Tips om het ontstaan van eeltknobbels te voorkomen

Eeltknobbels zijn een heel pijnlijk probleem. Maar in sommige gevallen kunnen we het ontstaan met deze eenvoudige tips voorkomen.
Tips om het ontstaan van eeltknobbels te voorkomen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Eeltknobbels zijn een echt probleem. Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van hebben. Ze worden omschreven als een uitsteeksel aan de voet dat veel pijn veroorzaakt. Dit is een gevolg van een zijdelingse verplaatsing van het bot aan de basis van de grote teen. Daarom is het essentieel om dit probleem te voorkomen als we gemakkelijk willen rondlopen. Hoe voorkom je het ontstaan van eeltknobbels?

In het volgende artikel geven we je enkele tips waarmee je het ontstaan van eeltknobbels kan voorkomen. We moeten ook onthouden dat onze levensstijl een effect heeft op dit probleem.

Tips om het ontstaan van eeltknobbels te voorkomen

1. Draag geen schoenen die te strak zitten

Heb je ooit schoenen gehad die je voeten samenpersten of die aan de tenen te strak zaten? Wees dus voorzichtig met de schoenen die je draagt. Want je creëert op die manier het perfecte scenario voor het ontstaan van eeltknobbels.

Wanneer onze schoenen te strak zitten dan moeten de voeten zich aan de vorm van de schoenen die we dragen aanpassen. Het resultaat is dat de tenen zich in heel onaangename houdingen bevinden. Ze zitten gedraaid en dit zorgt voor het ontstaan van eeltknobbels op momenten dat we het minst verwachten. De pijn en het ongemak aan onze voeten kunnen ons ook laten weten dat er iets niet juist is.

Schoenen moeten dus de goede maat hebben. Ze mogen niet te groot maar ook niet te klein voor onze voeten zijn. Te kleine schoenen geven het gevoel dat onze voeten geplet worden. Dit maakt het probleem nog veel erger.

2. Wees voorzichtig met hoge hakken

Wat gebeurt er wanneer we schoenen met hoge hakken dragen?

In dit geval steunt het volledige gewicht van de voet op de plaats waar de tenen zich bevinden. Het gevolg is dat de tenen tegen elkaar gedrukt worden. Bovendien hebben vele schoenen met hoge hakken heel smalle punten, ook al hebben de schoenen misschien de maat die we gewoonlijk dragen. Dit zal ervoor zorgen dat onze voeten bekneld zitten, of toch minstens in dit gebied.

Het ontstaan van eeltknobbels voorkomen

Als je vaak schoenen met hoge hakken draagt, is de kans groter dat je uiteindelijk eeltknobbels krijgt. Maar als je die schoenen moet dragen, dan bevelen we je aan om te proberen een stijl te kiezen met niet al te hoge hakken. Wat ook veel beter is, is als de hakken wat breder zijn.

3. Gebruik inlegzolen als je platvoeten hebt

De derde tip om het ontstaan van eeltknobbels te voorkomen is voor de mensen met platvoeten. Wanneer je deze vorm van voeten hebt, dan zorgt dit wanneer je loopt voor een overbelasting in de zone waar zich de eeltknobbels vormen. Maar er bestaan inlegzolen die dit voorkomen.

Het is waar dat inlegzolen soms heel hinderlijk en oncomfortabel kunnen zijn. Toch zullen ze je voeten helpen als je aan deze aandoening lijdt. Ze zullen je ook helpen om het ontstaan van die pijnlijke eeltknobbels te voorkomen. Het is dus het beste dat je voorkomt dat je ze krijgt.

4. Loop blootsvoets

Om het ontstaan van eeltknobbels te vermijden is het een goed idee om je voeten niet altijd in sneakers of schoenen met hoge hakken vast te zetten. Ook voeten hebben een pauze nodig en willen zich vrij voelen zonder enige druk of ongemak die schoenen kunnen veroorzaken. Daartoe behoren ook sokken die voor wrijving zorgen.

Daarom is het erg gunstig om blootsvoets op het strand te lopen. Wat zelfs nog belangrijker is, is dat je thuis je schoenen uitdoet. We kunnen blootsvoets of op sokken lopen of gemakkelijke sloffen aantrekken.

5. Kies de juiste schoenen

Als we op een succesvolle manier het ontstaan van eeltknobbels willen voorkomen, is het belangrijk dat we schoenen van kwaliteit kopen. Ze moeten buigzaam zijn, ademen en mogen niet strak zitten. Bovendien zijn schoenen van natuurlijke materialen beter.

Voorkom het ontstaan van eeltknobbels

Naast de tips die we al vermeld hebben, kunnen we hier dus rekening mee houden. Bij mensen die dit doen zal het percentage van voeten met eeltknobbels heel laag zijn. Als we een familielid hebben die hieraan lijdt, dan moet onze mate van preventie uiteraard groter zijn. En in sommige gevallen zijn de preventieve maatregelen zelfs niet doeltreffend.

Al deze tips om het ontstaan van eeltknobbels te voorkomen helpen ook de mensen die al eeltknobbels hebben. We kunnen niet ophouden met schoenen dragen. Dus kunnen we het beste kiezen voor schoenen die ons geen pijn doen en geen druk uitoefenen op de eeltknobbels. Want we willen niet dat de pijn erger wordt.

Is er iemand in jouw familie die last heeft van eeltknobbels? Jij misschien? Als je er nog geen last van hebt, begin dan na te gaan of je iets verkeerd doet op het gebied van de keuze in schoenen. Je kan dit dan zo vlug mogelijk corrigeren. Want de gezondheid van je voeten loopt een risico.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Castillo, J. M., Munuera, P. V, Domínguez, G., Salti, N., & Algaba, C. (2013). Prevalencia del juanete de sastre y quinto dedo adducto varo en el baile flamenco profesional. Revista Del Centro de Investigación Flamenco Telethusa.

  • Paya, C. (2001). Enfermedades transmisibles. Medwave. https://doi.org/10.5867/medwave.2001.05.3444.

  • Guzmán Robles, Ó., & Peláez Serrano, S. (2002). Tratamiento pie valgo. Acta Ortopédica Mexicana.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.