Allergie voor stuifmeel? Probeer deze hypoallergene bloemen

Als je van rozen houdt, heb je geluk. Deze mooie bloemen behoren tot de groep van hypoallergene planten, zolang het soorten zijn met dichte bloemblaadjes. Ontdek ook andere planten die allergisch zijn voor stuifmeel helpen.
Allergie voor stuifmeel? Probeer deze hypoallergene bloemen
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 12 oktober, 2022

Verstopping, niezen, en ondraaglijk jeukende ogen zijn enkele symptomen van mensen met een pollenallergie. Wie dit ervaart en van bloemen houdt, vraagt zich af of hun mooie bloemblaadjes hooikoorts kunnen veroorzaken. Gelukkig zijn er veel hypoallergene bloemen. Hier is een lijst van de planten die je zonder probleem thuis kunt houden.

Hypoallergene bloemen

Geraniums

Ja, van deze felgekleurde, aantrekkelijke bloemen is bekend dat ze heel weinig stuifmeel produceren, dus zijn ze geen probleem voor mensen met een allergie.

Je moet er echter wel rekening mee houden dat, volgens De NC State Extension Gardener Plant Toolbox (Engelse link), geraniums lichte huidirritatie kunnen veroorzaken als hun bladeren worden aangeraakt, en het ongemak duurt maar een paar minuten.

Geraniums zijn een goede keuze om in een tuin te planten. Ze houden van gedeeltelijke zon en hebben een verscheidenheid aan kleuren, zoals wit, roze, rood, en paars.

2. Begonia’s

Begonia’s houden van schaduw, en als je ze in je tuin plant, krijg je bloemen met prachtige bloemblaadjes. Er zijn veel soorten. Je vindt ze in rood, oranje, wit, geel, roze en zelfs tweekleurig. Er zijn ook veel soorten en hybriden.

Als je allergisch bent voor stuifmeel, hoef je je geen zorgen te maken. Deze bloem geeft maar heel weinig af.

Begonia
Een begonia is een bloem die gehybridiseerd kan worden, zodat ze tweekleurige soorten zal presenteren.

3. Cactus

Heb je al kans gezien een cactus in bloei te zien? Er zijn veel soorten en ze zijn allemaal heel opvallend.

Het goede nieuws is dat ze niet afhankelijk is van de wind om het stuifmeel te verspreiden. Dit werk valt toe aan insecten en vogels, en daarom wordt ze als een hypoallergene plant beschouwd.

Velen verkiezen de cactus omdat het een winterharde plant is die niet voortdurend water nodig heeft om gezond te blijven.

4. Azalea

Dit is een struik die in het voorjaar bloeit en insecten zorgen voor de bestuiving, dus het is een bloem die gelukkig in je tuin kan blijven staan als je gevoelig bent voor stuifmeel.

Je moet er echter rekening mee houden dat deze plant giftig kan zijn. Lees dit rapport voor meer details (Engelse link). Voor de voorzichtigheid kun je de bloem beter niet te dichtbij ruiken.

5. Clematis

Dit is een favoriet van veel mensen om hun mooie en gevarieerde kleuren. Je hebt keuze uit onder andere paars, rood, wit en geel.

Het belangrijkste is dat de meeste van deze bloemen allergie-vriendelijk zijn, en als hypoallergene planten beschouwd kunnen worden. Ze groeien in vruchtbare grond, en houden van zon of gedeeltelijke schaduw, dus als je een heel kleurrijke tuin wilt, zijn ze een goede keus.

6. Orchidee

Vrouw ruikt aan orchidee
Zoek een goede plaats voor je orchidee. Hoewel ze hypoallergeen is, geef je er de voorkeur aan ze buiten het huis te zetten.

Deze plant veroorzaakt gewoonlijk geen reacties. Maar als je allergisch bent, wil je ze misschien liever niet binnenshuis hebben De meeste orchideeënsoorten geven de voorkeur aan indirect licht. Je zult een goede plaats moeten vinden als je ze wilt laten groeien.

7. Petunia’s

Gelukkig wordt het stuifmeel van petuniabloemen niet als allergeen beschouwd. Behalve dat ze bekoren met hun felle kleuren, geven ze ook een kenmerkende geur af.

Ze houden van de zon en groeien in vochtige grond. Je hebt verschillende kleurvariëteiten om uit te kiezen, waaronder roze, paars, rood, oranje en groen.

8. Rozen

Als je erg allergisch bent, kun je wilde rozen beter mijden. Het goede nieuws is echter dat de meeste rozen allergieën niet verergeren, vooral niet als ze dichte bloemblaadjes hebben, want dit zijn de soorten die minder stuifmeel afgeven. Rozen hebben een grote verscheidenheid aan kleuren en houden van de zon.

9. Camellia

Iemand die niet vertrouwd is met bloemen zou ze kunnen verwarren met een rozensoort. Behalve hun gelijkenis hebben ze ook nog een ander punt in hun voordeel: het zijn hypoallergene bloemen. Als je ze in de tuin plant, probeer ze dan op een plaats te zetten waar gedeeltelijke schaduw is.

10. Hibiscus

Allergie voor stuifmeel Probeer deze 11 hypoallergene bloemen
Drink geen hibiscusthee als je allergisch bent voor stuifmeel. Er zit genoeg van de stof in om je aan te tasten.

Het stuifmeel van deze bloem wordt gewoonlijk niet door de lucht verspreid omdat ze heel dicht is, wat haar een ideale plant maakt voor mensen met een allergie. Het is echter aan te raden de thee niet te drinken als je allergisch bent, want die kan sporen van de stof bevatten.

Ze houden van veel zon, hoewel ze ook in gedeeltelijke schaduw kunnen groeien. Bovendien hebben ze levendige kleuren die leven geven aan je tuin.

11. Hortensia

De meeste hortensiasoorten veroorzaken geen allergie, hoewel sommige mensen irritatie melden bij plasserge en eikenbladsoorten. Het kan het beste zijn die twee te vermijden.

Ze bloeit meestal in de zomer en haar kleuren zijn boeiend, dus je kunt ze graag kweken. Houd er wel rekening mee dat ze in rijke grond groeien, en dat ze van zon of gedeeltelijke schaduw houden.

Pas op voor door de wind bestoven bloemen

De meeste bloemen die gevoeligheid veroorzaken zijn die welke door de wind bestoven worden, zoals aster, dahlia, madeliefjes, kamille, zonnebloemen, en chrysanthemums. Anderzijds zijn sommige planten hypoallergene bloemen, maar vanwege hun sterke geur kun je ze beter buiten het huis planten. Hiertoe behoren gardenia, hyacint, en jasmijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.