Hoe een depressie bij tieners te herkennen

Heb je het vermoeden dat je kind depressief is? In dit artikel ontdek je de belangrijkste symptomen van dit psychische probleem en leer je hoe je een depressie bij tieners kunt herkennen.
Hoe een depressie bij tieners te herkennen

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

De adolescentie is een levensfase waarin veel veranderingen plaatsvinden. Tieners willen zichzelf vinden en kunnen eerste liefdes en teleurstellingen ervaren. Het is zonder twijfel een moeilijke etappe voor jongeren en ook voor hun ouders. Een depressie bij tieners komt vaker voor dan je zou denken en het is niet hetzelfde als af en toe een slecht humeur hebben.

Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is “een depressie de derde belangrijkste oorzaak van morbiditeit en invaliditeit bij adolescenten en is zelfmoord de derde belangrijkste doodsoorzaak onder adolescenten tussen 15 en 19 jaar.”

Met het oog op deze informatie staan hieronder dus enkele waarschuwingssignalen die je zou moeten kennen om een depressie bij tieners te kunnen detecteren.

Een depressie bij tieners: wat is het?

Jongen met een depressie

Een depressie wordt gedefinieerd als ‘een syndroom dat wordt gekenmerkt door diepe droefheid en remming van psychologische functies, soms met neurovegetatieve stoornissen’.

Dit psychische gezondheidsprobleem (Spaanse link) zorgt ervoor dat iemand zijn interesse in het doen van activiteiten verliest die hij of zij voorheen leuk vond. Je tiener zal bovendien zodanig worden beïnvloed dat het zijn of haar manier van denken, voelen en gedragen zal veranderen.

Als we het over een depressie bij adolescenten hebben, dan hebben we het over ernstige functionele, fysieke en emotionele problemen. In extreme gevallen kunnen deze problemen zelfs tot zelfbeschadiging of zelfmoordpogingen leiden.

Ongeveer 10-20% van de adolescenten wereldwijd ervaart psychische problemen. Velen worden echter niet gediagnosticeerd of behandeld. Het is waar dat er veel druk is die tijdens de adolescentie normaal is, zoals het verlangen om bij een groep te horen, de ups en downs van een eerste liefde en schoolverwachtingen.

Deze ups en downs kunnen plotselinge stemmingswisselingen bij jonge mensen veroorzaken. Een depressie gaat echter verder dan dat. Als het op een depressie aankomt, dan hebben we het over een ernstig gevoel van melancholie of verdriet dat langdurig aanhoudt.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat je moet weten over Prozac voor depressie

Risicofactoren

Elke tiener kan aan een depressie lijden. Er zijn echter enkele situaties of kenmerken die het risico kunnen verhogen dat je kind aan deze aandoening lijdt. Deze risicofactoren kunnen bovendien genetische aanleg of hersenbiologie en chemie zijn.

Bekijk daarom de volgende lijst met risicofactoren die stress bij jongeren kunnen veroorzaken en die dus een depressie bij tieners zou kunnen veroorzaken:

  • Groepsdruk.
  • De invloed van de media.
  • Overmatig gebruik van technologie.
  • Je seksualiteit onderzoeken.
  • Huiselijk geweld.
  • Pesten en intimidatie.
  • Sociaaleconomische problemen.
  • Lijdt aan een andere lichamelijke of geestelijke ziekte.
  • Tienerzwangerschap.
  • Deel van een etnische minderheidsgroep uitmaken.

Misschien ook interessant om te lezen:
5 risicofactoren die kunnen leiden tot depressie

Symptomen van een depressie bij tieners

Man met veel stress

Je ogen openen en je van elke aanhoudende verandering in de persoonlijkheid bewust zijn, het gedrag en de houding van je kind in de loop van de tijd, is de beste manier om hen te ondersteunen en te helpen.

Hieronder vind je een lijst met de meestvoorkomende symptomen van een depressie bij tieners, waar je goed op moet letten en die je in de gaten moet houden:

  • Gevoelens van verdriet die hysterisch huilen veroorzaken.
  • Veranderingen in eetlust. De adolescent eet te veel of eet helemaal niet.
  • Slapeloosheid of overmatige vermoeidheid wat dan de hele dag moeten slapen veroorzaakt.
  • Slechtere schoolprestaties.
  • Alcohol- en/of drugsmisbruik.
  • Migraine, hoofdpijn of buikpijn.
  • Zelfbeschadiging. De tiener veroorzaakt pijn of verwondingen bij zichzelf.
  • Het plannen van een zelfmoordpoging of een poging tot zelfmoord.
  • Prikkelbaarheid, frustratie en woede zonder duidelijke reden.

Opmerking: het is de moeite waard om duidelijk te maken dat een tiener niet aan al deze symptomen hoeft te lijden om als depressief te worden geclassificeerd. Als je kind aan een van deze symptomen lijdt, dan moet je naar de dokter gaan. Een specialist is de beste persoon om je kind te evalueren en de meest geschikte aanbevelingen voor behandeling te geven.

Behandeling van een depressie bij tieners

Als je vermoedt dat je kind depressief is, dan moet je eerst met je vertrouwde arts praten. Een medische professional zal weten hoe hij je moet begeleiden en hij kan de beste behandeling voor je kind bepalen. Over het algemeen zal een arts, als een tiener aan een depressie lijdt, een combinatie van antidepressiva en psychotherapie voorschrijven.

Psychotherapie omvat het bijwonen van bijeenkomsten met een therapeut (psycholoog of psychiater) die zal proberen om de adolescent te helpen zijn of haar ziekte te herkennen. De professional zal de tiener bovendien helpen om zijn of haar negatieve denken te veranderen en het glas weer halfvol te zien.

Wat medicatie betreft, zijn fluoxetine en escitalopram de meest voorkomende medicijnen voor de behandeling van een depressie. Beide medicijnen zijn voor de behandeling van een depressie bij tieners door de FDA goedgekeurd.

Bij het minste vermoeden dat je kind aan een depressie lijdt, ga je dus met je tiener naar de dokter. Hij of zij zal je tiener evalueren en een diagnose stellen. Je tiener kan dan een medische behandeling starten en hopelijk het leven op een andere manier gaan zien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.