Hoe kun je binnen 3 seconden weten of een ei vers is?

Er is niets lekkerder dan een vers ei bij je ontbijt. Eieren zijn een heel gezond voedingsmiddel, dat je vaak in je dieet moet opnemen dankzij de vele voordelen.

Hoewel je eieren lang in de koelkast kunt bewaren, is er niets beter dan ze vers te kopen en ze snel daarna eten, zodat je het beste eruit kunt halen.

De meest verse eieren van de beste kwaliteit die je kunt kopen zijn zonder twijfel de eieren die je op een boerderij kunt kopen. Hoewel het heel makkelijk is om eieren in de supermarkt te kopen, zijn ze meestal niet zo vers, omdat de commerciële productie van eieren bepaalde processen gebruikt om ze langer vers te houden, zodat ze langer in de supermarkt kunnen blijven staan.

Sommige eieren worden bijvoorbeeld onderworpen aan gedeeltelijke bevriezing en koude opslag gedurende een aantal weken voordat ze aan winkels worden geleverd.

Oudere eieren zijn nog steeds geschikt om te eten, maar ze hebben niet die heerlijke smaak van verse eieren en als je ze kookt komen ze er meestal niet zo goed uit als je had gehoopt. Maar hoe weet je of ze vers zijn of niet?

De Juliaanse datum

Eieren

De eierindustrie in de VS en elders vereist dat eierdozen een gedrukte reeks cijfers bevatten, variërend van 000 tot 365. Dit nummer staat bekend als de Juliaanse datum en het geeft aan wanneer de eieren werden schoongemaakt en verpakt. Als er op een doos een stempel staat met bijvoorbeeld 000, betekent dit dat de eieren zijn verpakt op 1 januari. Bij het getal 213 betekent het dat ze zijn verpakt op 2 augustus.

Bij deze datum staat ook een andere datum die je vertelt wanneer de uiterste verkoopdatum van de doos aan de consument is. Een doos eieren gestempeld met het nummer 015 en de datum 2/28 betekent dat de eieren op 15 januari werden verpakt en verkocht kunnen worden tot 28 februari, anderhalve maand na de verpakkingsdatum.

Wie zou er nou eieren willen kopen die ouder dan zes weken zijn als je ook verse kunt krijgen? Niemand toch?

De drijftest om te kijken of een ei vers is

Omdat je niet altijd toegang hebt tot de doos om de versheid van een ei na te kijken, is er ook een andere methode waardoor je kunt zien hoe vers het ei is dat je wilt eten.

De test is heel simpel. Je hoeft alleen maar het ei in een kop water te doen. Als het vers is zal het zinken en op de bodem van de kop blijven liggen.

Hoe ouder het ei is, hoe meer het zal drijven. Dit komt doordat na verloop van tijd het ei vloeistof verliest door de poriën in de schaal, waardoor het ei lichter wordt en er meer lucht binnen het ei komt.

Waarom is het belangrijk om verse eieren te eten?

Ontbijt met Ei

Net als ieder ander voedsel bevatten verse eieren meer voedingsstoffen en ze zijn ook lekkerder. Als je eieren koopt weten veel mensen niet hoe vers ze zijn, want op het eerste gezicht zien ze er vers uit door het productieproces dat ze hebben ondergaan, zoals de blootstelling aan lage temperaturen.

Deze resultaten zijn duidelijker als je oudere eieren kookt en je realiseert dat ze niet dezelfde kleur en smaak hebben als een vers ei. Verse eieren zullen altijd lekkerder smaken, een donkerdere dooier hebben en het wit kan makkelijk worden gescheiden van de dooier.

Eieren bevatten oplosbaar koolzuur, in zowel het wit als in de dooier. Na verloop van tijd wordt dit zuur uitgescheiden door de poriën in de schaal, waardoor de pH toeneemt en daarmee samen:

  • Verlies aan consistentie
  • Een dooier die niet meer in het midden ligt
  • Het wit wordt minder helder en verliest zijn kleur

Moet je eieren wassen?

Het is geen goed idee om eieren te wassen, want dit kan de schaal verzwakken of beschadigen – de beschermlaag tegen organismen. Als je eieren wast, verzwakt de opperhuid, het deel van het ei dat vastzit aan de schaal en voorkomt dat bacteriën in het ei komen. Als je je eieren wast, riskeer je infecties.