Wat zeggen je voeten over je gezondheid?

Wat zeggen je voeten over je gezondheid?
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Geschreven en geverifieerd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Laatste update: 04 oktober, 2018

Je voeten kunnen je veel vertellen over je gezondheid. In dit artikel kun je lezen op welke tekenen je moet letten en hoe dit je zou kunnen helpen bij het voorkomen van bepaalde ziektes.

Alle organen worden weerspiegeld op de onderkant van de voet. Zo kun je over het algemeen zeggen dat de voorvoet overeenstemt met de organen in het hoofd, de middenvoet met de romp en de hiel met de voet zelf.

Gezegd wordt dat wanneer een gedeelte van de voet verhard is, dit betekent dat een orgaan in het lichaam ook verhard is. Deze zogenaamde eeltplekken stemmen ook overeen met lichamelijke en mentale stijfheid in de reflexzone van de voet. 

De voetjes van een baby

De wervelkolomreflex

De wervelkolom wordt weerspiegeld op de binnenkant van de voeten. Heb je bijvoorbeeld last van eeltknobbels onder de grote teen, dan zou dit kunnen wijzen op problemen met een halswervel.

In dit geval zal het masseren van de binnenkant van beide voeten een positief effect kunnen hebben. Geef tijdens het masseren de pijnlijkere plekken meer aandacht.

Stimuleer de darmbeweging

De darmreflex wordt vertegenwoordigd door de hiel van de voet. Hielkloven of eelt op de hielen kunnen daarom een teken zijn van darmproblemen. In dit geval kan het behulpzaam zijn de hielen te masseren. De hielen zijn echter vaak verhard. Als dit het masseren moeilijk maakt, kun je een klein balletje gebruiken om op te staan.

De middenvoet

Het middelste gedeelte van de voet stemt overeen met het hele spijsverteringssysteem: de lever, maag, alvleesklier en de milt. Ruwe plekken op de middenvoet, kunnen wijzen op nier- of galstenen.

De kleur van je voeten

Voeten die een gele kleur hebben, wijzen altijd op problemen met de lever of galblaas. Voeten met een groene tint zijn echter een teken van problemen met de milt en het lymfestelsel.

Door goed op de kleur van je voeten te letten, kun je voorkomen dat zich na verloop van tijd gifstoffen ophopen die schadelijke cystes kunnen veroorzaken.

De tenen weerspiegelen het hoofd

De tenen weerspiegelen over het algemeen het bovenlichaam, op één uitzondering na.

Een eeltknobbel op het puntje of de onderkant van de vierde teen wijst op problemen met de galblaas. Mocht je echter al langere tijd last hebben van galstenen, dan is deze teen vaak stijf, gebogen en gevoelig.

Ook wanneer de grote teen buigt richting de tweede teen kan dit wijzen op galstenen.

In deze gevallen is het verstandig om het lichaam goed te reinigen, te letten op je dieet, het uitstoten van gifstoffen te stimuleren en natuurlijke supplementen in te nemen.

Gelakte tenen op een vrouwenvoet

Koude voeten

Wanneer je vaak last hebt van koude voeten (wat vaak gepaard gaat met koude handen), dan kan dit een teken zijn van een thermische onbalans in je lichaam. In de meeste gevallen komt dit doordat het spijsverteringssysteem overbelast is en de darm ontstoken is.

In dit geval zou je je dieet moeten aanpassen om zo de darmfunctie te verbeteren. Je kunt ook je voeten weken in heet water en ze vervolgens masseren met gemberolie. Dit zal helpen om je voeten te verwarmen.

Jichtaanvallen

Wanneer de onderkant van de grote teen en de enkel rood, gezwollen en pijnlijk is, dan kan dit worden veroorzaakt door een jichtaanval. Bij jicht is er sprake van een teveel aan urinezuur in het lichaam.

Het lichaam heeft van nature een overlevingsdrang en is daarom altijd bezig belangrijke organen te ontdoen van gifstoffen, in dit geval urinezuur. Gedurende dit proces kunnen de handen en voeten tekenen van ziekte vertonen.

Laatste opmerking

De informatie in dit artikel bevestigt het belang van het op blote voeten lopen op bijvoorbeeld zandstranden, natte aarde, door vers gras etc. Dit activeert namelijk het lichaam, houdt onze orgaanfuncties in balans en werkt erg goed tegen stress.

Reflexologie kan helpen bij het voorkomen en genezen van ziektes.Deze behandeling zou minstens een paar maanden moeten worden volgehouden om resultaten te bemerken.

Blote Voeten in het zand

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wang, M. Y., Tsai, P. S., Lee, P. H., Chang, W. Y., & Yang, C. M. (2008). The efficacy of reflexology: Systematic review. Journal of Advanced Nursing. https://doi.org/10.1111/j.1365-2648.2008.04606.x
  • Embong, N. H., Soh, Y. C., Ming, L. C., & Wong, T. W. (2015). Revisiting reflexology: Concept, evidence, current practice, and practitioner training. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2015.08.008
  • Smith, C. A., Levett, K. M., Collins, C. T., Dahlen, H. G., Ee, C. C., & Suganuma, M. (2018). Massage, reflexology and other manual methods for pain management in labour. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD009290.pub3
  • J Tradit Complement Med. 2015 Oct; 5(4): 197–206. Published online 2015 Sep 28.Revisiting reflexology: Concept, evidence, current practice, and practitioner training. doi: 10.1016/j.jtcme.2015.08.008

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.