT (tenminste houdbaar tot) datum. Die is namelijk 28 dagen later dan de datum waarop de eieren zijn gelegd.

Als er op een doos een datum staat van bijvoorbeeld 27 november, betekent dit dat de eieren vier weken eerder zijn gelegd. In dit geval dus op 30 oktober.

Je kunt op de doos van de eieren overigens nog meer informatie vinden over de eieren, aan de hand van de stempel die op het ei zit. Hier staat in een cijfercode hoe de kip heeft geleefd, en ook op welke boerderij het ei gelegd is.

De drijftest om te kijken of een ei vers is

Omdat je niet altijd toegang hebt tot de doos om de versheid van een ei na te kijken, is er ook een andere methode waardoor je kunt zien hoe vers het ei is dat je wilt eten.

De test is heel simpel. Je hoeft alleen maar het ei in een glas water te doen. Als het vers is zal het zinken en op de bodem van het glas blijven liggen.

Hoe ouder het ei is, hoe meer het zal drijven. Dit komt doordat na verloop van tijd het ei vloeistof verliest door de poriën in de schaal, waardoor het ei lichter wordt en er meer lucht binnen het ei komt.

Waarom is het belangrijk om verse eieren te eten?

Ontbijt met gebakken ei

Net als ieder ander voedsel bevatten verse eieren meer voedingsstoffen en ze zijn ook lekkerder. Als je eieren koopt weten veel mensen niet hoe vers ze zijn, want op het eerste gezicht zien ze er vers uit door het productieproces dat ze hebben ondergaan, zoals de blootstelling aan lage temperaturen.

Deze resultaten zijn duidelijker als je oudere eieren kookt en je realiseert dat ze niet dezelfde kleur en smaak hebben als een vers ei. Verse eieren zullen altijd lekkerder smaken, een donkerdere dooier hebben en het wit kan makkelijk worden gescheiden van de dooier.

Eieren bevatten oplosbaar koolzuur, in zowel het wit als in de dooier. Na verloop van tijd wordt dit zuur uitgescheiden door de poriën in de schaal, waardoor de pH toeneemt. Daardoor ontstaan de volgende verschijnselen:

  • verlies aan consistentie
  • een dooier die niet meer in het midden ligt
  • het wit wordt minder helder en verliest zijn kleur

Moet je eieren wassen?

Het is geen goed idee om eieren te wassen, want dit kan de schaal verzwakken of beschadigen – de beschermlaag tegen organismen. Als je eieren wast, verzwakt de opperhuid, het deel van het ei dat vastzit aan de schaal en voorkomt dat bacteriën in het ei komen. 

Als je je eieren wast, riskeer je infecties


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.