Hielspoor: symptomen en behandeling

De pijn is het ergst in de ochtend, als je voor het eerst begint te bewegen en een stap zet. Een goede oefeningsroutine en een goede stretching zal je helpen je mobiliteit terug te krijgen en de pijn te verlichten.
Hielspoor: symptomen en behandeling

Laatste update: 07 februari, 2019

Heb je ooit hielspoor gehad? Het komt tegenwoordig vaak voor en wordt meestal veroorzaakt door een zeer klein bot dat zich vormt op de hiel. Het veroorzaakt pijn en voorkomt dat je je dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren.

Om volledig te herstellen, moet je geduldig zijn en de volgende richtlijnen volgen. Hier leggen we het uit.

Waarom krijgen we dit zogenaamde hielspoor?

Pijn aan de hiel

Orthopedische chirurgen zeggen dat één op de vier mensen komen te lijden aan hielspoor op een bepaald punt in hun leven. Dat betekent dat ieder van ons een hoge kans heeft om deze overlast een keer te ervaren. Het wordt veroorzaakt door de vorming van een klein stekelig bot direct op de hiel.

Maar waarom ontstaat het? De meest voorkomende oorzaak is leeftijd. Jonge mensen die veel tijd besteden aan hun voeten kunnen echter ook last hebben van hielspoor. Als je last hebt van overgewicht kan dat ook een oorzaak zijn.

Een ander punt van overweging is dat de mensen met een zeer elastisch achillespees ook meer vatbaar voor de vorming van hielspoor kunnen zijn en dit wordt vaak niet ontdekt.

Afhankelijk van je anatomie en de kenmerken van je voet, heb je een hoger of lager risico op het ontwikkelen van dit vervelende probleem.

Wat zijn de symptomen van hielspoor?

Op de tenen lopen
  • Hielspoor veroorzaakt een vrij scherpe pijn die varieert in intensiteit, afhankelijk van wat je aan het doen bent.
  • De pijn heeft de neiging sterker te zijn in de ochtend, vooral wanneer je voor het eerst op de hiel drukt. Na een aantal uren rust is die eerste stap altijd zeer pijnlijk.
  • De pijn komt voor op één bepaald punt in de hiel, dat gemakkelijk identificeerbaar is.
  • Een ander aspect is dat, afhankelijk van de druk van je schoen op dat uitlopende bot, het gebied rood en ontstoken kan raken. Dit kan extreme pijn veroorzaken.

De juiste oefeningen om hielspoor behandelen

Oefeningen voor hielspoor

1. Oefening op de grond

Naast het volgen van richtlijnen die je arts en orthopeed geven, kun je de volgende oefening proberen. Deze is geweldig voor de behandeling van hielspoor. Maar wees voorzichtig en overdrijf het niet.

De oefening is zeer eenvoudig.

  • Ga gewoon zitten op een bank of stoel om jezelf in evenwicht te houden.
  • Leg dan een handdoek op de vloer voor je en probeer om deze met je tenen te grijpen.

Deze eenvoudige beweging zal je helpen de mobiliteit in je voet terug te krijgen en de pijn van het hielspoor te verminderen. Doe het ongeveer drie keer per dag.

2. Eenvoudige strekoefening

Dit is een andere eenvoudige oefening.

  • Het enige wat je hoeft te doen over de rand van een tafel leunen en doen alsof je er tegenaan duwt.
  • Eén been is gebogen en het andere been is enigszins gestrekt in het hielgebied.
  • Doe deze oefening gedurende tenminste 5 minuten, tweemaal daags. Het is eenvoudig en niet erg vermoeiend.

3. Rollen met een fles water

Fles water

Dit is een andere eenvoudige en ontspannende oefening.

  • Vul gewoon een fles met water en zet deze in de vriezer totdat hij bevroren is.
  • Dan leg je de fles op de vloer op een handdoek en met de voet waar de hielspoor zich bevindt rol je de fles heen en weer.
  • Gebruik een repetitieve bewegingen gedurende ten minste vijf minuten.
  • Doe dit drie keer per dag.

Zoals je zult zien zijn deze oefeningen gebaseerd op eenvoudige bewegingen en zeer effectief. ‘s Nachts kun je ook een spalk gebruiken, die zal helpen bij de behandeling van hielspoor.

Bepaalde merken kun je vinden in drogisterijen. Na verloop van tijd merk je dat het verbetert, maar af en toe is een operatie nodig om het probleem volledig te verlichten. Dus wees geduldig en zorg goed voor jezelf. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Menz, H. B., Zammit, G. V., Landorf, K. B., & Munteanu, S. E. (2008). Plantar calcaneal spurs in older people: Longitudinal traction or vertical compression? Journal of Foot and Ankle Research. https://doi.org/10.1186/1757-1146-1-7
  • Johal, K. S., & Milner, S. A. (2012). Plantar fasciitis and the calcaneal spur: Fact or fiction? Foot and Ankle Surgery. https://doi.org/10.1016/j.fas.2011.03.003
  • Weiss, E. (2012). Calcaneal spurs: Examining etiology using prehistoric skeletal remains to understand present day heel pain. Foot. https://doi.org/10.1016/j.foot.2012.04.003
  • Zhou, B., Zhou, Y., Tao, X., Yuan, C., & Tang, K. (2015). Classification of Calcaneal Spurs and Their Relationship With Plantar Fasciitis. The Journal of Foot and Ankle Surgery : Official Publication of the American College of Foot and Ankle Surgeons. https://doi.org/10.1053/j.jfas.2014.11.009

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.