Hoe je een bestuiversvriendelijke tuin kunt aanleggen

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een bestuiversvriendelijke tuin maakt, rekening houdend met de behoeften van zowel bestuivende dieren als planten.
Hoe je een bestuiversvriendelijke tuin kunt aanleggen

Geschreven door Rafael Victorino Muñoz

Laatste update: 01 mei, 2023

Het hebben van een bestuiversvriendelijke tuin is een goed project voor school, voor je gemeenschap, of gewoon als persoonlijk initiatief. En zolang het buiten is, zijn er verschillende opties van ruimtes om het te plaatsen. Het kan in het buurtpark zijn, het schoolplein, de tuin van het huis, of zelfs in een raam.

Zo helpen we ook onze planeet een handje. Dit soort acties komt ten goede aan planten, vogels en insecten, die zowel voedsel (nectar en stuifmeel) als een habitat krijgen. Lees verder en we vertellen je hoe je dat kunt doen!

Een bestuiversvriendelijke tuin: wat zijn bestuivende dieren?

Voordat we uitleggen hoe we een tuin vriendelijk kunnen maken voor bestuivende dieren, is het belangrijk om deze soorten te leren herkennen en hoe je ze kunt aantrekken.

Insecten

Omdat we geneigd zijn ze als een plaag te beschouwen zodra we ze zien, denken we er vaak aan hoe we insecten uit de tuin kunnen elimineren door een of ander product te spuiten. Hoewel sommige schadelijk zijn, moeten we weten dat veel soorten – integendeel – heilzaam zijn.

Ze gaan van de ene bloem naar de andere en verzamelen stuifmeel om zich te voeden. Onderweg laten ze deeltjes vallen, die bevruchting in planten mogelijk maken. Tot de meest voorkomende behoren de volgende:

  • Bijen zijn de bekendste insecten binnen deze categorie. Er zijn meer dan 20.000 soorten in de wereld, hoewel vele met uitsterven worden bedreigd. Ze voeden zich met stuifmeel en nectar en helpen niet alleen bij de voortplanting, maar produceren ook honing.
  • Vlinders behoren tot de orde van de Lepidoptera; het zijn ook bestuivers, maar alleen van bepaalde planten, waarin ze paaien zodat hun rupsen zich kunnen voeden.
  • Lieveheersbeestjes zijn felgekleurde kevers; naast bestuiving helpen ze ook bij de bestrijding van plagen als bladluizen en spintmijten.
  • Bladluizen worden vaak verward met bijen of wespen, maar onderscheiden zich door hun grote ogen en vrij kleine antennes. Volgens studies (Spaanse link) is aangetoond dat ze belangrijk zijn voor verschillende soorten in landbouwecosystemen.
Een bij op een bloem
Bijen zijn een van de bekendste bestuivende insecten.

Vogels

Kolibries behoren tot de belangrijkste bestuivers. Door hun snelle vlucht en felle kleuren zijn ze zeer aantrekkelijk voor het oog. Daarnaast blijkt uit onderzoek (Spaanse PDF) dat er andere vogelsoorten zijn die nectarivoor zijn, zoals de honingkruiper (Coereba flaveola) en, in mindere mate, de pinchaflores (Diglossa spp).

Vleermuizen

Verschillende vleermuizen zijn geïdentificeerd als bestuivers, bijvoorbeeld van de pequi- of souarinoot die in Brazilië voorkomt en in het Amazonegebied door traditionele gemeenschappen op grote schaal wordt geconsumeerd.

Andere bestuivers: zoogdieren

Ten slotte kunnen ook andere kleine zoogdieren een bestuivende rol spelen. Hiertoe behoren apen, knaagdieren (eekhoorns) en neusbeertjes.

Hoe maak je een bestuiversvriendelijke tuin?

Om een tuin te hebben die bestuiversvriendelijk is, moeten we nadenken over zowel planten als dieren, en over de ruimte en middelen die we beschikbaar hebben. Er zijn verschillende dingen te doen, dus laten we aan de slag gaan!

Observeer je omgeving

Om te beginnen. We moeten leren observeren zoals natuurkenners dat doen. Er zijn verschillende vragen te beantwoorden:

  • Welke dieren bezoeken de plek vaak of zijn typisch voor het gebied?
  • Welke planten hebben de voorkeur van deze soorten?
  • Op welke tijden en hoe lang komen ze op bezoek?
  • Aan welke kant is er meer zon of schaduw?
  • Welke andere planten komen in het gebied voor?

Een bestuiversvriendelijke tuin plannen

Als deze vragen beantwoord zijn, moet je een plan of kaart opstellen, waarop je aangeeft waar de planten zouden kunnen staan, afhankelijk van of ze in de zon of in de schaduw staan of volgens de bereikbaarheid van bestuivers. Natuurlijk hangt deze keuze ook af van de ruimte.

Het is goed om te weten dat er verschillende manieren zijn om een bloementuin te ontwerpen. In die zin kun je de ruimte benutten door een verticale tuin te maken, met potten op de balkons. Wees echter voorzichtig met open ramen en mensen die allergisch zijn voor bijen.

Vruchtbare grond

Ongeacht waar je gaat planten – in de grond of in potten – de grond moet geschikt zijn voor planten. Grond rijk aan organisch materiaal is ideaal. Er zijn echter soorten die de voorkeur geven aan zandgrond, die weinig water vasthoudt; ondertussen geven andere soorten de voorkeur aan kleigrond.

Het is noodzakelijk om deze details te kennen voordat je begint om een gezonde groei van de planten te garanderen.

Inheemse soorten

Om bestuivende dieren naar onze tuin te lokken, is het noodzakelijk de planten te kiezen die ze het lekkerst vinden. Je kunt echter het beste denken aan soorten die typisch zijn voor het gebied, omdat ze gemakkelijker te onderhouden zijn omdat ze aangepast zijn aan de unieke omstandigheden van die omgeving.

Bestuiversvriendelijke tuin: verschillende smaken

Als je een bepaalde bestuiver wilt aantrekken, moet je de plant planten die ze het lekkerst vinden – dat wil zeggen hun favoriete voedsel. Houd met betrekking tot dit punt rekening met het volgende:

  • Bijen hebben een voorkeur voor wilde bloemen. Het is beter als ze inheems zijn in de regio.
  • Verbena, kaasjeskruid, begonia en paradijsvogelplant worden genoemd onder de planten om kolibries aan te trekken.
  • Bij vlinders geeft de monarchvlinder de voorkeur aan melkkruid; andere houden van goudsbloemen en madeliefjes.
  • Lieveheersbeestjes worden aangetrokken door onder andere anijs, koriander, dille, venkel en peterselie.
  • Zweefvliegen geven nectar af van aromatische bloemen; ze geven de voorkeur aan planten als kamille en tijm.

Iets heel belangrijks is om een verscheidenheid aan planten te hebben, zodat er in verschillende tijden van het jaar bloemen zijn. Zo hebben bestuivers altijd een voedselbron beschikbaar.

Water en ander voedsel

Dieren hebben naast nectar of stuifmeel van de planten ook water nodig. Daarnaast kunnen ze worden aangetrokken door ander voedsel; bijvoorbeeld een beetje suikerhoudende drank of wat zaden.

Zorg voor een bestuiversvriendelijke habitat

Sommige grotere planten met sterke takken zijn ideaal voor vogelnesten. Je kunt kiezels gebruiken om een schuilplaats te maken voor insecten, zoals lieveheersbeestjes. Ondertussen kunnen vlinders ook sleufkastjes gebruiken voor hun poppen of bijen voor hun bijenkasten.

Andere suggesties voor een bestuiversvriendelijke tuin

Om onze tuin bestuiversvriendelijker te maken, kun je deze aanbevelingen opvolgen:

  • Groepeer planten volgens hun lichtbehoefte.
  • Gebruik geen pesticiden of andere middelen om ongedierte weg te houden; je kunt het beste natuurlijke producten gebruiken.
  • Vermijd het plaatsen van kunstmatige verlichting in de buurt, het zal bijen aantrekken, zelfs ‘s nachts.
  • Verbrand geen afval en maak geen vreugdevuren of barbecues in de tuin.
Lieveheersbeestjes
Om bestuivende dieren te beschermen moet je het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen vermijden.

Waarom bestuiversvriendelijk zijn?

Er is een grote verscheidenheid aan studies die stellen dat de afname van bestuivende dieren momenteel een van de grootste milieu-uitdagingen op aarde is geworden.

Onderzoek (Spaanse link) wijst er ook op dat er verschillende oorzaken zijn voor dit verschijnsel. Daaronder zijn de volgende:

  • Vervuiling
  • Ontbossing
  • Het gebruik van pesticiden
  • Uitbreiding van gewassen
  • Veeteelt
  • Introductie van exotische soorten

Dit kan niet alleen gevolgen hebben voor het evenwicht van de ecosystemen, maar ook voor het voedsel. Hoewel sommige gewassen zoals rijst en maïs bestoven worden door de wind, is de overgrote meerderheid afhankelijk van insecten of vogels. Hiertoe behoren bijvoorbeeld:

  • Bonen
  • Tomaten
  • Pompoen
  • Bosbessen
  • Appels
  • Cacao
  • Koffie

Natuurlijk heeft zo’n situatie ook gevolgen voor de economie. Volgens een artikel (Spaanse link) gepubliceerd in een Mexicaans tijdschrift over biodiversiteit, wordt geschat dat in landen als de Verenigde Staten de waarde van bestuivers zo’n 400 miljard dollar per jaar vertegenwoordigt.

Er zijn dus talloze redenen om een bestuiversvriendelijke tuin te hebben en te strijden tegen het verdwijnen van deze soorten. Als dit zou gebeuren, zouden noch dieren noch mensen veel opties voor voedsel hebben. Evenmin zou het mogelijk zijn om te genieten van de geur en kleur van bloemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Coro Arizmendi, M. (2009). La crisis de los polinizadores. CONABIO, Biodiversitas, volumen 85, pp. 1-5.
  • Cuta-Pineda, J. Barbosa-Camargo, S. & Ramos-Montaño, C. (2020). Aves asociadas a cafetales en el Valle de Tenza: panorama y recomendaciones para asegurar la prestación de servicios ecosistémicos brindados por las aves.  Tunja, Boyacá: Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia.
  • Díaz, B., Maza, N., Castresana, J., & Martínez, M. (2020). Los sírfidos como agentes de control biológico y polinización en horticultura. Buenos Aires, Argentina: Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria.
  • Meléndez Ramírez, V., Chablé Santos, J., & Selém, C. (2020). Polinización y polinizadores amenazados en desaparecer. Salas Bioagrociencias, Volumen 13(2), pp. 109-119.
  • Peres Coelho, C., Oliveira, P., & Ruiz Martín, J. (2013). Los murciélagos como vector de polinización del Pequi (Caryocar brasiliense Camb. Caryocaraceae), un recurso clave en las comunidades tradicionales brasileñas. Chronica naturae, volumen 3, pp. 38-48.
  • Rebolledo Contreras, M. (2021). Polinización de Mucuna mutisiana (Kunth) D.C. por murciélagos Glossophaga soricina y Glossophaga longirostris (Phyllostomidae: Glossophaginae) en el Bosque Seco Tropical (BsT) al norte de Colombia. Revista Unicauca, volumen 16(1), pp. 77-99.
  • Stefanescu, C., Asís, J. D., Baños-Picón, L., Cerdà, X., Marcos García, M. A., Micó, E., Ricarte, A., & Tormos, J. (2018). Diversidad de insectos polinizadores en la península ibérica. Ecosistemas, volumen 27(2), pp. 9-22.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.